Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TRUFLA GRZYB DROŻSZY OD ZŁOTA -grzybnia mikoryzowa

23-03-2012, 0:25
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 77 zł     
Użytkownik GADAR_AG
numer aukcji: 2207049462
Miejscowość Jarosław
Wyświetleń: 127   
Koniec: 21-03-2012 14:25:47
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

 

GADAR
Szówsko-ul.Zamojska 24
37-500 Jarosław
NIP 792[zasłonięte]144-17
REGON 651[zasłonięte]640


 

Wszystkie transakcje dokumentujemy wystawiając fakturę VAT

Koszt wysyłki ponosi kupujący Po zakończeniu aukcji czekamy 7 dni roboczych na potwierdzenie zakupu i informację o wyborze metody płatności. Przy braku Twojej odpowiedzi, po tym czasie wysyłamy formularz zwrotu prowizji do Allegro,co wiąże się z przyznaniem Ci punktu karnego.

Nie chcesz kupić proszę, nie licytuj.

NUMER KONTA BANKOWEGO

06 1020 [zasłonięte] 4[zasłonięte]2870002 [zasłonięte] 009068

 

Przesyłki wysyłamy kurierem 

WPŁATA NA KONTO

koszt wysyłki na tej aukcji  17 zł

POBRANIE

koszt wysyłki na tej aukcji 20 zł



PRZEDMIOTEM SPRZEDAŻY JEST
ŻYWA GRZYBNIA MIKORYZOWA TRUFLA - 250 ml
----------------------------------------------------------------------

!! GRZYBY DROŻSZE OD ZŁOTA !!

Trufle są to grzyby, które żyją pod ziemią związane

z korzeniami niektórych drzew są tak cenne ponieważ
ciężko je znaleźć i popyt na te grzyby

jest 10 razy większy niż podaż
i stąd cena 1000 euro za jeden kg


------------------------------------------------------------------------------------





Starożytni Grecy i Rzymianie byli zdania, że posiadają właściwości
 lecznicze i uważali je za afrodyzjaki






Uprawa trufli i warunki jej powodzenia.
Trufle, grzyby które są chyba najbardziej poszukiwanym ze względu na właściwości smakowe i przyprawowe gatunkiem, zawdzięczają popularność dzięki wytwarzanym przez nie unikalnym substancjom aromatycznym.
Proporcjonalnie do trudności ich uzyskania, rzadkiego występowania niektórych gatunków trufli, są one stosunkowo drogie. .
Z wymienionych względów trufle zyskują w ostatnim czasie na popularności wśród hodowców profesjonalnych, jak i wśród amatorów zainteresowanych możliwościami uprawy tych grzybów.

 





Trufle należą do grzybów mikoryzowych, workowców (gromada Ascomycota) wytwarzających owocniki pod ziemią.
Grzybnia trufli przerasta glebę (o odpowiednich właściwościach) i w ciągu sezonu wegetacyjnego wytwarza sploty strzępek będące zaczątkami owocników.
Wytwarzane owocniki otoczone są ciemną zazwyczaj chropowatą korą, wnętrze owocników w całej masie poprzecinane jest żyłkami związanymi z workami zawierającymi zarodniki (askospory) co daje charakterystyczny marmurkowy obraz „tkanki” w przekroju owocników tych grzybów.
Bulwkowate owocniki mogą osiągać nawet wielkość kurzego jaja.
 
Do najbardziej cenionych zalicza się.
truflę czarno zarodnikową (Tuber melanosporum) a także truflę zimową (Tuber brumale) i truflę letnią (Tuber aestivum). .
Warunki klimatyczne strefy śródziemnomorskiej są preferowane przez truflę białą (T.magnatum) i truflę czarno zarodnikową (T.melanosporum), .
natomiast dla strefy umiarkowanej charakterystyczne są: trufla letnia (T.aestivum), trufla burgundzka (T.uncinatum), trufla wgłębiona (T.mesentericum) i trufla wydrążona (T.excavatum) .

