Nori są to cienkie płaty (papier) otrzymane z purpurowych glonów z rodzaju Porphyra (krasnorosty).
Glony uzyskiwane z hodowli oceanicznych są myte, rozdrabniane i jako płynna zawiesina wylewane porcjami na prostokątne sita.
Tak powstałe wilgotne arkusze suszone są w odpowiednich pomieszczeniach o temp. ok. 40°C. Następnie są prażone dla uwydatnienia smaku i nadania kruchej tekstury przy czym uzyskują kolor głębokiej zieleni.
Nori bogate są w błonnik, witaminy (zawierają 1,5 raza więcej witaminy C niż pomarańcze), białka i minerały. Zawierają wapń, fosfor, żelazo oraz inne ważne pierwiastki śladowe.
Tradycyjnie spożywane są dla wzmocnienia układu krążenia i obniżenia poziomu cholesterolu. Nori stosowane są do sporządzania sushi, jako garnir do innych zimnych dań lub są jedzone jako snaki.
Nori Green, Nori Silver i Nori Gold to klasy jakości wg japońskich standardów.
O jakości decydują: grubość arkusza, równomierność rozłożenia materiału w arkuszu, obecność dziurek, kruchość i walory smakowe.
Ocena polskich konsumentów nie zawsze jest zgodna z japońską – najlepsze jakościowo Nori Gold odbierane bywają jako zbyt grube i intensywne w smaku.
Uwaga: Nori łatwo wchłaniają wilgoć, dlatego należy przechowywać je w zamkniętym szczelnie, oryginalnym opakowaniu.
WAGA DO WYSYŁKI: 0,06kg
Indeks: J0513
Nazwa magazynowa: Glony Nori Green 10ark. Kuchnie Świata
Nazwa oryginalna: Yaki Sushi Nori Green
Producent: Tonichi Kosan Japonia (fabryka w Chinach) dla Kuchni Świata
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,06kg
Skład: prażone glony morskie nori
Termin przydatności do spożycia: Minimum 9 miesięcy.
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|