Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Technologia produkcji mieszanek paszowych, NOWA

24-01-2012, 5:25
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 31 zł     
Użytkownik hatatitla_biz
numer aukcji: 2040732765
Miejscowość Wrocław
Wyświetleń: 7   
Koniec: 16-01-2012 10:06:31

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 1996
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Ważne informacje

Pełna nazwa produktu: Technologia produkcji mieszanek paszowych, Józef Grochowicz
Kod produktu: S313218
Bardzo prosimy przy korespondencji z nami podawać zarówno pełną nazwę produktu, jak i kod produktu. W naszej stałej ofercie mamy wiele pozycji o tych samych nazwach i powyższy kod bardzo ułatwi nam identyfikację konkretnego produktu.

Dane kontaktowe są podane na dole strony.

Wszystkie informacje dotyczące zasad realizacji wysyłek i zwrotów znajdują się na stronie "O mnie".

Opis przedmiotu

Portal internetowy Hatatitla ma dzisiaj przyjemność wystawić na aukcji produkt: Technologia produkcji mieszanek paszowych, Józef Grochowicz

Język: polski
Korekta: Barbara Wieliczko
Redaktor techniczny: Elżbieta Zaremba
Redaktor naukowy: Leokadia Prędka
Wydawca: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
Wydanie: 1996 Warszawa
ISBN: 83-09-01656-5
Wymiary: 168 x 237 x 19 mm
Liczba stron: 389
Oprawa: miękka

Poradnik dotyczący technologii produkcji mieszanek paszowych.

Spis treści:

