Tytuł książki:ZAGOSPODAROWANIE PRZESTRZENNE WSI A WARUNKI HODOWLI BYDŁA W GOSPODARSTWACH CHŁOPSKICH TOM II
Rok wydania:1975 |
|
stron:188 |
|
Autor:DEMBOWSKA,LACHERT |
|
Wymiar:15x20 |
|
Rodzaj okładki:MIĘKKA |
|
Waga: |
|
Opis książki: STAN KSIĄŻKI BARDZO DOBRY,PIECZĄTKI
ROZDZIAŁ I
Podstawowe założenia I. Uwagi ogólne Wzrost produkcji zwierzęcej w gospodarstwach chłopskich ~lwi jedno z podstawowych założeń polityki gospodarczej ~na w dziedzinie rolnictwa. Szereg zarządzeń wydanych w lesie ostatnich lat miało za zadanie stworzenie warunków zip~ących realizację tego celu. Ważnym działem produkcji zwierzęcej z punktu widzenia salleksztaltu gospodarki jest produkcja bydła, między innymi ~u na ścisłe jej powiązania z produkcją roślinną i z uwagi wa lei role dostarczyciela nabiału stanowiącego tradycyjnie pod-sessuery składnik żywności ludności rolniczej. Produkcja bydła joie `lej związana niż produkcja trzody chlewnej z własną ~akcją roślinną gospodarstwa, a więc jest bardziej uzależnio-na od stosunków przestrzennych występujących w gospodar-stw._ Dlatego też badania nad obsadą bydła mogą w dużym stop-iwa pm-wynić się do wyjaśnienia wpływu struktury przestrzennej ipspodarstw na poziom produkcji rolniczej gospodarstw. Rozwój produkcji bydła jest uwarunkowany szeregiem wza-~e powiązanych czynników zarówno natury społecznej, jot i ekonomicznej. Do czynników o charakterze społecznym ~tlących w g3spodarstwie można zaliczyć: poziom wiedzy tej., 7a miłowanie do hodowli, umiejętność wykonywania pewnych z hodowlą, sprawność działania służb dorad-sa5pcia i usługowych itp. Czynniki ekonomiczne są to między ~i: 1) opłacalność produkcji bydła rozumiana sensu largo — a wiec przy uwzględnieniu w ostatecznym rachunku ekono-~sym gospodarstwa relacji występujących między efekty-1~. produkcji roślinnej a zwierzęcej, konkurencyjności na opia pracy i dobór, a więc możliwości osiągnięcia wyższych ~bodów z innych źródeł pracy czy korzystniejszego spieniężenia................-