Nori są to cienkie płaty (papier) otrzymane z purpurowych glonów z rodzaju Porphyra (krasnorosty).
Glony uzyskiwane z hodowli oceanicznych są myte, rozdrabniane i jako płynna zawiesina wylewane porcjami na prostokątne sita.
Tak powstałe wilgotne arkusze suszone są w odpowiednich pomieszczeniach o temp. ok. 40°C. Następnie są prażone dla uwydatnienia smaku i nadania kruchej tekstury przy czym uzyskują kolor głębokiej zieleni.
Nori bogate są w błonnik, witaminy B, C (zawierają 1,5 raza więcej witaminy C niż pomarańcze), E, K, PP i A, białka i minerały. Zawierają wapń, fosfor, żelazo oraz inne ważne pierwiastki śladowe.
Tradycyjnie spożywane są dla wzmocnienia układu krążenia i obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Regulują przemianę materii. Oczyszczają organizm z toksyn. Dziłają przeciwzakrzepowo. Stymulują odporność organizmu.
Nori Green, Nori Silver i Nori Gold to klasy jakości wg japońskich standardów.
O jakości decydują: grubość arkusza, równomierność rozłożenia materiału w arkuszu, obecność dziurek, kruchość i walory smakowe.
Ocena polskich konsumentów nie zawsze jest zgodna z japońską – najlepsze jakościowo Nori Gold odbierane bywają jako zbyt grube i intensywne w smaku.
Glony Nori (algi morskie) z olejem kukurydzianym stosowane są do sporządzania sushi, jako garnir do innych zimnych dań, jako składnik zup. Idealne jako przekąska (snaki).
Uwaga: Nori łatwo wchłaniają wilgoć, dlatego należy przechowywać je w zamkniętym szczelnie, oryginalnym opakowaniu.
WAGA DO WYSYŁKI: 0,03kg
Indeks: J0595
Nazwa magazynowa: Nori Snack z olejem kukurydzianym 18g
Nazwa oryginalna: Nori Snack with corn oil 18g
Producent: Korea Południowa
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,03kg
Skład: algi morskie 51%, olej kukurydziany 44%, olej sezamowy 3%, sól 2%.
Termin przydatności do spożycia: 08.05.2012
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|