  • Część l. Surowce paszowe i ich właściwości
  • l. Charakterystyka przemysłu paszowego
  • 1.1 Definicja przemysłu paszowego
  • 1.2. Podstawowe technologie wytwarzania pasz, premiksów, superkoncentratów i koncentratów
  • Literatura
  • 2. Ogólne wiadomości o surowcach i zasadach tworzenia mieszanek paszowych
  • 2.1. Charakterystyka surowców i innych komponentów mieszanek paszowych
  • 2.1.1. Ziarno zbóż
  • 2.1.2. Nasiona roślin strączkowych
  • 2.1.3. Produkty uboczne z przetwórstwa zbożowego
  • 2.1.4. Śruty poekstrakcyjne z nasion roślin oleistych
  • 2.1.5. Pasze pochodzenia zwierzęcego
  • 2.1.6. Produkty przemysłu rolno-spożywczego
  • 2.1.7. Tłuszcze zwierzęce i roślinne
  • 2.1.8. Surowce mineralne
  • 2.1.9. Syntetyczne składniki pasz
  • 2.2. Ogólne zasady zestawiania surowców w mieszanki paszowe
  • 2.3. Premiksy i mieszanki mineralne
  • Literatura
  • 3. Właściwości fizyczne materiałów sypkich i ciekłych wykorzystywane w technice ich przetwarzania
  • 3.1. Rola wilgotności surowców
  • 3.2. Zespół geometrycznych cech materiałów sypkich
  • 3.3. Właściwości aerodynamiczne materiałów sypkich
  • 3.4. Charakterystyki masowe
  • 3.5. Współczynniki tarcia
  • 3.6. Właściwości wytrzymałościowe
  • 3.7. Właściwości termofizyczne
  • 3.8. Inne właściwości fizyczne sypkich surowców paszowych
  • 3.9. Niektóre właściwości fizyczne ciekłych surowców paszowych
  • Literatura
  • 4. Właściwości technologiczne surowców paszowych
  • 4.1. Wpływ cech surowców na ich przydatność przemysłową
  • 4.2. Właściwości technologiczne surowców paszowych
  • 4.3. Wady surowców
  • Literatura
  • 5. Metody uzdatniania surowców i mieszanek dla celów technologicznych i żywieniowych
  • 5.1. Czynniki antyżywieniowe
  • 5.2. Klasyfikacja metod w relacji z surowcami
  • Literatura
  • Część II. Maszyny i urządzenia do przemysłowej produkcji pasz
  • 6. Maszyny i urządzenia do rozładunku i transportu surowców paszowych
  • 6.1. Środki transportu zewnętrznego
  • 6.2. Urządzenia do rozładunku surowców i załadunku wyrobów gotowych
  • 6.3. Urządzenia do transportu wewnątrz wytwórni pasz
  • 6.3.1. Klasyfikacja urządzeń do transportu wewnętrznego
  • 6.3.2. Wózki ręczne i silnikowe
  • 6.3.3. Przenośniki
  • 6.3.4. Urządzenia do transportu pneumatycznego
  • 6.3.5. Instalacje do transportu grawitacyjnego
  • Literatura
  • 7. Separatory zanieczyszczeń
  • 7.1. Separatory pneumatyczne
  • 7.1.1. Zasady podziału materiałów ziarnistych w strumieniu powietrza
  • 7.1.2. Przegląd budowy separatorów pneumatycznych
  • 7.2. Przesicwacze
  • 7.3. Czyszczalnie sitowo-pneumatyczne
  • 7.4. Urządzenia do oddzielania zanieczyszczeń ferromagnetycznych
  • 7.5. Oddzielacze kamieni
  • Literatura
  • 8. Maszyny do obłuskiwania nasion i rozdrabniania surowców
  • 8.1. Klasyfikacja obłuskiwaczy
  • 8.2. Przegląd budowy obłuskiwaczy
  • 8.3. Klasyfikacja operacji rozdrabniania
  • 8.4. Rozdrabniacze udarowe
  • 8.5. Rozdrabniacze walcowe
  • 8.6. Rozdrabniacze tarczowe
  • 8.7. Inne typy rozdrabniaczy
  • 8.8. Zasady eksploatacji rozdrabniaczy
  • Literatura
  • 9. Instalacje i urządzenia do dozowania i ważenia
  • 9.1. Dozowniki i urządzenia dozujące
  • 9.1.1. Dozowniki objętościowe
  • 9.1.2. Dozowniki i instalacje dozujące wagowe
  • 9.1.3. Mikrodozowniki
  • 9.2. Urządzenia pomocnicze w liniach dozowania
  • Literatura
  • 10. Mieszarki
  • 10.1 Klasyfikacja mieszarek stosowanych w przemyśle paszowym
  • 10.2. Mieszarki porcjowe
  • 10.3. Mieszarki o działaniu ciągłym
  • 10.4. Inne rodzaje mieszarek
  • 10.5. Zasady użytkowania mieszarek
  • Literatura
  • 11. Granulatory i urządzenia pomocnicze w liniach granulowania
  • 11.1. Klasyfikacja urządzeń do ciśnieniowej aglomeracji pasz
  • 11.2. Budowa i działanie granulatorów
  • 11.2.1. Granulatory z matrycą pierścieniową
  • 11.2.2. Granulatory z matrycą płaską
  • 11.3. Inne rodzaje pras aglomerujących
  • 11.4. Urządzenia i instalacje pomocnicze
