Zakwas quinoa nadaje wypiekom egzotycznego smaku z nutką orzechową.
Produkt jest bogaty w aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne i witaminy.
Nie zawiera: jajek, drożdży, pszenicy, glutenu, laktozy, białka z mleka krowiego. Produkt niemodyfikowany genetycznie.
Masa netto: 20 g
Skład: quinoa* zmielona.
*rolnictwo ekologiczne
1 torebka zakwasu starcza na zrobienie ok. 750 g bezglutenowego chleba.
PRZYKŁADOWE PRZEPISY (wg receptury Biovegan):
BEZGLUTENOWY CHLEB Z ZAKWASEM QUINOA
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie zakwasu quinoa BIo Vegan
- 350 g mąki gryczanej bio
- 150 g mąki sojowej bio
- 1 opakowanie suszonych drożdży Bio Vegan
- 1 łyżeczka od herbaty soli morskiej
Wszystko razem dobrze wymieszać.
PRZYGOTOWANIE:
Dodać 375 ml wody w temperaturze ok. 37˚C i dobrze wyrobić. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. Następnie jeszcze raz dobrze wyrobić i natłuścić formę do pieczenia. Włożyć do piekarnika wraz z foremką wypełnioną zimną wodą. Piec w temperaturze 180-200˚C ok. 80 min. Następnie wyciągnąć z foremki i ostudzić na desce.
BEZGLUTENOWY CHLEB Z ORZECHAMI LASKOWYMI
SKŁADNIKI:
-100g mąki sojowej bio
-100 g mąki gryczanej bio
-100 g mąki jaglanej bio
-100 g mąki kukurydzianej bio
-100 g mączki kartoflanej
- 1 opakowanie suszonych drożdży bio
- 1 opakowanie zakwasu quinoa bio
- 1 łyżka stołowa soli morskiej
- 150 g grubosiekanych orzechów laskowych bio
PRZYGOTOWANIE:
Wszystko dobrze wymieszać. Dodać 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek i 400 ml ciepłej wody i wyrobić ciasto. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30 min. Następnie jeszcze raz dobrze zagnieść ciasto i uformować w kulę. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec w temperaturze 180-200˚C przez 30 min. Następnie prze 10-12 min. piec w temperaturze 220˚C.