Wszystkie istotne informacje, takie jak:
- regulamin aukcji -
- płatności -
- koszty przesyłki -
- dane firmy -
znajdziesz na stronie
O MNIE
Wszystkie herbaty, kawy i napary pakowane są w ozdobne torebki trójwarstwowe z kopertowanym dnem w kolorze ciemnozielonym o pojemności 100g i 250g. Zamówienia z jednej licytacji łączymy w 1 torebkę, na życzenie pakujemy oddzielnie.
|
|
Przedmiotem aukcji jest zielony rooibos
Zanzibar - 50g
Skład:
- zielony rooibos BIO (min. 56%),
- plasterki cytryny,
- czerwony i biały pieprz,
- goździki,
- kawałki mango, imbiru, cynamonu i wanilii,
- kwiatki róży i kaktusa,
- aromat.
Cytryna - owoc cytrusowy bogaty w witaminy C i E. Wzmacnia odporność, walczy z infekcjami i wirusami, przeciwdziała efektom starzenia się. Skórki cytryny wykazują działanie antynowotworowe.
Pieprz czerwony, inaczej Schinus molle - pieprz peruwiański w odróżnieniu od tradycyjnych odmian pieprzu charakteryzuje się bardziej aromatycznym, słodkawym i łagodnym oraz odrobinę pikantnym smakiem. Posiada delikatny posmak gałki muszkatołowej, jest używany w kadzidłach dla osiągnięcia zmysłowego efektu. Chińczycy i Arabowie cenią go w eliksirach miłosnych. Pieprz czerwony wykazuje szereg właściwości leczniczych - działa przeciwreumatycznie, goi rany, przeczyszcza, hamuje krwawienia, pomaga w schorzeniach układu oddechowego, w stanach zapalnych, różnego rodzaju bólach, a także żółtaczce.
Biały pieprz posiada intensywny zapach oraz korzenny, mniej palący i bardziej subtelny smak od swego czarnego kuzyna. W połączeniu z imbirem tworzy wyjątkowo aromatyczny napar, o unikalnych wartościach smakowych i zdrowotnych.
Goździki mają właściwości antyseptyczne, uśmierzają ból, przeciwdziałają wzdęciom, działają wykrztuśnie i rozkurczowo.
Mango jest najważniejszym owocem w Indiach. Zawarte w nim witaminy z grupy B, witaminy A i C oraz minerały (potas, magnez, wapń, fosfor, sód) stanowią o jego zdrowotnych właściwościach. Enzymy mango ułatwiają trawienie i pobudzają spalanie tłuszczu. Miąższ ma barwę białą lub pomarańczową i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz słodkawo-kwaśnym smakiem. Wśród owoców mango jest najbogatszym źródłem witaminy A, dlatego osoby, u których stwierdzono choroby skóry, a przede wszystkim jej suchość i rogowacenie oraz które mają kłopoty z widzeniem w ciemnościach, powinny wzbogacić swoją dietę właśnie w ten owoc.
Imbir był ceniony jako przyprawa i środek leczniczy od starożytnych Indii i Chin po Grecję i Rzym. W średniowieczu uważano, że pochodzi z Ogrodów Edenu. Jego korzeń jest stosowany do łagodzenia objawów choroby lokomocyjnej i zaburzeń pokarmowych. Ze względu na silne właściwości rozgrzewające jest polecany na przeziębienia, zapalenia gardła i regenerację zmęczonych mięśni. Przynosi ulgę osobom z dolegliwościami stawów oraz kobietom mającym bolesne miesiączki. Pobudza libido, krążenie krwi i ukrwienie narządów płciowych, ma działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i żółciopędne. Wpływa na obniżenie lipoprotein LDL, przez co zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wykazuje właściwości antynowotworowe. Wzmaga również apetyt, erekcję oraz wzmacnia percepcję wrażeń seksualnych u obojga płci, dlatego jest używany przez Azjatów już od około 3 tys. lat jako afrodyzjak. Imbir rozrzedza krew i utrudnia jej krzepnięcie. Działa lekko moczopędnie, dzięki czemu poprawia się kondycja nerek, a organizm szybciej pozbywa się toksycznych produktów przemiany materii. W medycynie jest także stosowany do leczenia alergii.
Cynamon - wyśmienita przyprawa rozgrzewająca, delikatny afrodyzjak, silny antyoksydant oraz skuteczny środek w walce z cholesterolem, cukrzycą i chorobami układu krwionośnego. Nadaje naparowi przyjemny aromat i korzenny posmak.
Zapach wanilli uspokaja i łagodzi stres.
Kwiatki róży łagodzą stany zapalne gardła i jamy ustnej oraz nadają naparowi przyjemny smak i aromat.
Sposób zaparzania:
Wodą przegotowaną o temperaturze 96°C przez 5 minut
Ilość herbaty - 1 łyżeczka (około 3 g) na filiżankę - 11-13 gramów na 1 l wody.
Najlepiej stosować wodę źródlaną lub przefiltrowaną.
Herbatka Rooibos wytwarzana jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu (Aspalathus linearis) uprawianego w RPA (góry Cedarberg). Znana jest również pod nazwa Redbush, Roibush, Rotbusz.
Herbata ta zawiera niewielkie ilości garbników, nie zawiera kofeiny. Jest odświeżającym napojem rano, wzmacniającym w ciągu dnia i odprężającym przed snem. Gasi pragnienie zarówno w upalne jak i chłodne dni. Igiełki czerwonokrzewu dają lekko czerwony napar o charakterystycznym smaku. Ponadto zielony niefermentowany Rooibos zawiera ogromne ilości minerałów i witamin, które nie znikają w procesie utleniania.
Właściwości:
- zawiera enzymy wiążące wolne rodniki (antyutleniacze) co spowalnia starzenie się organizmu;
- działa uspokajająco, pomaga w depresjach, nerwowości, problemach ze snem, bólach głowy;
- zawiera wiele witamin i minerałów, polecany dzieciom;
- pomaga w przypadku alergii (kataru siennego, astmy);
- działa antybakteryjnie, antywirusowo;
- pozytywnie wpływa na przepuszczalność naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi;
- pomaga przy bólach głowy;
- dzięki zawartości żelaza, potasu i wapnia pomaga przy niwelowaniu problemów związanych z żołądkiem i trawieniem;
- dostarcza organizmowi wapno, mangan a szczególnie fluor, który jest niezbędny w rozwoju, wzmacnianiu zębów i kości;
- zawiera cynk i magnez - konieczne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
- kompresy z naparu można stosować na zmęczone, opuchnięte i podkrążone oczy oraz na miejscowe podrażnienia skóry (mechaniczne, alergiczne, wirusowe, bakteryjne);
- pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego;
- wyrównuje poziom cukru we krwi;
- obniża poziom złego cholesterolu;
- łagodzi przebieg cukrzycy.
|