Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

TECHNOLOGIA PRODUKTÓW OWOCOWYCH TAKŻE BADANIE WINA

27-06-2015, 20:03
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 40 zł      Aktualna cena: 34.99 zł     
Użytkownik dicentium
numer aukcji: 5450292342
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 3   
Koniec: 27-06-2015 19:50:00

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Waga (z opakowaniem): 0.45 [kg]
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 1963
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO SPISU TREŚCI

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO OPISU KSIĄŻKI

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY ZNAJDUJĄCE SIĘ W TEJ SAMEJ KATEGORII

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT

PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ SPRZEDAWANEGO PRZEDMIOTU, WYSTARCZY KLIKNĄĆ NA JEDNĄ Z NICH A ZOSTANIESZ PRZENIESIONY DO ODPOWIEDNIEGO ZDJĘCIA W WIĘKSZYM FORMACIE ZNAJDUJĄCEGO SIĘ NA DOLE STRONY (CZASAMI TRZEBA CHWILĘ POCZEKAĆ NA DOGRANIE ZDJĘCIA).


PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI -
AUTOR -
WYDAWNICTWO -
WYDANIE -
NAKŁAD - EGZ.
STAN KSIĄŻKI - JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).
RODZAJ OPRAWY -
ILOŚĆ STRON -
WYMIARY - x x CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)
ILUSTRACJE, MAPY ITP. -
KOSZT WYSYŁKI WYNOSI 10 ZŁ - PŁATNE PRZELEWEM / KOSZT ZRYCZAŁTOWANY NA TERENIE POLSKI,BEZ WZGLĘDU NA WAGĘ,ROZMIAR I ILOŚĆ KSIĄŻEK - PRZESYŁKA POLECONA EKONOMICZNA + KOPERTA BĄBELKOWA.W PRZYPADKU PRZESYŁKI POLECONEJ PRIORYTETOWEJ PROSZĘ O DOPŁATĘ W WYSOKOŚCI 3ZŁ.KOSZT PRZESYŁKI ZAGRANICZNEJ ZGODNY Z CENNIKIEM POCZTY POLSKIEJ / .


KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ

SPIS TREŚCI LUB/I OPIS (Przypominam o kombinacji klawiszy Ctrl+F – przytrzymaj Ctrl i jednocześnie naciśnij klawisz F, w okienku które się pojawi wpisz dowolne szukane przez ciebie słowo, być może znajduje się ono w opisie mojej aukcji)


E. PIJANOWSKI, ST. MROŻEWSKI, A. HORUBAŁA
TEORIA I ĆWICZENIA Z TECHNOLOGII PRODUKTÓW OWOCOWYCH I WARZYWNYCH
Podręcznik dla studentom wyższych szkół rolniczych wydziałów technologii produktów spożywczych
Wydanie II uzupełnione i poprawione
PAŃSTWOWE WYDAWNICTWO ROLNICZE I LEŚNE . WARSZAWA 1965
Okładkę projekotwał G. Rechowicz
PAŃSTWOWE WYDAWNICTWO ROLNICZE i LEŚNE
Redaktor mgr A. Kaszak
Redaktorzy techniczni J. Lipski i L. Godlewska
Korektor D. Rapacka




