Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Technologie produkcji roślinnej Podręcznik dla t

24-01-2012, 5:35
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 34 zł      Aktualna cena: 34 zł     
Użytkownik mirom
numer aukcji: 2003684275
Miejscowość Wrocław
Kupiono sztuk: 1    Licytowało: 1    Wyświetleń: 18   
Koniec: 16-01-2012 14:23:07

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2010
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witamy na aukcji kolejnej pozycji z naszej księgarni

 

O Nas

Sprzedażą przez internet zajmujemy się od roku 2000. Stawiamy na rzetelną, błyskawiczną i perfekcyjną realizację zamówień, a o wysokiej jakości obsługi Klienta, świadczą nasze komentarze oraz posiadany status:

SuperSprzedawca

Jest to gwarancja Bezpiecznych, Łatwych i Przyjemnych Zakupów.

Wysyłka
  1. Zamówiony towar wysyłamy Pocztą Polską jako list polecony lub paczka w terminie od 1 do 3 dni (dni robocze), czas ten liczony jest od momentu:
    • dokonania zakupu i wyboru formy zapłaty (Płatność przy odbiorze/pobranie)
    • zaksięgowania na naszym koncie wpłaty za zakupiony towar (Płatność z góry/przelew)
    Koszty wysyłki podawane są w opisie każdej aukcji i dotyczą danej książki (zależnie od wagi).
  2. Opakowanie stanowi koperta bezpieczna lub karton i opieczętowane jest nalepką "sportowo-medyczna". Uszkodzenie lub brak takiej świadczy o naruszeniu przesyłki.
  3. Jeśli po 7 dniach roboczych nie dotarła do Państwa przesyłka prosimy o informację o tym. Podamy nr listu wysyłkowego, z którym należy sprawdzić na swojej poczcie czy przesyłka nie "zalega"w urzędzie. W przeciwnym razie po 14 dniach roboczych od wysyłki złożymy reklamację na poczcie.

Nie czekamy do zakończenia aukcji - wysyłamy natychmiast!!

      Tytuł
      Technologie produkcji roślinnej Podręcznik dla techników rolnicz

      Technologie produkcji roślinnej Podręcznik dla t

       

       
      Opis

      Wydawnictwo Państ Wyd Rolnicze i Leśne
      ISBN[zasłonięte]978-83-01629-9
      Warszawa 2010, wyd. 3, format 160 x 230, objętość 438 str., oprawa miękka

      Technologia produkcji roślinnej obejmuje zespół warunków i kolejno następujących po sobie działań mających na celu wytworzenie produktów roślinnych.

      Technologia oznacza całokształt zagadnień związanych z pozyskiwaniem produktu. Technologia produkcji roślinnej obejmuje więc zespół warunków i kolejno następujących po sobie działań mających na celu wytworzenie produktów roślinnych(plonów).

      Podstawą skuteczności tych działań jest doskonała znajomość roślin uprawnych. W tym podręczniku poznacie najważniejsze rośliny i grupy roślin uprawiane w naszych gospodarstwach.

      Spis Treści

      1. Wprowadzenie do technologii produkcji roślinnej
      Pytania i polecenia

      2. Rośliny zbożowe
      2.1. Znaczenie gospodarcze i kierunki użytkowania
      2.2. Charakterystyka botaniczna i rozwój głównych roślin zbożowych
      2.3. Czynniki ograniczające plonowanie zbóż
      2.3.1. Wymarzanie, wylęganie, porastanie
      2.3.2. Choroby
      2.3.3. Szkodniki
      2.4. Zboża ozime
      2.4.1. Odmiany
      2.4.2. Wymagania klimatyczne
      2.4.3. Wymagania glebowe
      2.4.4. Stanowisko w zmianowaniu
      2.4.5. Uprawa roli
      2.4.6. Nawożenie
      2.4.7. Materiał siewny i siew
      2.4.8. Pielęgnowanie zasiewów
      2.5. Zboża jare
      2.5.1. Odmiany
      2.5.2. Wymagania klimatyczne i glebowe
      2.5.3. Stanowisko w zmianowaniu
      2.5.4. Uprawa roli
      2.5.5. Nawożenie
      2.5.6. Materiał siewny i siew
      2.5.7. Pielęgnowanie zasiewów
      2.6. Uprawy nasienne zbóż
      2.7. Zbiór i przechowywanie zbóż
      2.8. Proso
      2.9. Gryka
      Pytania i polecenia

