Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TRZODA CHLEWNA PRODUKCJA EKONOMIA ŚWINIE HODOWLA

04-03-2012, 12:57
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 17 zł     
Użytkownik kahlau
numer aukcji: 2098966721
Miejscowość Morąg
Wyświetleń: 19   
Koniec: 04-03-2012 20:32:12

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha






PRODUKCJA TRZODY CHLEWNEJ


Hodowla i chów





prof. dr habil. Stefan Alexandrowicz
doc. dr habil. Jan Mazaraki








Wydawca: PWRiL


Rok wydania: 1972 WARSZAWA


Liczba stron: 288


Rozmiar około: 17cm x 24cm


Stan: DOBRY+, twarda oprawa płótno, obwoluta (zniczenia obwoluty - patrz skan)


Koszt wysyłki: 8


TYLKO JEDNO WYDANIE. NISKI NAKŁAD 5 230 EGZEMPLARZY



_________________________




SPIS TREŚCI
Przedmowa.................... 9
I. Ekonomiczne tło produkcji trzody chlewnej ......... 11
1. Gospodarcze znaczenie produkcji trzody chlewnej...... 11
2. Krajowa produkcja trzody chlewnej na tle produkcji światowej . . 12
3. Krajowa produkcja trzody chlewnej na tle produkcji rolnej ... 15
II. Pochodzenie świń, ich typy użytkowe i rasy........ 18
1. Pochodzenie ................ 18
2. Typy produkcyjne i pokrój świń........... 22
3. Tworzenie najważniejszych ras kulturalnych....... 24
4. Rasy świń w Polsce.............. 28
a. Polska biała zwisłoucha............ 28
b. Wielka biała polska.............. 29
c. Puławska................ 30
d. Złotnicka ................ 33
5. Ważniejsze zagraniczne rasy świń.......... 35
a. Rasy świń w Anglii............. 36
b. Rasy świń w Niemczech............ 40
c. Rasy świń w Szwecji............. 42
d. Rasy świń we Francji i Belgii . . . •....... 43
e. Rasy świń w Danii.............. 44
f. Rasy świń w Holandii............. 45
g. Rasy świń w Związku Radzieckim.......... 47
h. Rasy świń w Ameryce Północnej.......... 48
III. Specyfika żywienia trzody chlewnej ........• 49
1. Strawność pasz................ 49
2. Składniki pokarmowe.............. 51
a. Białko................. 51
b. Węglowodany i tłuszcze............ 58
c. Składniki mineralne............. 60
d. Witaminy................ 62
3. Antybiotyki w żywieniu świń........... 66
IV. Technika żywienia świń............• • 67
1. Żywienie pastwiskowe.............. 67
2. Żywienie w chlewni...... •......• ■ 70
3. Pojenie świń.........• ■ ■......73
V. Pomieszczenia dla świń.............. 7 5
1. Organizacyjne formy produkcji trzody chlewnej...... 75
2. Stado i grupy produkcyjne..........• • 76
53. Organizacja rozmieszczenia grup produkcyjnych...... 77
4. Dostosowanie pomieszczeń do systemu wychowu...... 80
5. Typy i rozmieszczenie kojców............ 82
6. Wpływ systemu produkcji na rozmieszczenie grup produkcyjnych . 88
7. Funkcjonalność i typy chlewni........... 90
VI. Wychów, pielęgnacja i żywienie świń.......... 95
1. Pielęgnowanie i obchodzenie się z knurem........ 95
2. Żywienie knurów............... 97
3. Żywienie i pielęgnowanie loch prośnych......... 98
4. Żywienie i pielęgnowanie loch karmiących........ 100
5. Mleczność loch................ 103
6. Wychów prosiąt................ 106
a. Postępowanie z noworodkami i wychów osesków..... 106
b. Dokarmianie prosiąt ssących........... 116
c. Żywienie i wychów prosiąt nadliczbowych....... 122
d. Zapobieganie niedokrwistości i biegunce prosiąt..... 123
e. Sztuczny wychów prosiąt............ 125
f. Odsądzanie prosiąt.............. 128
g. Żywienie prosiąt odsądzonych i warchlaków....... 130
h. Trzebienie (kastracja)............. 131
i. Wybór prosiąt do chowu na knurki i loszki....... 132
VII. Tucz trzody chlewnej ł stopień jego intensyfikacji...... 135
1. Czynniki wpływające na jakość surowca rzeźnego...... 135
2. Rodzaje tuczu................ 146
3. Tucz bekonowy (mięsny lekki)........... 147
4. Tucz konserwowy (szynkowy, mięsny ciężki)....... 149
5. Tucz tłuszczowo-mięsny............. 150
6. Tucz mięsno-słoninowy............. 151
7. Tucz słoninowy . ............. 153
8. Ekonomika tuczu............... 154
9. Postępowanie z tucznikami............ 156
VIII. Produkt rzeźny................ 158
1. Wydajność rzeźna i tusza wieprzowa.......... 158
2. Ocena tuszy pod względem wartości technologicznej..... 163
a. Histologiczne kryteria oceny tuszy......... 164
b. Makrometryczne i makroskopowe kryteria oceny tuszy . . . 168
c. Stosunek tłuszczowo-mięsny i ciężar właściwy wyrębów . . . 171
d. Właściwości wieprzowiny jako surowca rzeźnego..... 175
3. Surowce uboczne.......... .... 180
4. Ogólne zasady przechowywania i obróbki produktu rzeźnego ... 181
IX. Rozród................... 183
1. Użytkowanie rozpłodowe knurów........... 183
2. Użytkowanie rozpłodowe loch........... 186
3. Ruja i zapłodnienie.............. 188
4. Pora krycia lochy............... 190
5. Technika krycia............... 192
6. Sztuczne unasienianie loch............ 193
7. Ciąża i poród................ 195
8. Terminy oproszeń............... 198
X. Praca hodowlana................ 202
1. Dziedziczność a środowisko.............. 202
2. Charakterystyka genetyczna trzody chlewnej ....... 204
3. Kierunki i metody oceny cach użytkowych........ 215
a. Ocena pokroju............... 215
b. Ocena dzielności rozrodczej........... 228
c. Ocena dzielności tucznej i wartości rzeźnej....... 232
4. Kierunki i metody selekcji............ 238
5. Dobór kojarzeń................ 247
a. Kojarzenie krewniacze............. 247
b. Krzyżowanie ............... 249
6. Brakowanie i remont stada............ 255
7. Dokumentacja zootechniczna w chlewni......... 256
XI. Postępowanie ze zwierzętami............ 259
1. Manipulacje w pomieszczeniach........... 259
2. Transport zwierząt............... 261
XII. Organizacja hodowli trzody chlewnej w Polsce....... 262
1. Rejonizacja................. 262
2. Oddziaływanie hodowli zarodowej na chów masowy..... 264
3. Księgi zwierząt zarodowych............ 266
4. Obrót materiałem hodowlanym........... 267
5. Obrót żywcem rzeźnym............. 268
Piśmiennictwo .................. 270
Skorowidz rzeczowy................. 276