 



SZCZEPIONKA MIKORYZOWA ZAWIERA SZCZEP TRZECH ODMIAN TRUFLI
















Niezbędnym elementem uprawy trufli jest obecność partnera roślinnego w środowisku – takie drzewa jak leszczyny, dęby, buki,graby, lipy – pozwalają na wzrost i owocowanie tych grzybów. .
.
Jednak ze względu na tempo wzrostu i pokrój korony, najlepsze do założenia amatorskiej uprawy trufli mogą się okazać leszczyny.
Ponieważ trufle jako grzyby mikoryzowe wymagają do wzrostu i zawiązania owocników gotowych węglowodanów pochodzących z asymilacji przez partnera roślinnego a będących źródłem energii,istotnym czynnikiem jest tutaj rodzaj drzewa z którym nawiązana jest symbioza.
Rośliny takie jak leszczyna mające dużą dynamikę wzrostu i należą do grupy o pożądanych właściwościach.
Rośliny w obecności symbionta grzybowego zyskują na dostępności wody i składników mineralnych dostarczanych poprzez strzępki grzybowe obejmujące zasięgiem wielokrotnie większą – w porównaniu do systemu korzeniowego – objętość gleby.
Duże znaczenie ma tu również oddziaływanie systemu korzeniowego drzew na rozluźnianie struktury gleby w jego otoczeniu (ryzosferze) co poprawia warunki wzrostowe grzyba i sprzyja owocnikowaniu trufli.
 




Warunki wzrostowe dla trufli wymagają lekko przepuszczalnej dla powietrza gleby o odczynie zbliżonym do obojętnego lub lekko alkalicznego, wystarczającej dostępności wody i umiarkowanych temperatur gleby rzędu 11-14 stopni Celsjusza.
, jakie obserwuje się w klimacie umiarkowanym – także w Polsce. .
Potwierdza to zaobserwowanie występowania trufli w obszarze Jury krakowsko-częstochowskiej, a także puszczy Białowieskiej. .
Wynika to z faktu, że grzybnia trufli należy do grzybów mikoryzowych o szczególnych wymaganiach glebowych i dlatego może dać owocniki w przypadku uprawy .
na stanowiskach spełniających konkretne warunki, a są to pH 7,5-8,0, gleba o średniej zawartości próchnicy dobrze napowietrzona.
Powinna zawierać ok. 40-50 % frakcji piaszcysto żwirowej, ale również około 10% części spławialnych.
  Przekładającto na substrat do wypełniania dużych pojemników do uprawy trufli spróbujemy podać skład takiej mieszanki na 100 litrów pojemności:
- 60 litrów piasku średnio i gruboziarnistego .
- 10 litrów gliny granulowanej.
- 5 litrów keramzytu lub podobnego.
-20 litrów torfu odkwaszonego.
-5 litrów grysu dolomitowego.
Pojemnik o objętości 100 litrów w przypadku posadzenia w nim najlepiej leszczyny tureckiej (Corylus colurna) powinien mieć około 50-60 cm. głębokości z uwagi na dobre przewietrzanie tylko do 25-30 cm miąższości gleby.
 




W przypadku uprawy gruntowej powinno się , oczywiście na niewielkich obszarach, doprowadzić glebę do pożądanego odczynu i przewiewności. .
Uprawiać możemy oczywiście gatunki trufli przystosowane do danej strefy klimatycznej. Duże powierzchnie .
uprawowe możemy zakładać w tych miejscach, gdzie warunki klimatyczno glebowe będą odpowiednie i wówczas mikoryzację możemy przeprowadzić przed sadzeniem lub na istniejących uprawach leszczynowych i innych kompatybilnych z trufla gatunków.
Jest jeszcze jeden czynnik uprawy, który może być ważny; chodzi o ściółkowanie uprawy.
Ściółki z liści są naturalnym czynnikiem tworzenia próchnicy glebowej oraz barierą utrudniającą przesuszanie; grzyby lubią wilgoć.
Ale ściółka liściowa może utrudniać oddychanie glebowe i dlatego poza naturalnym opadem jej nie polecamy.

 





 

Najlepszą wydaje się ściółka z grubych wiórów drzew liściastych o drewnie mało garbnikowym. .
Może to być lipa, topola, wierzba, klon itp.






W ten sposób utrzymujemy dobre napowietrzanie i wysoką wilgotność a jednocześnie taka ściółka dobrze się rozkłada dając próchnicę.
Korzyścią z założenia uprawy jest oczywiście plon owocników, ale przynajmniej wiemy gdzie powinniśmy się ich spodziewać. Tak więc do dzieła wszytko jest możliwe





PRZY ZAKUPIE TRZECH SZTUK

KOSZT WYSYŁKI GRATIS


 


ZOBACZ INNE NASZE AUKCJE

KUPUJĄC KILKA SZTUK PŁACISZ JEDEN KOSZT WYSYŁKI



 

 

KUPUJĄC NA KILKU NASZYCH AUKCJACH

PŁACISZ JEDEN KOSZT WYSYŁKI !!!





 
  

 

TRUFLA GRZYB DROŻSZY OD ZŁOTA -grzybnia mikoryzowa