WZORCOWE TABLICE ALKOHOLOMETRYCZNE W TEMPERATURZE ODNIESIENIA 20°C
Tomasz Plebański
Bogumiła Ogonowska
Wydawnictwo: WNT, 1967
Oprawa: twarda płócienna
Stron: 368
Stan: bardzo dobry, nieaktualne pieczątki
Tablice zawierają ok. 105 000 pozycji liczbowych stanowiących komplet danych potrzebnych przy wszelkich czynnościach technicznych, obliczeniowych i kontrolnych, związanych ze spirytusem, czyli wodnymi roztworami alkoholu etylowego. Obejmują zakres stężeń od 0 do 100% i zakres temperatur od -20 do +30°C (lub do +40°C). Układ treści oraz liczne przykłady rozwiązań pozwalają korzystać z tablic już osobom ze średnim wykształceniem zawodowym. Praca przeznaczona jest dla inżynierów, techników i laborantów przemysłu rolno-spożywczego, chemicznego, farmaceutycznego i lekkiego, dla Służby Miar i Służby Zdrowia, dla wytwórców alkoholomierzy, pracowników handlu, aparatu kontroli państwowej i laboratoriów kontroli technicznej. Nieodzowna jest ona w laboratoriach analitycznych wszystkich szczebli, zakładach przemysłu spirytusowego i punktach legalizacyjnych.
Z książki tej korzystać powinny również placówki naukowe, naukowo-badawcze i doświadczalne wymienionych wyżej gałęzi przemysłu.
SPIS TREŚCI: Przedmowa
Wykaz symboli stosowanych w tekście
Część A ZASADY ALKOHOLOMETRU POLSKIEJ I. Wstęp
1. Charakterystyka ogólna
2. Przyczyny i skutki zmiany definicji mocy spirytusu i definicji jednostki objętości
3. Dawne a nowe polskie tablice alkoholometryczne
4. Unifikacja alkoholometrii
5. Wiarygodność danych tabelarycznych
II. Charakterystyka i wybór danych źródłowych i podstawowych
1. Zestawienie źródeł
2. Dane Recknagela i Kreitlinga
3. Prace Mendelejewa
4. Praca Osbome'a-McKelvy-Beaice'ą
5. Dane źródłowe i podstawowe do polskich tablic alkoholometrycznych
III. Sposób obliczania tablic
1. Zależności ogólne
2. Wyjściowa tablica 14
3. Tablice pochodne
IV. Przykłady korzystania z tablic
1. Zasady ogólne
2. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/cni3 w temp. 20°C (tabl. 1, 2)
3. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/ml w temp. 20°C (tabl. 12, 13)
4. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/cm3 w temperaturach innych niż 20 C (tabl. 3, 4) . . .
5. Stężenie i moc a gęstość spirytusu w g/ml w temperaturach innych niż 20°C (tabl. 14 i 3, 15 i 4)
6. Moc a stężenie wagowe spirytusu (tabl. 5, 6)
7. Nominalne wskazania alkoholomierza a moc rzeczywista (tabl. 7)
8. Objętość spirytusu w dm3 i w litrach, a temperatura i moc (tabl. 8)
9. Waga i moc spirytusu a objętość alkoholu etylowego (=100% spirytusu) w dm3 (tabl. 9)
10. Waga i moc spirytusu a objętość alkoholu etylowego (=100% spirytusu) w litrach (tabl. 16)
11. Moc dotychczasowa spirytusu (odniesiona do temp. 15°C) a moc obecnie prawnie obowiązująca (odniesiona do temp. 20°C) (tabl. 17)
12. Skale macierzyste (tabl. 10, 11)
13. Rozlewnictwo (tabl. 18)
14. Równoczesne zastosowanie kilku tablic (tabl. 1 — 18)
Literatura
Część B TABLICE OBLICZENIOWE Tablica 1. Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/cm3) w procentach wagowych
Tablica 2. Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/cm3) w procentach objętościowych
Tablica 3. Gęstość spirytusu (g/cm3) w zależności od temperatury i stężenia wyrażonego w procentach wagowych
Tablica 4. Gęstość spirytusu (g/cm3) w zależności od temperatury i mocy, tj. stężenia wyrażonego w procentach objętościowych
Tablica 5. Przeliczenie stężeń w procentach wagowych na moc spirytusu
Tablica 6. Przeliczenie mocy spirytusu na stężenia wyrażone w procentach wagowych
Tablica 7. Moc rzeczywista spirytusu obliczana z mocy pozornej czyli nominalnych wskazań alkoholomierza
A. Dla zakresu temperatur od 20 do —10,5°C i zakresu nominalnych mocy od 66 do 95%
B. Dla zakresu temperatur od —10 do +30°C i zakresu nominalnych mocy od Odo 70%
C. Dla zakresu temperatur od —10 do +30°C i zakresu nominalnych mocy od 70 do 101,9%
Tablica 8. Poprawki w dm3 do nominalnej objętości 100 dm3 spirytusu
A. Dla zakresu temperatur od —20 do —10°C i zakresu mocy od 70 do 79%
B. Dla zakresu temperatur od —20 do — 10°C i zakresu mocy od 80 do 89%
C. Dla zakresu temperatur od —10 do +30°C i zakresu mocy od 0 do 79%
D. Dla zakresu temperatur od —10 do +30°C i zakresu mocy od 80 do 100%
Tablica 9. Objętość alkoholu etylowego (dm3) obliczana z wagi i mocy spirytusu
A. Dla 100 kg spirytusu i zakresu mocy od 0 do 80%
B. Dla zakresu ważenia od 100 do 1000 kg spirytusu i dla zakresu mocy od 80 do 100% .
Tablica 10. Skala macierzysta alkoholomierzy do pomiaru stężenia spirytusu w procentach wagowych
Tablica 11. Skala macierzysta alkoholomierzy do pomiaru mocy spirytusu
Dodatek TABLICE DODATKOWE do użytku w okresie przejściowego stosowania dawnej definicji litra: 11 = 1,000 028 dm3 (tabl. 12 — 16) oraz alkoholomierzy wywzorcowanych w temp. 15°C (tabl. 17)
Tablica 12. (dodatkowa do tabl. 1) Główna izoterma (20°C) gęstości spirytusu (g/ml) w procentach wagowych
Tablica 13. (dodatkowa do tabl. 2) Główna izoterma (20 °C) gęstości spirytusu (g/ml) w procentach bobjętościowych
Tablica 14. (dodatkowa do tabl. 3) Gęstość spirytusu (g/ml) w zależności od temperatury i stężenia wyrażonego w procentach wagowych
Tablica 15. (dodatkowa do tabl. 4) Gęstość spirytusu (g/ml) w zależności od temperatury i mocy, tj. stężenia wyrażonego w procentach objętościowych
Tablica 16. (dodatkowa do tabl. 9) Objętość alkoholu etylowego (1) obliczana z wagi i mocy spirytusu
A. Dla 100 kg spirytusu i zakresu mocy od 0 do 40%
B. Dla zakresu ważenia od 100 do 1000 kg spirytusu i dla zakresu mocy od 0 do 100%
Tablica 17. Dane korekcyjne do przeliczania mocy spirytusu w temp. 15°C na moc obowiązującą w temperaturze 20°C
A. Dla celów przemysłowych i handlowych
B. Dla celów naukowych i metrologicznych
Tablica 18. Rozcieńczanie spirytusu w temp. 20°C do żądanej mocy