Czarny ocet ryżowy CHINKIANG – bardzo popularny w południowej części Chin, jest najlepszym z czarnych octów ryżowych.Nazwa pochodzi od prowincji, gdzie jest produkowany ( Chinkiang odmieniane
również jako Zhenjiang).
Tradycyjnie, wyrabiany jest ze słodkich i kleistych odmian ryżu.
Ma ciemny kolor i głęboki, nieco „dymny” smak. Może być stosowany jako zamiennik octu balsamicznego. |
|
|
Czarny ocet ryżowy, szczególnie poleca się jako dodatek do potraw duszonych, sałatek lub jako dip.
Słodko-Kwaśna wieprzowina po chińsku
- 350g chudego mięsa wieprzowego
- sól
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżki białego cukru
- 2 łyżki czarnego octu Chinkiang
|
|
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/4 szklanki i oddzielnie 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
- 1 jajko – roztrzepane
- 2 szklanki oleju do smażenia
- 3 szalotki, posiekane na kawałki około 2,5 cm
- jeden około 2,5 cm kawałek imbiru, pokrojony w cienkie plasterki
- 1/4 Szklanki wody
|
1 Pokrój mięso w plastry około 2,5 cm długości i około 6 mm grubości. Zmieszaj 1 łyżeczkę soli i wino ryżowe w średniej misce. Dodaj wieprzowinę i wstaw do lodówki. Marynować co najmniej
30 minut (najlepiej całą noc ).
2 Połącz 1/2 łyżeczki soli, cukier, ocet, sos sojowy i 2 łyżeczki mąki kukurydzianej w małej misce i wymieszaj.
3 Rozgrzej olej w woku lub frytkownicy (180 ° C). Zmiksuj jajko razem z pozostałą 1/4 szklanki mąki kukurydzianej. Zanurzaj w cieście kawałki mięsa, pozwól, aby obciekło i ostrożnie
przenoś na gorący olej, dodając jedną sztukę na raz, aby zapobiec zbrylaniu ciasta. Smaż do chrupkości ( około 3 minuty ). Wyjmuj wieprzowinę łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony
ręcznikiem papierowym.
4 Pozostaw w woku około 3 łyżki oleju i zmniejsz ogień na średni. Dodaj imbir, szalotki i smaż około 30 sekund by wydobyć aromat. Dodaj paski wieprzowiny i smaż przez 30 sekund więcej,
aby mięso przyjęło zapach z oleju.
5 Dolej wodę, doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj cukier, ocet, sos sojowy. Mieszaj szybko aby zapobiec zbrylaniu się skrobi kukurydzianej. Gotować aż sos zgęstnieje, aby pozbyć się
smaku mąki kukurydzianej (około 30 sekund). Skrop olejem sezamowym i od razu podawaj ( najlepiej z ulubionym ryżem ).
WAGA DO WYSYŁKI: 0,98kg
Indeks: A0951
Nazwa magazynowa: Czarny ocet ryżowy CHINKIANG 550 ml
Nazwa oryginalna: Chinkiang Black Rice Vinegar 550 ml
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,98kg
Skład: Woda, ryż kleisty 25%, sól, cukier
Producent: |
|
Kraj pochodzenia: Chiny |
|
Termin przydatności do spożycia: min 9 miesięcy
Opakowanie zbiorcze: 24 szt.
Importer: Kuchnie Świata S.A.
|
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|