Nori są to cienkie płaty (papier) otrzymane z purpurowych glonów z rodzaju Porphyra (krasnorosty). Glony uzyskiwane z hodowli oceanicznych są myte, rozdrabniane i jako płynna zawiesina wylewane porcjami na prostokątne sita. Tak powstałe wilgotne arkusze suszone są w odpowiednich pomieszczeniach o temp. ok. 40°C. Następnie są prażone dla uwydatnienia smaku i nadania kruchej tekstury przy czym uzyskują kolor głębokiej zieleni.
Nori bogate są w błonnik, witaminy (zawierają 1,5 raza więcej witaminy C niż pomarańcze), białka i minerały. Zawierają wapń, fosfor, żelazo oraz inne ważne pierwiastki śladowe.
Tradycyjnie spożywane są dla wzmocnienia układu krążenia i obniżenia poziomu cholesterolu. Nori stosowane są do sporządzania sushi, jako garnir do innych zimnych dań lub są jedzone jako snaki.
Nori Green, Nori Silver i Nori Gold to klasy jakości wg japońskich standardów. O jakości decydują: grubość arkusza, równomierność rozłożenia materiału w arkuszu, obecność dziurek, kruchość i walory smakowe. Ocena polskich konsumentów nie zawsze jest zgodna z japońską – najlepsze jakościowo Nori Gold odbierane bywają jako zbyt grube i intensywne w smaku.
Uwaga: Nori łatwo wchłaniają wilgoć, dlatego należy przechowywać je w zamkniętym szczelnie, oryginalnym opakowaniu.
WAGA DO WYSYŁKI: 0,21kg
Indeks: J0530 Nazwa magazynowa: Glony Nori Green 50ark. Kuchnie Świata Nazwa oryginalna: Yaki Sushi Nori Green Producent: Tonichi Kosan Japonia (fabryka w Chinach) dla Kuchni Świata Waga brutto (waga do wysyłki): 0,21kg Skład: prażone glony morskie nori Termin przydatności do spożycia: 10.06.2015
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|