Opis produktu
Nazwa indyjska: rai
Gorczyca ( ang. mustard seeds) – nasiona rośliny z rodziny kapustowatych, przede wszystkim odmiany brązowej Brassica juncea i czarnej Brassica nigra. Swój charakterystyczny ostry smak gorczyca zawdzięcza zawartemu w niej związkowi – synapinie. Jest popularną przyprawą dań z różnych regionów Indii. Ma zastosowanie jako dodatek do potraw wegetarianskich z warzyw i roslin strączkowych oraz pikli. Ziarna gorczycy wrzuca się zazwyczaj na gorący olej i praży dla wydobycia aromatu. Zmielona gorczyca stosowana jest do przyrządzania sosów. Sos z gorczycy podawany do potraw z ryb jest charakterystyczny dla sztuki kulinarnej Bengalu.
Nasiona gorczycy stosowane są w medycynie jako środek przeciwzapalny, przeczyszczający, powlekający, pobudzające trawienie. Wyciąg z gorczycy używany jest zewnętrznie przy zapaleniu gardła i migdałków. Poduszki i plastry z gorczycą stosuje się w bólach reumatycznych.
W kuchni indyjskiej, szczególnie północnych regionów kraju olej z gorczycy używany jest do smażenia. Zimny olej charakteryzuje się pikantnym smakiem i drażniącym zapachem, dla zredukowania tych niekorzystnych cech podgrzewa się go niemal do punktu dymienia.