Wasabi to roślina rosnąca w Japonii w płytkich i zimnych górskich strumieniach. Bywa nazywana japońskim chrzanem choć nie jest spokrewniona z europejskim chrzanem.
Grube pędy Wasabi ściera się delikatnie na tarce otrzymując jasnozieloną pastę o ostrym smaku. Dodaje się ją do większości dań ze świeżych ryb.
W sushi rozsmarowuje się niewielką ilość Wasabi między plasterkiem ryby a ryżem.
Może być także stosowany jako przyprawa do zimnych dań i przekąsek, doskonały jest zmieszany z majonezem.
Proszek z wodą mieszamy w takiej proporcji aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany - po 10 minutach uzyskuje pełnię smaku i aromatu.
Ponieważ naturalne Wasabi jest trudno dostępne i drogie od wielu lat produkuje się doskonały substytut z chrzanu europejskiego, gorczycy, skrobi i barwników.
Dlatego produkt nazywamy chrzanem Wasabi (90% produktów sprzedawanych w Polsce to substytuty!!!).
Chrzan Wasabi w proszku jest powszechnie stosowany w sushi barach.
Stosowanie:
Zalecamy stosować proporcję: 3 łyżki zimnej wody na 5 łyżek
proszku wasabi. Po dokładnym wymieszaniu należy powstałą pastę trzymać
w szczelnym pojemniku w lodówce, dla zachowania jej aromatu i ostrości i jak najszybciej zużyć.
WAGA DO WYSYŁKI: 0,26kg
Indeks: J0208
Nazwa magazynowa: Chrzan Wasabi 240g
Nazwa oryginalna: Wasabi Powder
Producent: Korea
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,26kg
Skład: proszek Wasabi 70%, gorczyca 27,66%, skrobia kukurydziana, kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu E316 (syntetyczna Witamina C).
Termin przydatności do spożycia: 21.02.2013
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi produktami i zapraszamy do obejrzenia naszych pozostałych aukcji.
Polecane produkty: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|