Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

wosk czerwony spożyw. do serów żółtych podpuszczka

23-05-2012, 11:32
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 9.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: 9.99 zł     
Użytkownik komorowski11
numer aukcji: 2335360751
Miejscowość Siedlce
Kupiono sztuk: 5    Zostało sztuk: 30    Licytowało: 1    Wyświetleń: 118   
Koniec: 23-05-2012 20:53:25
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

WOSK SPOŻYWCZY DO SERÓW

Sery dojrzewające bez kultur powierzchniowych, czyli na suchą skórkę, można woskować na różnych etapach dojrzewania. Nie można tego robić, zanim w serze nie ustaną główne procesy fermentacyjne i wydzielanie serwatki. Najwcześniejszy można woskować ser 7-10 dniowy.

Niezależnie od momentu, w którym zdecydujemy się na woskowanie, musimy absolutnie przestrzegać, aby skórka sera była sucha i czysta. W tym celu sery trzeba umyć, ewentualnie wyszczotkować i dokładnie wysuszyć. Jakakolwiek pozostałość wilgoci może być przyczyną rozwoju pleśni lub bakterii gnilnych, bądź też odpryskiwania nałożonej parafiny. Woskuje się w temperaturze 130 - 150C (parafina nie może dymić). Po wyjęciu z kąpieli wosk natychmiast twardnieje i po chwili już się nie lepi, ponieważ jego temperatura krzepnięcia to 60 - 66 C. Temperatura woskowania jest na tyle wysoka, że sterylizuje powierzchnię sera, pozbawiając ją ewentualnych pleśni i szkodliwych bakterii.



www.lotos.pl/pobierz_plik/38536




opakowanie 400-450g z oryginalnego opakowania

LOTOS przetopione w małe plastyki.

specyfikację mogę podesłać na meila lub link powyżej

do PDF

tel.606 [zasłonięte] 841

gg[zasłonięte]24624

wysyłka wedle życzenia