SPIS RZECZY

Przedmowa do II wydania............ 3
Część I — Ćwiczenia analityczne.......... 5
Ćwiczenie 1 — Badanie węglowodanów (cukrowców) .... 5
Wykonanie ćwiczenia 1.......... 19
Ćwiczenie 2 — Oznaczanie gęstości cieczy........ 20
Wykonanie ćwk^nia 2........... 31
Ćwiczenie 3 — Oznaczanie kwasowości j......, 33
Wykonanie ćwiczenia 3........... 43
Ćwiczenie 4 — Wykrywanie i oznaczanie antyseptyków (środków
konserwujących)............ 45
Wykonanie ćwiczenia 4........... 51
ćwiczenie 5 — Analiza, surowców i półproduktów..... 55
Wykonanie ćwiczenia 5........... 64
Ćwiczenie 6 — Badanie produktów pomidorowych ..... 65
Wykonanie ćwiczenia 6.........., 74
Ćwiczenie 7 — Badanie konserw puszkowych...... 76
Wykonanie ćwiczenia 7........... 81
ćwiczenie 8 — Badanie kapusty kiszonej....... 86
Wykonanie ćwiczenia 8........... 93
ćwiczenie 9 — Badanie koncentratów słodzonych (marmolada,
dżem, galaretka).............. 94
Wykonanie ćwiczenia 9........... 103
Ćwiczenie 10 — Badanie soków pitnych i silnie słodzonych . . 106
Wykonanie ćwiczenia 10.......... 108
Ćwiczenie 11 — Badanie wina.........,109
Wykonanie ćwiczenia 11........... 119
Ćwiczenie 12 — Badanie mrożonych owoców i warzyw . . . 120
Wykonanie ćiwiczenia 12........... 124
Ćwiczenie 13 — Badanie preparatów pektynowych i pektolitycz-
inych ............... 124
Wykonanie ćwiczenia 13........... 134
Ćwiczenie 14 — Badanie wody dla przetwórstwa..... 135
Wykonanie ćwiczenia 14........... 144
Część II - Ćwiczenia technologiczne .... 147
Ćwiczenie 15 - Technologia półproduktów owocowych i warzywnych (pulpy, miazgi, przeciery) ... 147 Wykonanie ćwiczenia 15 ....
Zadanie 1 - Pulpy owocowe.....' 149
Zadanie 2 - Miazgi owocowe...... 151
Zadanie 3 - Przecier owocowy i warzywny . 151
Ćwiczenie 16 - Technologia soków owocowych i warzywnych 155 Wykonanie ćwiczenia 16 ....
Zadanie 1 - Sok surowy (moszcz) z jabłek .. . ." [ les
Zadanie 2 - Sok surowy z owoców tarniny lub żurawin 167
Zadanie 3 - Sok z marchwi....... 167
Zadanie 4 - Sok pomidorowy....." 168
Zadanie 5 - Sok z owoców róży . 168
Ćwiczenie 17 - Technologia win owocowych . ." [ 169
Wykonanie ćwiczenia 17..... 17fi
Zadanie 1 - Wyrób wina jabłkowego o określonej zawartości alkoholu..... 176
Zadanie 2 - Wpływ rasy drożdży winiarskich na stopień odfermentowania sulfitowanego nastawu
winnego ...... 170
Zadanie 3 - Nastawy wina z owoców jagodowych 177
Ćwiczenie 18 - Technologia konserw w naczyniach hermetycznych 177
Wykonanie ćwiczenia 18 .... lg8
Zadanie 1 - Konserwy owocowe (kompoty) .... 188
Zadanie 2 - Konserwy warzywne (w puszkach) . . . 190 Zadanie 3 - Wpływ temperatury przy odpowietrzaniu
^ . . konserw na redukcję ciśnienia w puszkach 191 Ćwiczenie 19 - Technologia przetworów z soków owocowych
i warzywnych (soki pitne, soki słodzone i syropy) 191
Wykonanie ćwiczenia 19...... 188
Zadanie 1 - Sporządzenie L litrów soku pitnego jabł-
kowo-tarninowego...... 193
Zadanie 2 - Wykonanie L litrów witaminowego soku pitnego z soku surowego jabłkowego i soku
witaminowego z owoców róży. . . igg
Zadanie 3 — Klarowanie moszczu ... 199
Zadanie 4 - Kupażowanie soków owocowo-warzywnych 199 Zadanie 5 - Wykonanie L litrów syropu owocowego
o zawartości ekstraktu ogólnego E% iqq Ćwiczenie 20 - Technologia przetworów z przecierów i pulp
(marmolady, dżemy, koncentraty pomidorowe) 200 Wykonanie ćwiczenia 20 ....
Zadanie 1 - Wyrób marmolady z jabłek z "dodatkiem
owoców szlachetnych .... 211
Zadanie 2 - Wyrób dżemów owocowych .... 212
Zadanie 3 - Wyrób koncentratu pomidorowego ' ' 212
Ćwiczenie 21 - Technologia kiszarnictwa (kiszona kapusta i ogórki) 213
Wykonanie ćwiczenia 21....... 217
Zadanie 1 - Kiszenie ogórków w skali póitechmcznej 217
Zadanie 2 - Kiszenie kapusty w skali półtechnicznej 218 Zadanie 3 - Próby kiszenia kapusty z dodatkiem środ-
ków fungistatyoznych . 219
Ćwiczenie 22 - Technologia suszenia owoców i warzyw ' 219 Wykonanie ćwiczenia 22 ....
Zadanie 1 - Suszenie jabłek ....... 237
Zadania 2 - Suszenie owoców róży ... 238




