Wszystkie istotne informacje, takie jak:
- regulamin aukcji -
- płatności -
- koszty przesyłki -
- dane firmy -
znajdziesz na stronie
O MNIE
Wszystkie herbaty, kawy i napary pakowane są w ozdobne torebki trójwarstwowe z kopertowanym dnem w kolorze ciemnozielonym o pojemności 100g i 250g. Zamówienia z jednej licytacji łączymy w 1 torebkę, na życzenie pakujemy oddzielnie.
|
|
Przedmiotem aukcji jest zielony rooibos
Rajska Wędrówka - 50g
Skład:
- zielony rooibos BIO (min. 78,8%),
- plasterki banana,
- aromat,
- kawałki melona, pomarańczy i owocu marakui,
- płatki nagietka i piwonii.
Banany dostarczają człowiekowi większości potrzebnych dla zdrowia minerałów – wapnia, magnezu (wzmacniającego mięśnie), potasu (regulującego ciśnienienie krwi i gospodarkę wodną), a także kwasu foliowego oraz licznych witamin - C, B1, B2, B6, B12, A, E i nieco witaminy D, która ma właściwości wiązania bananowego wapnia w organizmie ludzkim. Suszone banany zawiarają trzy razy więcej magnezu i potasu niż świeże. Bogate w żelazo, cynk, selen, fluor, mangan i jod, pełnią istotną rolę w budowie komórek krwi. Odkryto, że w bananach znajdują się również związki hormonalne, jak serotonina i norepinefryna, będące regulatorami ludzkiego systemu nerwowego. Polecane w nadciśnieniu i chorobie wrzodowej żołądka - działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka. Dzięki zawartości błonnika, banany mogą być składnikiem diet odchudzających, sprzyjają bowiem obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, tj.: choroba wieńcowa czy zawał mięśnia sercowego.
Melony - owoce należące do rodziny dyniowatych, bogate w cenne dla zdrowia przeciwutleniacze (witamina C, beta-karoten), witaminę A (zapobiega degeneracji wzroku związanej ze starzeniem i zmniejsza ryzyko katarakty), B (niezbędna do prawidłowego przyswojenia węglowodanów, reguluje wytwarzanie energii i jej stopniowe uwalnianie) oraz potas (reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia serce), adenozynę, sitosterol i substancje balastowe. Dzięki tym składnikom melony mają właściwości moczopędne, przeciwzapalne i przeciwrobacze, a w przypadkach zaparcia i żylaków odbytu - delikatnie przeczyszczające. Substancje balastowe wydatnie regulują trawienie, a wraz z sitosterolem (fitosteryna) normalizują poziom cholesterolu. Melony są także silnymi antyoksydantami, chronią przed wolnymi rodnikami i wspierają działanie systemu immunologicznego, redukując ryzyko chorób serca, wylewów i raka. Ze względu na zawartość kwasu foliowego i znacznej ilości żelaza zaleca się spożywanie tego soczystego owocu przez osoby cierpiące na niedokrwistość, stwardnienie tętnic, choroby sercowo-naczyniowe oraz choroby wątroby i nerek.
Pomarańcza - to przede wszystkim niezastąpione źródło naturalnych witamin i minerałów. Jest szczególnie polecana osobom, które dotknęła infekcja dróg oddechowych lub grypa - działają bakteriobójczo i antywirusowo. Pomarańcza jest owocem o właściwościach silnie kwasotwórczych. Stymuluje trawienie oraz łagodzi wzdęcia. Napar sporządzony z jej owocu uważa się za środek łagodzący bóle głowy, uspokajający palpitacje serca oraz obniżający gorączkę. Dzięki dużej zawartości witaminy C, pomaga naszemu układowi odpornościowemu w zwalczaniu wszelkich rodzajów infekcji.
Marakuja (Passiflora) - zawiera dużą ilość karotenów, niacynę, kwas cytrynowy, witaminę oraz minerały, tj.: wapń i żelazo. Posiada właściwości uspokajające, antystresowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwkaszlowe, przeciwdrgawkowe, przeciwskurczowe oraz normujące ciśnienie krwi. Jest źródłem NNKT - Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Z powodzeniem jest wykorzystywana w terapii depresji, stresie, zmęczeniu, zaburzeniach nerwicowych, ADHD, bezsenności i innych zaburzeniach onirycznych. Jest także stosowana w leczeniu migrenowych bólów głowy, bólach mięśniowych i menstruacyjnych oraz dolegliwości okresu menopauzy. Łagodzi bóle typu kolkowego. Bywa również wykorzystywana w terapii uzależnień od narkotyków i alkoholu.
