Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Zakwaski, Bakterie Jogurtowe - zestaw na Zaparcia

07-06-2014, 17:51
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 32 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 32 zł     
Użytkownik gama-tech
numer aukcji: 4292603261
Miejscowość Warszawa
Licytowało: 1    Wyświetleń: 22   
Koniec: 07-06-2014 17:38:45
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

  • Przedmiotem niniejszej aukcji są "Zakwaski" - kultury bakterii jogurtowych do samodzielnego przygotowania jogurtu w domu.
Zakwaska Simbilakt z laktulozą polecana jest dla osób cierpiących na zaparcia

Zakwaski Vivo
  • Zakwaska Simbilakt Vivo z laktulozą zawiera bakterie ze szczepów: Acetobacter aceti, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium adolescentis, Bifidobacterium animalis, Lactobacillus acidophilus, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Propionibacterium freudenreichii, laktuloza do samodzielnej produkcji jogurtu probiotycznego. Producent Vivo, data ważności: marzec 2015.
Opis produktu:
  • Produkt zawiera szczep Lactobacillus acidophilus, odporny na działanie soków trawiennych i dobrze zagnieżdżający się w jelicie grubym człowieka. Produkty metabolizmu tych kultur mają szerokie działanie bakteriobójcze, hamują wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych, a także powstrzymują procesy gnicia i fermentacji w jelitach.
  • Laktuloza zawarta w produkcie nie jest wchłaniana w jelicie człowieka. Zwiększa to ciśnienie osmotyczne i powoduje przejście wody do światła jelita, zwiększając objętość stolca, co powoduje działanie przeczyszczające. Ponadto, laktuloza docierając w niezmienionej postaci do światła jelita grubego jest przechwytywana i metabolizowana przez bakterie. Produkty bakteryjnej przemiany laktulozy powodują przesunięcie pH w okrężnicy w stronę kwaśną, hamują wzrost i namnażanie się patogennych drobnoustrojów i powodują powstawanie bardziej korzystnych warunków dla rozmnażania się pożytecznych mikroorganizmów.
  • Laktuloza stymuluje w przewodzie pokarmowym wzrost, nie tylko bifidoflory ale i bakterii kwasu mlekowego. Bifidobakterie i Lactobakterie aktywnie fermentuję laktulozę w jelicie z wytworzeniem kwasów organicznych. Kwaśne środowisko, które zostało wytworzone w wyniku metabolizmu laktulozy przez bakterie w okrężnicy, hamuje procesy rozkładu, zmniejsza tworzenie się toksycznych produktów gnicia białek, zwłaszcza wytwarzanie amoniaku. W kwaśnym środowisku, większość amoniaku jest w postaci zjonizowanej (NH4 +) i jest słabo wchłaniana przez krew. Efekt ten jest powszechnie stosowany w leczeniu encefalopatii, przewlekłej niewydolności wątroby i alkoholowej choroby wątroby.

 

 






Jogurt Domowy

Dlaczego warto zrobić jogurt w domu?

  • jego przygotowanie trwa tylko kilka minut
  • nie zawiera żadnych sztucznych i szkodliwych dodatków (mleka w proszku, zagęszczaczy, barwników, cukru)
  • jest wyjątkowo smaczny i naturalny,
  • jest probiotyczny
  • do jego zrobienia nie potrzebujemy jogurtownicy (choć jeśli ją mamy, ułatwi ona zadanie)
  • jest jedną z najbardziej niskokalorycznych i niskotłuszczowych potraw, dobrą dla osób odchudzających się
  • jest tańszy niż jogurt ze sklepu (litr kosztuje średnio ok. 5 zł, litr jogurtu ze sklepu to ok. 10 zł)


Jak przygotować jogurt?

Potrzebne składniki:

  • m.in. 1 fiolka z bakteriami
  • 2 litry mleka pasteryzowanego. Możemy użyć zarówno mleka krowiego, jak i koziego, a nawet sojowego. UWAGA: Jeśli wybraliśmy mleko inne niż pasteryzowane (np. mleko prosto od krowy), powinniśmy wpierw je przegotować, żeby przed rozpoczęciem przygotowywania jogurtu pozbyć się z mleka wszystkich niepożądanych bakterii, które mogłyby zanieczyścić jogurt lub uniemożliwić namnożenie się kultur bakterii jogurtowych.

 Przygotowanie jogurtu trwa zaledwie kilka minut!


Krok numer 1. Fiolkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie go rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.

Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego. W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.

W przypadku mleka pasteryzowanego odpowiednią temperaturę możemy uzyskać w następujący sposób. 1 litr mleka należy zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie należy zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii.

Mleko można też w  całości (2 litry) podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.

Krok numer 2. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać całość. Nigdy nie wolno dodawać bakterii do gorącego lub zbyt ciepłego mleka. Mleko powinno mieć temperaturę uzyskaną metodami podanymi w kroku nr 1.

Krok numer 3. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.

Krok numer 4. Naczynie należy pozostawić na 6-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

Gotowe!


Jak przechowywać gotowy jogurt? Należy przechowywać go w lodówce, przez około tydzień. Najsmaczniejszy jest oczywiście świeży i najlepiej robić go co 2-3 dni.

 

Jak podawać? Jogurt możemy podawać sam lub z płatkami śniadaniowymi, musli, owocami czy innymi dodatkami, jako codzienny napój, jako sos (np. sos do sałatek), jako lody jogurtowe czy jako dodatek do ciast czy chleba. Warto do jogurtu dodawać świeże owoce, a także koperek, pietruszkę, świeże i suszone zioła.

Jogurt Domowy







Propozycja podania. Jogurt Domowy z truskawkami, pestkami dyni i ziarnami słonecznika.










Jogurt z bananami









Propozycja podania. Jogurt Domowy na słodko, z banami i rodzynkami, z dodatkiem pestek dyni i ziaren słonecznika.
Jogurt z żurawiną i orzechami
















Propozycja podania. Jogurt Domowy z żurawiną, orzechami laskowymi i bananami, z dodatkiem pestek dyni i ziaren słonecznika. 









 

 

Przedmiotem niniejszej aukcji są fiolki z kulturami bakterii do samodzielnego przygotowania jogurtu probiotycznego pomocnego przy zaparciach.


Zestaw 4 fiolek Jogurtu Simbilakt z laktulozą (na zaparcia

Zakwaski Vivo
Fiolka Simbilakt Vivo z laktulozą zawiera bakterie ze szczepów: Acetobacter aceti, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium adolescentis, Bifidobacterium animalis, Lactobacillus acidophilus, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Propionibacterium freudenreichii, laktuloza do samodzielnej produkcji jogurtu probiotycznego. Producent Vivo, data ważności: marzec 2015.

Produkt polecany dla osób cierpiących na zaparcia!

 

 

1 fiolka = 2 litry jogurtu

Cena za zestaw 4 fiolek: 32 zł

 

 

 

 


 


 

 

 

Ewentualne pytania proszę kierować na [zasłonięte]@jogurt-domowy.pl


Rachunek bankowy: mBank:

17 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 663850

Wysyłka: tylko w kopercie termicznej, listem priorytetowym. Koszt wysyłki przy płatności na konto: 8,30 zł. Przesyłka za pobraniem: 13,45 zł. Wybór jednej z tych opcji oznacza udzielenie jednorazowego pełnomocnictwa na zawarcie umowy o świadczenie usługi z Pocztą Polską (usługa przesyłki za kwotę 8,30 zł lub 13,45 zł), w celu przesłania za jej pośrednictwem zakupionego towaru.