      3. Rośliny okopowe bulwiaste (ziemniak)
      3.1. Ogólna charakterystyka i znaczenie gospodarcze
      3.2. Charakterystyka biologiczna i użytkowa
      3.3. Odmiany
      3.3.1. Dobór odmian
      3.3.2. Rolnicza charakterystyka odmian
      3.4. Wymagania klimatyczne i glebowe
      3.5. Stanowisko w zmianowaniu
      3.6. Uprawa roli
      3.7. Nawożenie
      3.7.1. Nawożenie organiczne
      3.7.2. Nawożenie mineralne
      3.8. Sadzenie
      3.9. Pielęgnowanie
      3.10. Choroby i ich zwalczanie
      3.11. Szkodniki i ich zwalczanie
      3.12. Zbiór
      3.12.1. Przygotowanie do zbioru
      3.12.2. Organizacja pracy przy zbiorze
      3.13. Przechowywanie
      3.13.1. Procesy zachodzące w czasie przechowywania
      3.13.2. Sposoby przechowywania ziemniaków
      3.14. Zasady produkcji sadzeniaków
      3.15. Zasady uprawy ziemniaków na wczesny zbiór
      3.16. Różnice w technologiach uprawy ziemniaków zbieranych w pełnej dojrzałości na
      poszczególne kierunki użytkowania
      Pytania i polecenia

      4. Rośliny okopowe korzeniowe
      4.1. Ogólna charakterystyka i znaczenie gospodarcze
      4.2. Burak cukrowy
      4.2.1. Znaczenie gospodarcze
      4.2.2. Charakterystyka biologiczna i użytkowa
      4.2.3. Odmiany
      4.2.4. Wymagania klimatyczne i glebowe
      4.2.5. Stanowisko w zmianowaniu i dobór przedplonu
      4.2.6. Uprawa roli
      4.2.7. Nawożenie
      4.2.8. Siew
      4.2.9. Pielęgnowanie
      2.2.10. Choroby i szkodniki oraz ich zwalczanie
      4.2.10.1. Choroby
      4.2.10.2. Szkodniki
      4.2.10.3. Zapobieganie chorobom i szkodnikom metodami agrotechnicznymi
      4.2.11. Zbiór
      4.2.12. Uprawa na nasiona
      4.3. Burak pastewny
      4.4. Cykoria
      4.5. Marchew pastewna
      4.6. Brukiew i rzepa
      Pytania i polecenia

      5. Rośliny przemysłowe
      5.1. Ogólna charakterystyka i znaczenie gospodarcze
      5.2. Rośliny oleiste
      5.2.1. Rzepak ozimy
      5.2.2. Rzepik ozimy i inne rośliny oleiste z rodziny krzyżowych
      5.2.3. Słonecznik
      5.2.4. Mak
      5.2.5. Dynia oleista
      5.3. Rośliny włókniste
      5.3.1. Len
      5.3.2. Konopie
      5.4. Rośliny specjalne
      5.4.1. Tytoń
      5.4.2. Chmiel
      Pytania i polecenia

      6. Rośliny pastewne uprawiane na gruntach ornych
      6.1. Znaczenie gospodarcze i podział roślin pastewnych
      6.2. Rośliny motylkowe grubonasienne (strączkowe)
      6.2.1. Podział, użytkowanie i znaczenie gospodarcze
      6.2.2. Charakterystyka biologiczna
      6.2.3. Wymagania klimatyczne i glebowe
      6.2.4. Stanowisko, uprawa roli i nawożenie
      6.2.5. Odmiany
      6.2.6. Siew
      6.2.7. Pielęgnowanie
      6.2.8. Choroby i ich zwalczanie
      6.2.9. Szkodniki i ich zwalczanie
      6.2.10. Zbiór
      6.2.11. Uprawa roślin strączkowych w mieszankach
      6.3. Rośliny motylkowe drobnonasienne
      6.3.1. Podział, użytkowanie i znaczenie gospodarcze
      6.3.2. Charakterystyka biologiczna
      6.3.3. Wymagania klimatyczne i glebowe
      6.3.4. Stanowisko, uprawa roli i nawożenie
      6.3.5. Odmiany
      6.3.6. Siew
      6.3.7. Pielęgnowanie
      6.3.8. Choroby i szkodniki oraz ich zwalczanie
      6.3.9. Zbiór i sposoby konserwowania
      6.3.10. Uprawa na nasiona
      6.3.11. Uprawa mieszanek motylkowych drobnonasiennych z trawami
      6.4. Kukurydza
      6.4.1. Znaczenie gospodarcze
      6.4.2. Charakterystyka biologiczna
      6.4.3. Wymagania klimatyczne i glebowe
      6.4.4. Stanowisko i uprawa roli
      6.4.5. Nawożenie
      6.4.6. Odmiany
      6.4.7. Siew
      6.4.8. Pielęgnowanie i zabiegi ochrony roślin
      6.4.9. Zbiór
      6.5. Kapusta pastewna i słonecznik pastewny
      6.5.1. Znaczenie gospodarcze
      6.5.2. Wymagania klimatyczne i glebowe
      6.5.3. Stanowisko, uprawa roli i nawożenie
      6.5.4. Odmiany i siew
      6.5.5. Pielęgnowanie i ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami
      6.5.6. Zbiór
      6.6. Trawy w uprawie polowej
      6.7. Zboża uprawiane na zielonkę
      6.8. Międzyplony
      6.8.1. Znaczenie gospodarcze i rodzaje międzyplonów
      6.8.2. Rejony uprawy międzyplonów
      6.8.3. Dobór roślin do międzyplonów i plonu wtórnego
      6.8.4. Uprawa roli, nawożenie i siew
      6.8.5. Zbiór i użytkowanie
      Pytania i polecenia

