Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Wędzarnia z termometrem KRAKÓW

18-07-2014, 10:49
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 131 zł     
Użytkownik marxam-enology
numer aukcji: 4344946816
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 21   
Koniec: 18-07-2014 10:13:53

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa

Zamawiając na naszych aukcjach za przesyłkę kurierem płacisz tylko raz bez znaczenia jak wiele produktów zamówisz!

Polecamy wybór przesyłki kurierskiej,

obsługuje nasz firma kurierska DHL.

Przesyłka kurierska lub odbiór osobisty w Salonie Sprzedaży:

ul. Wodna 2
30-556 Kraków

kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć
Płatności

Marxam Project
Marcin Bauer
ul. Wodna 2
30-556 Kraków
nr konta: 43 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 750160

O nas

Jesteśmy legalnie działającą firmą,
do każdego zakupu załączamy paragon.
Wystawiamy także faktury VAT

Kontakt

tel. 602 [zasłonięte] 525
[zasłonięte]@marxam-enology.pl

Wędzarnia z termometrem

Wędzarnia z termometremWędzarnia z termometremWędzarnia z termometrem

Charakterystyka produktu

Mała wędzarnia z wysokiej jakości stali nierdzewnej idealna do ryb, kurczaka i mięs.
Zasilana naftą na dwa palniki.


Wędzarnia wyposażona jest w termometr, który pozwala na regulację temperatury podczas całego procesu wędzenia, bez konieczności użycia dodatkowego urządzenia.


Zawartość pudełka:
- brytfanna,
- dolny i górny ruszt,
- tacka tłuszczowa,
- metalowa osłona,
- pokrywa z wbudowanym termometrem (0oC -100oC),
- dwa palniki,
- metalowe uchwyty pojemność: np. na 4 pstrągi.

Czym i jak można wędzić?
1. Możemy używać do wędzenia różnego rodzaju drewnianych zrębek (np. buk, olcha, bądź bardzo aromatycznych zrębek owocowych: wiśnia, czereśnia, jabłoń, śliwa czy grusza).
2. Rodzaje wędzenia jakie umożliwia wędzarnia stołowa:
- Wędzenie gorące od 50 °C do 90°C
Taki proces wędzenia oferuje krótkie okresy wędzenia w celu ciągłej konsumpcji np. ryby lub kiełbaski. Szybko wzrasta temperatura dymu. W wyniku takiego wędzenia, przygotowywany produkt uzyskuje żądaną barwę i specyficzny aromat wędzonki.
- Wędzenie dymem ciepłym od 25 °C do 50 °C
Ta możliwość wędzenia pozwala pozostać mięsu lub rybie soczystym. Wskutek enzymów rozszczepiających białko wzmaga wydobycie typowego aromatu wędzonki a wędzony produkt pozostaje delikatny.
Czas wędzenia zależy od samej potrawy oraz od zastosowanej temperatury w wędzarni.
Przybliżony czas wędzenia ryb to 30 min
- Wędzenie drobiu i mięsa czerwonego 60 min do 90 min.
Przepis na Szynkę piwną
- 2,5 kg szynki wieprzowej bez kości
- ok 1 l wody
- 70 g miodu
- 0,3 l piwa porter
- 80 g soli
- saletra potasowa 5 g
- mieszanka przypraw BIOWIN19 g
Przygotowanie
Mieszankę ziołową, saletrę potasową, sól, wodę i piwo gotujemy ok 10 min..
Tak przygotowanym roztworem nastrzykujemy szynkę - ok. 30 nakłuć nastrzykiwarką. Pozostałą zalewę podgrzewamy i mieszamy z miodem aż do rozpuszczenia, następnie schładzamy. Szynkę wkładamy do naczynia, zalewamy solanką i peklujemy przez 2 tygodnie, obracając mięso co 2 dni. Po wyjęciu i osuszeniu przez 24 godziny, obwiązujemy nićmi, bądź umieszczamy w siatce wędliniarskiej. Wędzimy dymem o temperaturze 30°C-70°C.