PRZEDMOWA DO II WYDANIA

W nowym wydaniu podręcznika pt. „Teoria i ćwiczenia z technologii produktów owocowych i warzywnych" zachowano wprawdzie poprzedni układ i podział tematyczny na dwie części: grupę ćwiczeń o treści przygotowawczej i analitycznej oraz grupę ćwiczeń o treści technologicznej, jednak w dużym stopniu zmieniono ilość i tematykę ćwiczeń, ze względu na duży postęp nauki z tego zakresu na przestrzeni ostatnich kilku lat i związane z tym zmiany w technologii przemysłu owocowo-warzywnego. Zmianie uległ też program nauczania w dziedzinie technologii owoców i warzyw. Książka ta obecnie w coraz większym stopniu spełniać musi także rolę podręcznika dla studentów czwartego roku wydz. technologii rolno-spożywczej, odrabiających ćwiczenia specjalizacyjne przed przystąpieniem do pracy dyplomowej.
W części przygotowawczo-analitycznej zwiększono liczbę ćwiczeń z 12 do 14, przy czym usunięto dawne ćwiczenie 5 - „Badanie i nastawianie na fermentację soku" - przenosząc jego treść do ćwiczenia 17 w części technologicznej, a dając w to miejsce nowe ćwiczenie 5 - „Analiza surowców i półproduktów". Ponadto dodano dwa nowe ćwiczenia: 10 - „Badanie soków pitnych i silnie słodzonych" oraz 12 - „Badanie mrożonych owoców i warzyw".
W części następnej, technologicznej w tym wydaniu podano zamiast dotychczasowych 6 ćwiczeń - 8, dodano mianowicie ćwiczenia „Technologia półproduktów owocowych i warzywnych (pulpy, miazgi, przeciery)" oraz - „Technologia przetworów z soków owocowych i warzywnych". Oprócz tego zmieniono w pozostałych tematykę.
Przyjęto zasadą, że poszczególne ćwiczenia dzielą się na zadania (w poprzednim wydaniu „zadanie" odpowiedalo obecnemu „ćwiczeniu"), przy czym w części technologicznej zadania zostały tak opracowane, że mają uczącego nie tylko zapoznać z techniką pracy, ale także nauczyć samodzielnego prowadzenia doświadczeń w oparciu o pomiary aparaturowe, bilans materiałowy i szybkie oznaczanie analityczne.
Tematyka zadań podana drobnym drukiem (petitem) przeznaczona jest — głównie dla studentów zaawansowanych — do przepracowania w ramach practicum specjalizacyjnego (IV—V rok studiów). Tematyka zadań podanych normalnym drukiem, zwłaszcza w ćwiczeniach o treści technologicznej, może być rozdzielona alternatywnie, stosownie do możliwości technicznych i liczby godzin przeznaczonych na ten cel. W zasadzie jednak ćwiczenia przeznaczone są dla studentów III roku wydziałów i oddziałów technologii rolno-spożywczej, przy czym do wykonania jednego zadania w ćwiczeniu technologicznym potrzebny jest okres około trzech godzin.
Nowe uzupełnione wydanie podręcznika do ćwiczeń jest wynikiem współpracy autora książki z doc. inż. Stefanem Mrożew-skim, obecnym kierownikiem Zakładu Technologii Owoców i Warzyw SGGW w Warszawie, oraz z adiunktem tegoż Zakładu dr inż. Adolfem Horubałą. Wymienieni współautorzy w dużej mierze wzbogacili książkę nowym materiałem.
Wyrażam przekonanie, że nowe wydanie podręcznika zapełni lukę powstałą po wyczerpaniu pierwszego wydania.

Prof. dr E. PUANOWSKI Warszawa, luty 1963 r.



WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