Grzyby MUN ze względu na swoje właściwości lecznicze od wieków wykorzystywane są w chińskiej medycynie ludowej. Systematyczne spożywanie grzybów MUN poprawia ogólną kondycję zdrowotną, przeciwdziała nadciśnieniu i kruchości naczyń krwionośnych. Najważniejszą cechą leczniczą jest zmniejszenie krzepliwości krwi oraz poprawa krążenia, dodatkowo wspomagają leczenie chorób płuc, łagodzą kaszel, a także poprawiają regenerację cery oraz włosów.
W kuchni dalekiego wschodu grzyby MUN są jednym z podstawowych składników, używane są jako dodatek do zup, potraw duszonych oraz dań z WOK-a. Dobrze chłoną smaki innych składników, dlatego wyjątkowo komponują się z ostrymi przyprawami – chili, czosnek, pieprz oraz z sosem sojowym.
Grzyby MUN przed spożyciem należy moczyć w gorącej wodzie przez 10 – 15 minut, a następnie wypłukać. Po ugotowaniu mają charakterystyczną, chrupką konsystencję.
100 gram suszonych grzybów MUN zawiera:
- 14,1g białek
- 5,4g substancji mineralnych (wapń, potas, fosfor, magnez, krzem, sód)
- 1,2g tłuszczu
- 65,4g cukru
- 4,2g włókniny
Sugerowane przepisy:
Oto sposób wykorzystania grzybów mun jako lekarstwa na nadciśnienie:
Sposób przygotowania:
3 g suszonych grzybów namoczyć w pół litra wody i zostawić na noc. Rano namoczone grzyby dusić około godziny na wolnym ogniu. Do duszenia można dodać nieco miodu. Lekarstwem jest wywar – pije się go przed snem (jedną filiżankę).
Kurczak z makaronem i z grzybami mun
Sposób przygotowania:
Grzyby MUN moczyć w gorącej wodzie około 20 minut. Do rozgrzanej oliwy dodać posiekaną cebule, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać piersi z kurczaka pokrojone w kostkę oraz Grzyby MUN. Całość posolić i dusić około 1 godz. podlewając bulionem grzybowym. Makaron chiński przygotować według instrukcji na opakowaniu i pokroić w paski o długości około 5cm. Kurczaka z grzybami zdjąć z ognia, dodać makaron i sos sojowo-grzybowy, doprawić do smaku, wymieszać i dodać szczypior.
Smażone warzywa z grzybami Mun
Składniki:
- 10 dag krojonego bambusa (może być z puszki)
- 10 dag kiełków sojowych
- 10 dag kalafiora
- 10 dag fasolki szparagowej
- 8 grzybów mun
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- łyżka cukru
- łyżka sosu sojowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Grzyby Mun moczyć w gorącej wodzie przez około 20 minut, przepłukać i odciąć końcówki nóżek, a następnie pokroić w cienkie paski. Marchew i paprykę pokroić na słupki długości około 2 i 1/2 centymetra, a kalafior podzielić na małe różyczki. Strączki fasoli przeciąć na połową. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć grzyby, kiełki i bambus około 1 minuty. Dodać sól, cukier i sos sojowy. Wymieszać i przełożyć do miseczki. Na rozgrzanym oleju smażyć 3 minuty marchew, papryką, fasolką i kalafior. Mąką wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Dodać do jarzyn i wymieszać. Przełożyć na patelnie grzyby i bambus, dodać sos sojowy. Smażyć wszystko przez chwilę, aż do zgęstnienia sosu. Skropić olejem sezamowym i podawać.
WAGA DO WYSYŁKI: 0,08kg
Indeks: A3861
Nazwa magazynowa: Suszone Grzyby MUN 71g
Nazwa oryginalna: DRIED BLACK FUNGUS 71 g
Producent: Chiny
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,08
Skład: suszone grzyby MUN
Termin przydatności do spożycia: 30.11.2014
Importer: Kuchnie Świata S. A.
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|