      7. Trwałe użytki zielone
      7.1. Charakterystyka użytków zielonych
      7.2. Roślinność użytków zielonych
      7.2.1. Trawy
      7.2.2. Rośliny motylkowe
      7.2.3. Zioła
      7.2.4. Chwasty
      7.2.5. Turzyce, wełnianki, sitowie, sity
      7.3. Czynniki klimatyczne, glebowe i fizjograficzne
      7.4. Podział użytków zielonych
      7.5. Charakterystyczne zbiorowiska roślinne łąk i pastwisk
      7.5.1. Zróżnicowanie siedlisk
      7.5.2. Zbiorowiska roślinne użytków zielonych nadmiernie wilgotnych
      7.5.3. Zbiorowiska roślinne użytków zielonych optymalnie uwilgotnionych
      7.5.4. Zbiorowiska roślinne użytków zielonych okresowo przesychających
      7.6. Regulowanie stosunków wodnych
      7.6.1. Wymagania wodne roślin łąkowych i pastwiskowych
      7.6.2. Odwadnianie i nawadnianie użytków zielonych
      7.7. Nawożenie użytków zielonych
      7.7.1. Potrzeby pokarmowe roślin
      7.7.2. Nawożenie mineralne
      7.7.3. Wapnowanie
      7.4.4. Nawożenie organiczne
      7.8. Pielęgnowanie użytków zielonych
      7.8.1. Zabiegi pratotechniczne
      7.8.2. Zwalczanie chwastów
      7.9. Zagospodarowanie łąk i pastwisk na nowo
      7.9.1. Analiza zbiorowiska
      7.9.2. Metoda intensywnego nawożenia
      7.9.3. Metoda podsiewu
      7.9.4. Metoda pełnej uprawy i obsiewu
      7.10. Użytkowanie łąk i pastwisk
      7.10.1. Użytkowanie kośne i sposoby konserwowania zielonki
      7.10.2. Użytkowanie pastwiskowe
      7.10.3. Użytkowanie kośno-pastwiskowe
      7.11. Plantacje nasienne traw
      Pytania i polecenia

      8. Doświadczalnictwo rolnicze i wdrożenia
      8.1. Cele doświadczeń rolniczych
      8.2. Rodzaje doświadczeń
      8.3. Plan doświadczenia
      8.4. Metoda doświadczenia
      8.5. Wybór pola, założenia i prowadzenie doświadczenia
      8.6. Pobieranie prób, przeprowadzanie obserwacji, ocena wyników
      8.7. Wdrożenia
      Pytania i polecenia

      9. Ćwiczenia
      Wprowadzenie do technologii
      Rośliny zbożowe
      Rośliny okopowe bulwiaste (ziemniak)
      Rośliny okopowe korzeniowe
      Rośliny przemysłowe
      Rośliny pastewne uprawiane na gruntach ornych
      Trwałe użytki zielone 

      Uwagi

      Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu. Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.

      NAJBARDZIEJ POSZUKIWANE KSIĄŻKI
      ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!
      Na Skróty
      dodaj do ulubionych sprzedawców nasz sklep allegro nasze pozostałe aukcje
      Płatności

      Płatności można dokonywać na nasze konto mBank:

      logo mBank

      10 1140 [zasłonięte]40[zasłonięte]02 4[zasłonięte]920 71

      Koszty Wysyłki
      koszty przesyłki
      Odbiór Osobisty

      Po zakupione towary zapraszamy do naszej siedziby:

      Stadion Olimpijski we Wrocławiu
      Księgarnia w HALI WIELOFUNKCYJNEJ AWF
      Al. J.I. Paderewskiego 35
      51-612 Wrocław

      Przy odbiorze osobistym można zapłacić na miejscu gotówką lub kartą kredytową.

      Kontakt z Nami

      allegro[na]sportowo-medyczna.pl
      Telefon: 071 [zasłonięte] 54
      Gadu-Gadu:

      • Mirek, status:
      • Robert, status: