Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

XXL!kombucha grzybek herbaciany kombucza oczyszcza

15-07-2014, 18:48
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 8 zł     
Użytkownik ewka281192
numer aukcji: 4417839558
Miejscowość Brenna
Wyświetleń: 15   
Koniec: 15-07-2014 18:45:58

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

PROMOCJA! KUPUJĄC NAWET 3 GRZYBKI ZA PRZESYŁKĘ PŁACISZ TYLKO RAZ!!! :)

Przy zakupie jeszcze większej ilości grzybków proszę zapytać o koszt przesyłki (dopłata nie większa niż 5zł)

Proszę dokonywać wpłaty na nr konta: PL 07 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0830090 [zasłonięte] 981658

Dane do przelewu:

Ewa Dyjak

ul. Nostrożny 24

43-438 Brenna

UWAGA! KOMBUCHE WYSYLAM W NAJBLIŻSZY OD DNIA ZAKUPU PONIEDZIALEK RANO!!!

Wystawiony przeze mnie grzybek kombucha pochodzi z mojej własnej hodowli, do której używałam wysokogatunkowej zielonej herbaty. Wysyłki dokonuję za pomocą przesyłki priorytetowej W PONIEDZIAŁKI RANO. Grzybek zapakowany jest szczelnie wraz z odrobiną startera (przefermentowaną herbatą). Zapewniam Państwa o doskonałej jakości kombuchy i polecam, gdyż sama wypróbowałam jej doskonałe właściwości.

HISTORIA

Jakkolwiek nazwa tego grzybka wskazuje, że ojczyzną jego jest Japonia, to jednak pochodzenie jego nie jest dokładnie znane, gdyż w historii jego pochodzenia są pewne dane, wskazujące na to, że pochodzi on i najpierw był znany w Indiach.
Do Polski przywędrował przed wojną światową (1[zasłonięte]905-19). Rozpoczęto go następnie hodować w Niemczech, Rumunii, Włoszech a nawet w Hiszpanii. Grzybek japoński ma formę brunatno-szarych, oślizgłych warstw, narastających jedna na drugiej, kształtu talerzowatego, o zapachu wyborowych jabłek i winnym kwaskowym smaku.

WŁAŚCIWOŚCI

Kwas grzybka japońskiego w medycynie ludowej na Wschodzie od dawna był uniwersalnym środkiem leczniczym. Badania nad jego właściwościami leczniczymi przeprowadzało szereg uczonych i lekarzy, stwierdzając, że stosowanie grzybka japońskiego przy różnych dolegliwościach daje pomyślne wyniki.

Kwas mlekowy L(+) zawarty w napoju z Kombuchy posiada właściwości oczyszczające, detoksykacyjne i wzmacniające. Innymi produktami metabolizmu Kombuchy są: kwas octowy, kwas glukozy, kwas węglowy, witaminy B1, B2, B3, B6, B12 oraz enzymy.

Napój z kombuchy:


-łagodzi objawy migreny.

-zmniejsza poziom cholesterolu,

-pomaga w leczeniu łuszczycy,

-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,


-wzmacnia układ immunologiczny,

-pomaga w zapobieganiu przeziębień,

-mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,

-reguluje przemianę materii,

-reguluje ciśnienie krwi,

-odtruwa organizm,

-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,

-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,

-cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),

-zmniejsza objawy menopauzy,

-dodaje siły i poprawia koncentrację,

-wzmacnia organy: serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,

-łagodzi objawy reumatyzmu,

-zmniejsza ryzyko nowotworów,

-efektywnie pobudza ślinę i soki trawienne w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,

-wpływa kojąco na układ nerwowy.

HODOWLA

W litrowym słoiku, bądź też specjalnym naczyniu zaparzamy herbatę (najlepiej zieloną, nie aromatyzowaną!) - 2 torebki na słoik, temp. 75 stopni C, 2-3min.

Następnie po jej wystygnięciu (!!!) dodajemy trzy łyżki miodu (bądź cukru). W przypadku miodu ważna jest jego autentyczność, w żadnym wypadku nie może być to miód sztuczny, ani pierwszy lepszy z hipermarketu. Kombucha słodzona miodem wymaga do fermentacji wyższej temperatury (ok. 25-28 stopni C), dlatego w moim domu słoje stoją obok kaloryfera.

Do osłodzonej herbaty dolewamy starter (podczas pierwszej hodowli przesłanego grzybka wypakowujemy, nie płuczemy i wlewamy z niewielką ilością startera z torebki, później odrobinę napoju z poprzedniej hodowli - ok. 1/2 filiżanki) i na wierzch kładziemy grzybka.

Na słoik nakładamy gazę, spinamy ją gumką i odkładamy słoik w ciemne, ciepłe miejsce.

Napój gotowy jest do spożycia gdy widoczne pod światło są wypływające malutkie bąbelki dwutlenku węgla. W zależności od grubości grzybka jest to od 2 dni do 8. Wysłana przeze mnie porcja w optymalnych warunkach przefermentuje napój do 4dni. Po dłuższym czasie z musującego napoju możemy zrobić wspaniały ocet winny.

Napój przelewamy do butelek (najlepiej szklanych lub plastikowych) i przechowujemy w lodówce.

Należy pamiętać aby przy hodowli grzybka nie używać żadnych metalowych przedmiotów.

Pijąc kombuchę należy pamiętać aby zaczynać od małych porcji - maksymalnie pół szklanki 3razy dziennie (przed śniadaniem, po obiedzie i po kolacji), stopniowo zwiększając dawki.

Grzybek rośnie i jeżeli będziemy go mieli zbyt dużo, nie wyrzucajmy go, lecz podzielmy się z bliskimi.

Jeżeli mają Państwo jakieś pytania, służę pomocą.


UWAGA!!! ZA ZAGINIĘCIE/ROZPAKOWANIE/KRADZIEŻ PRZESYŁEK NIEPOLECONYCH ZA POŚREDNICTWEM POCZTY POLSKIEJ NIE PONOSZĘ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI. BEZPIECZNIEJ WYBRAĆ PRZESYŁKĘ POLECONĄ, ALE DECYZJA NALEŻY DO CIEBIE!