Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Trawa ŻUBRÓWKA do smakowej wódki i nie tylko

20-07-2015, 7:44
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 4.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 4.50 zł     
Użytkownik Peonia4
numer aukcji: 5376933591
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 11    Licytowało: 7    Wyświetleń: 57   
Koniec: 20-07-2015 07:46:52
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

TURÓWKA WONNA 'ŻUBRÓWKA'

Hierochloe odorata

 

 

 

 

 

Trawa zawierająca kumarynę, która nadaje jej unikalny, subtelny waniliowo-kokosowy aromat.

 

 

 

Jest to zioło lecznicze i roślina do aromatyzowania napojów jak( wódka zubrówka) i mięsnych dań.

 

 

 

 

Wieloletnia trawa występująca w Polsce jedynie w Puszczy Białowieskiej.

Wieloletnia trawa występująca jedynie w Puszczy Białowieskiej.

 

Wys. do 30 cm. Stanowisko słoneczne, półcieniste.

Kolor liści żywozielony, groszkowy.

 

Tą trawę można również sadzic na rabatach bylinowych, w ogrodkach ziolowych.

 

 

Może być ekspansywna, dlatego zaleca się sadzenie w dużych pojemnikach [stare wiadro bez dna, duża donica],które należy wkopać do ziemi.

SCHAB MARYNOWANY W TRAWIE ŻUBROWEJ

 

Składniki Schab (kilka plastrów grubości 1-1,5 cm
100 ml oliwy z oliwek (z wytłoczyn lub z 1 tłoczenia, ale koniecznie filtrowana)
Około 15 źdźbeł trawy żubrowej
Pieprz czarny
Sól morska
Sos: 4 łyżki żurawiny skórka z połówki cytryny kilka listków świeżego rozmarynu
,demi glace (ewentualnie dobry ciemny sos pieczeniowy)
Schab marynujemy przynajmniej 24 godziny w oliwie i zanurzonej w niej trawie żubrowej. Po tym czasie opruszamy mięso solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzewamy porządnie patelnie grillową i smażymy (bez dodatku tłuszczu - wystarczy oliwa z marynaty) około 2 min z każdej strony, w zależności od grubości mięsa. Ja osobiście lubie to mięso podane z sosem z żurawiny z dodatkiem skórki z cytryny i odrobiny rozmarynu. Sos w najprostszej wersji przygotowywujemy mieszając żurawinę, drobno posiekaną skórkę z cytryny i rozmaryn z demi glacem i gotując kilka minut żeby się przegryzł.

rośliny do ogrodu
           -W ofercie roślina w donicy znakomicie ukorzeniona co daje
            gwarancję przyjęcia i możliwość wysadzania do gruntu
             cały sezon wegetacyjny 
           -rośliny wysyłane wiosną wyglądają stosownie do pory roku
           -załączone zdjęcie sadzonki przedstawia roślinę w sezonie letnim
          - sadzonka przycięta do wysyłki wiosną
rośliny do ogrodu