Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Uprawa pomidorów polowych

24-01-2012, 5:35
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 20 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 2041192279
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 11   
Koniec: 16-01-2012 13:22:50

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2007
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Paczki wysyłane są w ekspresowym tempie.

Książki są dobrze zabezpieczane.

Wystawiamy faktury VAT oraz paragony fiskalne.

Zapraszamy do odwiedzenia naszych innych aukcji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tytuł

Uprawa pomidorów polowych

Autor

J. Rumpel

Wydawca

Plantpress

Rok wydania

2007

Liczba stron

129

Wymiary

150x210mm

Okładka

miękka

ISBN

[zasłonięte]978-83874-65-8



 

 

 

 

Obejrzyj spis treści w pliku PDF



 

 

 

Pomidor pod względem powierzchni i wielkości zbiorów zajmuje pierwsze miejsce wśród warzyw uprawianych w świecie. Jego światowe zbiory osiągnęły poziom 120 min ton rocznie, a tylko w ciągu ostatnich 10 lat wzrosły o około 33 min ton. Około 23 min ton pomidorów zebrano w Europie (gdzie średnie spożycie tego wa­rzywa wynosi 40 kg na mieszkańca), z tego tylko ponad pół min ton w Polsce (15 kg na mieszkańca). Istnieje pilna potrzeba zwiększenia spożycia pomidorów w Polsce. Pomidor należy bowiem do warzyw o cennych wartościach smakowych i dietetycznych — jest bogatym źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika pokarmowego. Coraz lepiej poznawane są wysokie prozdrowotne właściwości owoców pomidora, w tym przeciwutleniające i antyrakowe działanie zawartych w jego owocach karotenoidów, zwłaszcza czerwonego barwnika — likopenu.

Na przestrzeni ostatniego dziesięciolecia zaszły w Polsce zmiany w rozmieszczeniu produkcji pomidorów. Polegają one na przeniesieniu znacznej części upraw z pola pod odsłony, którymi są m.in. nieogrzewane tunele foliowe. W wyniku tych zmian, powierzchnia uprawy pomidorów w polu bez osłaniania zmalała o połowę, podczas gdy zbiory pomidorów w tym okresie wzrosły z 528 tyś. ton w 1995 r. do 583 tyś. ton w 2004 r. Poprawiła się również znacznie jakość pomidorów.

Zgodnie z trendem światowym w najbliższych latach należy oczekiwać wzrostu spożycia pomidorów w Polsce. Stworzy to nowe bodźce do zwiększenia krajowej produkcji pomidorów. Będzie ona musiała się zmierzyć z konkurencyjnymi dostawami z importu. Szczególnej uwagi w tym współzawodnictwie wymagać będzie zwiększenie wydajności produkcji i poprawa jakości owoców. Sposób realizacji tych zadań starałem się pokazać w tej książce.

Książka adresowana jest do producentów pomidorów, doradców w zakresie upraw oraz podmiotów zajmujących się obrotem warzywami. Sądzę, iż zainteresuje ona również dużą rzeszę miłośników ogrodnictwa. Jej celem jest dostarczenie aktualnych informacji dotyczących efektywnej uprawy pomidorów, uwzględniających osiągnięcia nauki i praktyki warzywniczej.

Uważam, iż cel opracowania tej książki będzie osiągnięty, jeśli przyczyni się ona do wdrożenia zasad dobrej praktyki warzywniczej, zapewniającej wydajną i opła­calną produkcję wysokiej jakości pomidorów z uwzględnieniem wymagań ochrony środowiska.

 

Autor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uprawa pomidorów polowych