Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Zakwas do chleba w proszku 15 g VITAM

25-01-2012, 19:58
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 2.50 zł     
Użytkownik sarritta1
numer aukcji: 2060276838
Miejscowość Elbląg
Wyświetleń: 17   
Koniec: 15-02-2012 12:24:34
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Zakwas do chleba w proszku 15 g VITAM

Termin ważności 01.08.2012 r.

Zakwas do chleba
zawiera pełnoziarnistą mąkę żytnią z biologiczne kontrolowanych upraw
również do automatów piekarniczych
Zakwas VITAM został stworzony z myślą o domowym wypieku chleba żytniego oraz chleba żytniego mieszanego. Produkt jest oryginalnym zakwasem wyprodukowanym z pełnoziarnistej mąki żytniej z dodatkiem żywych kultur bakterii. Dzięki powolnemu procesowi proszkowania zakwas jest gotowy do natychmiastowego użycia. Czystość kultur drożdży oraz brak konieczności wykonywania zbędnych czynności przygotowawczych gwarantuje proste zastosowanie i pełen, niezapomniany aromat. Zakwas VITAM doskonale nadaje się jako zastępnik płynnych zakwasów chlebowych. Jedna saszetka preparatu wystarcza na 1kg wypieku.
Skład:
pełnoziarnista mąka żytnia*, kultury bakterii chlebowych (* - produkty z upraw ekologicznych kontrolowanych zgodnie z certyfikatem DE-013-ŐKO-Kontrolstalle(QC&I) ).
Porady:
Proponowany przepis na chleb żytni:
Potrzebne składniki: 900g żytniej mąki drobno mielonej, 1 saszetka zakwasu chlebowego VITAM, 1 saszetka drożdży piekarniczych w proszku VITAM, 670ml wody, 1 łyżeczka herbaciana soli, ewentualnie 1 łyżeczka herbaciana miodu.
Składniki zmieszać, wodę dodawać stopniowo do momentu otrzymania zwartej, formowalnej masy. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce dla wyrośnięcia. Piec przez około godzinę w temperaturze 200°C. W przypadku automatów piekarniczych użyć połowy składników oraz zastosować tryb wypieku chleba pełnoziarnistego ze średnim zarumienieniem.
Aby połączyć trwałość i aromat chleba żytniego z zaletami chleba pszennego można zamienić cześć mąki żytniej z przepisu na mąką pszenną w stosunku 1:1 (na przykład 550g mąki żytniej i 350g mąki pszennej).