Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

VITAM BIO Zakwas do chleba Sauerteig 15g

16-07-2015, 8:29
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 3.50 zł     
Użytkownik kilufka
numer aukcji: 5518475433
Miejscowość Ruda Śląska
Wyświetleń: 4   
Koniec: 16-07-2015 08:12:41
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Vitam

zakwas do chleba

bio 15g



Opis:

zawiera pełnoziarnistą mąkę żytnią z biologiczne kontrolowanych

upraw również do automatów piekarniczych. Zakwas VITAM został

stworzony z myślą o domowym wypieku chleba żytniego oraz chleba

żytniego mieszanego. Produkt jest oryginalnym zakwasem

wyprodukowanym z pełnoziarnistej mąki żytniej z dodatkiem żywych

kultur bakterii. Dzięki powolnemu procesowi proszkowania zakwas

jest gotowy do natychmiastowego użycia. Czystość kultur drożdży

oraz brak konieczności wykonywania zbędnych czynności

przygotowawczych gwarantuje proste zastosowanie i pełen,

niezapomniany aromat. Zakwas VITAM doskonale nadaje się jako

zastępnik płynnych zakwasów chlebowych. Jedna saszetka preparatu

wystarcza na 1kg wypieku.

Skład:

pełnoziarnista mąka żytnia*, kultury bakterii chlebowych (* - produkty

z upraw ekologicznych kontrolowanych zgodnie z certyfikatem DE-

013-ŐKO-Kontrolstalle(QC&I) ).

Porady:

Proponowany przepis na chleb żytni:

Potrzebne składniki: 900g żytniej mąki drobno mielonej, 1 saszetka zakwasu chlebowego VITAM, 1 saszetka drożdży piekarniczych w proszku VITAM, 670ml wody, 1 łyżeczka herbaciana soli, ewentualnie 1 łyżeczka herbaciana miodu.
Składniki zmieszać, wodę dodawać stopniowo do momentu otrzymania zwartej, formowalnej masy. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce dla wyrośnięcia. Piec przez około godzinę w temperaturze 200°C. W przypadku automatów piekarniczych użyć połowy składników oraz zastosować tryb wypieku chleba pełnoziarnistego ze średnim zarumienieniem.
Aby połączyć trwałość i aromat chleba żytniego z zaletami chleba pszennego można zamienić cześć mąki żytniej z przepisu na mąką pszenną w stosunku 1:1 (na przykład 550g mąki żytniej i 350g mąki pszennej).