0,1 g
Trawa cytrynowa zwana też inaczej palczatką cytrynową
jest ziołem wyglądem przypominającą zwykłą trawę.
Jej właściwości docenili przede wszystkim mieszkańcy kuchni śródziemnomorskiej
i azjatyckiej, stosując ją szeroko w swojej narodowej kuchni.
Zastosowanie
Charakteryzuje ją smak i aromat podobny do cytryny,
dokuczliwą kwaskowatość zastąpiły jednak delikatne nuty imbiru.
By je wydobyć należy rozgnieść bulwę, skrywającą największe pokłady smaku i aromatu.
Jej świeże kłosy są dostępne w Polsce, kucharze jednak często decydują się
na sproszkowaną lub suszoną wersję zioła. Można je stosować praktycznie
do wszystkich rodzajów potraw; zup, ryb, drobiu, sałatek, dżemów, napojów, sorbetów,
sosów oraz herbaty. Bardzo popularny w Ameryce Południowej jest napar z jej liści.
Wpływ na organizm człowieka
Jej zwolennicy doskonale zdają sobie sprawę z bogactwa wartości odżywczych rośliny.
Działa ona pobudzająco, odświeżająco, zwiększa zdolność koncentracji
oraz rozjaśnia umysł. Nalewki i napary z trawy cytrynowej mają działanie przeciwdepresyjne, pomagają w likwidacji nerwic wegetatywnych, wyostrzają pamięć oraz usprawniają spostrzegawczość. Poza pozytywnym wpływem na psychikę trawa cytrynowa ma także właściwości lecznicze. Pobudza do pracy soki trawienne, usprawnia krążenie krwi,
rozgrzewa ciało i działa bakteriobójczo. Stosuje się ją w leczeniu stanów zapalnych
układu oddechowego oraz zatok. Jest także składnikiem kosmetyków, a to ze względu na fakt,
iż zmniejsza wydzielanie łoju, neutralizuje zapach potu oraz odświeża. Najcenniejsze są olejki
w niej zawarte: przeważający cytral oraz niewielkie ilości iracenu.
Ciekawostka:
Trawa cytrynowa jest podstawowym składnikiem Inca Kola – najpopularniejszego bezalkoholowego napoju w Peru.
Od 1996 roku właścicielem 49% akcji firmy jest koncern Coca-Cola.