W książce przedstawiono odmiany papryki polecane do uprawy polowej oraz najważniejsze zagadnienia dotyczące agrotechniki. Podstawę opracowania stanowiły wyniki wieloletnich badań autorki, a także różnych placówek naukowych, między innymi Instytutu Warzywnictwa i akademii rolniczych: w Lublinie, Poznaniu, Krakowie, Bydgoszczy, we Wrocławiu oraz w SGGW w Warszawie.
Stabilne zbiory papryki z uprawy polowej można uzyskać wprowadzając do produkcji nowe, wydajniejsze odmiany, które spełniają oczekiwania producentów i konsumentów. Znajomość zasad uprawy i umiejętność wykonania wszystkich zabiegów pielęgnacyjnych to także ważne czynniki wpływające na wzrost produkcji papryki polowej.
Spis treści
Wstęp
Wartość odżywcza i lecznicza
Opis botaniczny rośliny
Wybór odmiany
Charakterystyka odmian
Wymagania klimatyczne i glebowe
Stanowisko w zmianowaniu, płodozmian
Nawożenie
Wymagania pokarmowe
Potrzeby nawozowe
Nawożenie organiczne
Nawożenie mineralne
Wapnowanie gleby
Przygotowanie rozsady
Pomieszczenia do produkcji rozsady
Podłoża do siewu i pikowania
Siew nasion
Pikowanie siewek i pielęgnacja rozsady
Hartowanie i przygotowanie rozsady do sadzenia
Sadzenie roślin
Przygotowanie pola
Termin sadzenia
Rozstawa
Technika sadzenia
Pielęgnowanie roślin
Czasowe okrywanie roślin
Nawadnianie
Nawożenie pogłówne
Zwalczanie chwastów
Cięcie roślin
Ochrona przed przymrozkami
Choroby i szkodniki
Choroby nieinfekcyjne
Choroby wirusowe
Choroby grzybowe
Choroby bakteryjne
Szkodniki
Zbiór owoców
Przechowywanie
Przygotowanie do sprzedaży
Literatura