  • 11.5. Ogólne zasady eksploatacji maszyn w liniach granulowania pasz
  • Literatura
  • 12. Ekstrudery i ekspandery
  • 12.1. Zasady procesu ekstruzji i ekspandowania
  • 12.2. Klasyfikacja ekstruderów
  • 12.3. Czynniki warunkujące pracę ekstruderów i ekspanderów
  • 12.4. Przegląd budowy ekstruderów i ekspanderów
  • 12.4.1. Ekstrudery jednoślimakowe
  • 12.4.2. Ekstrudery dwuślimakowe
  • 12.4.3. Ekspandery
  • 12.5. Linie technologiczne ekstruzji i ekspandowania
  • 12.5.1. Urządzenia dodatkowe w linii ekstruzji
  • 12.5.2. Linie produkcji pasz ekstrudowanych i ekspandowanych
  • Literatura
  • 13. Urządzenia odpylające
  • 13.1. Klasyfikacja i zasada działania urządzeń odpylających
  • 13.2. Odpylacze
  • 13.3. Instalacje odpylające
  • Literatura
  • Część III. Technologiczne podstawy produkcji mieszanek paszowych
  • 14. Technologia rozładunku, przyjęcia i składowania surowców w wytwór­niach pasz
  • 14.1. Rozładunek i składowanie surowców sypkich
  • 14.2. Odbiór i składowanie surowców ciekłych
  • Literatura
  • 15. Technologia czyszczenia i sortowania surowców
  • 15.1. Pojęcia podstawowe i definicje
  • 15.2. Elementy ogólnej teorii rozdzielania materiałów sypkich
  • 15.3. Technologia czyszczenia i sortowania
  • 15.4. Ogólne zasady użytkowania maszyn i urządzeń czyszczących
  • Literatura
  • 16. Technologia obłuskiwania i rozdrabniania surowców
  • 16.1. Cele obłuskiwania
  • 16.2. Czynniki wywierające wpływ na proces obłuskiwania
  • 16.3. Technologia obłuskiwania niektórych gatunków nasion
  • 16.4. Cele rozdrabniania
  • 16.5. Rodzaje operacji rozdrabniania
  • 16.6. Teoretyczne podstawy operacji rozdrabniania
  • 16.7. Czynniki wywierające wpływ na operacje rozdrabniania
  • 16.8. Warunki rozdrabniania surowców rozdrabniaczami bijakowymi
  • 16.9. Ogólne zasady rozdrabniania surowców w wytwórniach pasz
  • Literatura
  • 17. Technologia dozowania i mieszania surowców paszowych
  • 17.1. Metody dozowania
  • 17.2. Mieszanie surowców paszowych
  • Literatura
  • 18. Dodawanie komponentów ciekłych do przemysłowych mieszanek paszowych
  • 18.1. Melasowanie
  • 18.2. Natłuszczanie
  • 18.3. Dodawanie innych surowców ciekłych
  • Literatura
  • 19. Technologia produkcji pasz aglomerowanych
  • 19.1. Rodzaje pasz aglomerowanych
  • 19.2. Cele granulowania
  • 19.3. Przebieg procesu produkcji granulatu
  • 19.4. Wpływ różnych czynników na procesy aglomerowania materiałów sypkich
  • 19.5. Wpływ warunków obróbki granulatu na jego jakość
  • 19.6. Linie technologiczne produkcji pasz granulowanych, brykietowanych, ekspandowanych i ekstrudowanych
  • Literatura
  • 20. Technologia workowania, składowania i ekspedycji wyrobów gotowych
  • 20.1. Obrót paszami workowanymi
  • 20.2. Obrót paszami luzem
  • Literatura
  • 21. Technologia odpylania w wytwórniach pasz
  • 21.1. Przyczyny i miejsca powstawania zapylenia w zakładach paszowych
  • 21.2. Pyły paszowe, ich właściwości fizyczne i zakres szkodliwości
  • 21.3. Zasady i warunki aspiracji maszyn i urządzeń
  • 21.4. Warunki osadzania pyłów w cyklonach i na filtrach odpylaczy tkaninowych
  • 21.5. Ogólne zasady eksploatacji instalacji odpylających
  • Literatura
  • 22. Przegląd technologicznych schematów wytwórni i mieszalni pasz
  • 22.1. Wytwórnie mieszanek paszowych
  • 22.2. Mieszalnie pasz
  • Literatura
  • 23. Metody badań laboratoryjnych oraz oceny jakości surowców i mieszanek paszowych
  • 23.1. Czynniki wpływające na jakość surowców i mieszanek paszowych
  • 23.2. Rodzaje wad surowców i mieszanek paszowych
  • 23.3. Technika i organizacja kontroli jakości surowców i mieszanek paszowych
  • 23.4. Metody oceny pasz
  • 23.5. Podstawowe wyposażenie laboratorium zakładowego
  • Literatura

Kontakt z nami

Jeśli chcą się Państwo z nami skontaktować, oprócz form kontaktu oferowanych przez serwis aukcyjny, mogą Państwo do nas napisać e-mail lub zadzwonić:
e-mail: biuro [małpa] hatatitla [kropka] biz
tel. +48 [zasłonięte] 414 775