Żelatyna spożywcza wieprzowaWarto wiedziećŻelatyna Winiary jest niezastąpiona do przygotowywania galaretek na bazie owoców, tortów na zimno oraz galantyn mięsnych i rybnych.
Kraj producenta: Niemcy-1, Belgia-2, Francja-3, Włochy-4, Słowacja-5, Holandia-6, Szwajcaria-7, Polska-8. Ostatnia cyfra kodu oznacza kraj pochodzenia.
6-7 łyżeczek (20-25 g) Żelatyny Winiary rozprowadzić w 1 litrze zimnej wody. Po 30 minutach wymieszać i zagotować.Opakowanie wystarcza na 2-2,5 litra płynu w zależności od preferowanej konsystencji - mocniej lub słabiej ściętej.Galaretki z polędwicą drobiową (4 porcje)Czas przygotowania: 30 minutCzas oczekiwania: około 2 godzin1 porcja ok. 181 kcalcałość 726 kcal6 łyżeczek Żelatyny Winiary, 2 kostki Bulionu warzywnego Winiary, 400 g polędwicy drobiowej, 1 marchewka, 1/2 brokuła, 4 łyżki groszku zielonego, 1/2 papryki czerwonej, 4 rzodkiewki, kilka liści natki pietruszki, sól, pieprz.Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody. Zagotować 4 szkl. wody, dodać marchew pokrojoną w plasterki, brokuła i kostki bulionowe. Gotować 10 minut, wyjąć brokuła, a marchew gotować do miękkości. Polędwicę pokroić w kostkę, paprykę i rzodkiewki w paseczki. Pozostały z gotowania wywar dokładnie przecedzić i rozpuścić w nim Żelatynę. Doprawić solą i pieprzem.W małych salaterkach układać kolejno plasterki marchewki, paski papryki, groszek, kawałki polędwicy, listki natki pietruszki, rzodkiewki i rozdrobnionego brokuła. Zalać delikatnie galaretką. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.