Kwiat nagietka (Flos Calendulae) - surowiec leczniczy zawierający barwniki flawoniodowe, karotenoidy, olejek, gorycze, saponiny, substancje żywicowe, wit. C oraz sole mineralne z dużą zawartością magnezu. Wewnętrznie stosuje się go w nieżytach przewodu pokarmowego, bolesnym miesiączkowaniu, chorobach wątroby i w zaburzeniach wydzielania żółci. Nagietek działa ochronnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego, przeciwzapalnie oraz przeciwwrzodowo, i jak wielokrotnie wykazały powtarzane doświadczenia - w pewnym stopniu zapobiegawczo przeciwnowotworowo (przede wszystkim w rakowaceniu czynnych wrzodów żołądka i jelit oraz blizn pozostałych po zabiegach operacyjnych). Wykazuje także działanie immunostymulujące oraz tonizujące przy stanach nerwowych i depresjach. Kwiaty nagietka pobudzają czynności wydzielnicze - powodują zwiększenie produkcji przez organizm soku żołądkowego, żółci i mukopolisacgarydów. Nagietek stosowany jest w leczeniu chorób żołądka i jelit. Roślina ta posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, obniża skutecznie ciśnienie krwi i zwalnia tętno. Związki zawarte w nagietku wzmacniają odporność organizmu, przyśpieszają gojenie się ran i oparzeń, niszczą niektóre paciorkowce i gronkowce. Wraz z innym leczeniem farmakologicznym lekarze onkolodzy przepisują nagietek przy terapii nowotworowej.
Płatki piwonii łagodzą nerwice, ataki astmy oraz epilepsji. Łacińska nazwa rośliny, Paeonia, wywodzi się od greckiego słowa paionia, oznaczającego kwiat Apollina uzdrowiciela (Pajon - jeden z przydomków Apollina) lub sztukę uzdrawiania, leczenia.
Sposób zaparzania:
Wodą przegotowaną o temperaturze 96°C przez 5 minut
Ilość herbaty - 1 łyżeczka (około 3 g) na filiżankę - 11-13 gramów na 1 l wody.
Najlepiej stosować wodę źródlaną lub przefiltrowaną.
Herbatka Rooibos wytwarzana jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu (Aspalathus linearis) uprawianego w RPA (góry Cedarberg). Znana jest również pod nazwa Redbush, Roibush, Rotbusz.
Herbata ta zawiera niewielkie ilości garbników, nie zawiera kofeiny. Jest odświeżającym napojem rano, wzmacniającym w ciągu dnia i odprężającym przed snem. Gasi pragnienie zarówno w upalne jak i chłodne dni. Igiełki czerwonokrzewu dają lekko czerwony napar o charakterystycznym smaku. Ponadto zielony niefermentowany Rooibos zawiera ogromne ilości minerałów i witamin, które nie znikają w procesie utleniania.
Właściwości:
- zawiera enzymy wiążące wolne rodniki (antyutleniacze) co spowalnia starzenie się organizmu;
- działa uspokajająco, pomaga w depresjach, nerwowości, problemach ze snem, bólach głowy;
- zawiera wiele witamin i minerałów, polecany dzieciom;
- pomaga w przypadku alergii (kataru siennego, astmy);
- działa antybakteryjnie, antywirusowo;
- pozytywnie wpływa na przepuszczalność naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi;
- pomaga przy bólach głowy;
- dzięki zawartości żelaza, potasu i wapnia pomaga przy niwelowaniu problemów związanych z żołądkiem i trawieniem;
- dostarcza organizmowi wapno, mangan a szczególnie fluor, który jest niezbędny w rozwoju, wzmacnianiu zębów i kości;
- zawiera cynk i magnez - konieczne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
- kompresy z naparu można stosować na zmęczone, opuchnięte i podkrążone oczy oraz na miejscowe podrażnienia skóry (mechaniczne, alergiczne, wirusowe, bakteryjne);
- pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego;
- wyrównuje poziom cukru we krwi;
- obniża poziom złego cholesterolu;
- łagodzi przebieg cukrzycy.
|