S. KRYSIŃSKA
SZYCIE I KONSERWACJA ODZIEŻY
spis treści
WIADOMOŚCI O TKANINACH I DODATKACH KRAWIECKICH I. Tkaniny i inne materiały odzieżowe 1, Wiadomości ogólne o tkaninach 2, Właściwości tkanin 3, Tkaniny z różnych włókien i ich zastosowanie 4, Inne materiały odzieżowe II, Dodatki krawieckie 1. Podszewki, materiały usztywniające i ocieplające 2. Nici 3. Zapięcia 4. Hafty, koronki i wyroby pasmanteryjne SZYCIE RĘCZNE — SERWETKA I. Organizacja stanowiska pracy 1. Narzędzia i przybory do szycia ręcznego oraz prasowania 2. Prawidłowa postawa przy szyciu oraz przepisy bezpieczeństwa i higiena pracy II. Technika szycia ręcznego 1. Ściegi ręczne i ich zastosowanie 2. Ściegi zasadnicze 3. Ściegi ozdobne III. Wykonanie serwetki 1. Przygotowanie tkaniny i dodatków na serwetkę 2. Założenie obrębów i wykonanie narożników w serwetce 3. Zaprojektowanie ozdób na serwetce SZYCIE NA MASZYNIE — STEBNÓWCE I, Budowa i obsługa maszyny &o szycia 1. Postęp techniczny w budowie maszyn do szycia 2. Konstrukcja i działanie podstawowych mechanizmów maszyny 3. Obsługa maszyny 4. Konserwacja maszyny do szycia 5. Przyczyny powstawania i sposób usuwania drobnych usterek w prący maszyny II. Szycie na maszynie 1. Technika szycia na maszynie 2. Rodzaje szwów i ich zastosowanie 3. Wykonanie obrębów POSZEWKA NA PODUSZKĘ L Przygotowanie tkaniny na poszewkę 1. Rodzaje tkanin bieliźnianych 2. Dekatyzowanie tkaniny 3. Obliczanie ilości tkaniny na poszewkę II. Szycie poszewki 1. Wykonanie obrębów 2. Zszycie boków poszewki 3. Naznaczanie i wykonanie dziurek — przyszycie guzików 4. Wykonanie poszewki kopertowej z założonymi plisami 5. Sposoby ozdabiania bielizny pościelowej SPOSOBY OTRZYMYWANIA FORM ODZIEŻOWYCH I. Sposób zdejmowania wymiarów z figury 1. Wymiary podstawowe 2. Wymiary kontrolne II. Przygotowanie formy do kroju 1. Przybory do kreślenia i rysowania 2. Wykonanie rysunku konstrukcyjnego 3. Wykonanie formy i szablonu 4. Układanie form i szablonów na tkaninie III. Podstawowe siatki konstrukcyjne 1. Siatka konstrukcyjna spódnicy podstawowej 2. Siatka konstrukcyjna bluzki podstawowej 3. Siatka konstrukcyjna rękawa podstawowego FARTUSZEK GOSPODARSKI I. Ustalenie modelu fartuszka 1. Opis konstrukcji fartuszka 2. Przygotowanie formy II. Przygotowanie tkaniny 1. Rodzaje tkanin fartuchowych 2. Obliczenie ilości tkaniny i dodatków 3. Dekatyzowanie tkaniny bawełnianej 4. Ułożenie formy na tkaninie i krojenie 5. Krojenie i zszywanie plisek ukośnych III. Szycie fartuszka i rękawiczek 1. Przygotowanie do miary 2. Zszywanie szwów i przyszycie kieszeni 3. Obszycie brzegów ukośną pliską, obrębienie wiązadeł i wykończenie fartuszka 4. Wykonanie rękawiczek do pracy w kuchni KOSZULA NOCNA KIMONOWA I. Przygotowanie formy 1. Ustalenie modelu koszuli 2. Opis rysunku konstrukcyjnego koszuli kimonowej II. Przygotowanie tkaniny 1. Rodzaje tkanin bieliźnianych 2. Obliczenie ilości tkaniny potrzebnej na wykonanie koszuli 3. Ułożenie form na tkaniny i krojenie III. Szycie koszuli 1. Fastrygowanie i zszywanie szwów 2. Wykończanie dekoltu 3. Wykonanie falban SPÓDNICE I. Przygotowanie formy 1. Ustalenie modelu spódnicy 2. Opis rysunku konstrukcyjnego spódnicy podstawowej poszerzonej na bokach 3. Modelowanie spódnicy rozkloszowanej 4. Przygotowanie formy do kroju U. Przygotowanie tkaniny 1. Rodzaje tkanin na spódnice 2. Obliczenie ilości tkaniny potrzebnej na wykonanie spódnicy 3. Dekatyzowanie tkanin wełnianych 4. Wykonanie spódnicy III. Spódnica z jednej szerokości tkaniny z kontrafałdą w tyle 1. Opis wykonania spódnicy IV. Spódnica plisowana (układana) w fałdy lub kontrafałdy 1. Przygotowanie tkaniny 2. Oznaczanie fałd na tkaninie 3. Zaprasowanie fałd w spódnicy 4. Zszycie i wykończenie spódnicy BLUZKA PODSTAWOWA I BLUZA ROBOCZA I. Bluzka podstawowa 1. Opis konstrukcji bluzki podstawowej 2. Rękaw długi do bluzki podstawowej n. Bluza robocza 1. Ustalenie modelu bluzy 2. Opis konstrukcji bluzy roboczej m. Przygotowanie tkaniny 1. Rodzaje tkanin odpowiednich na bluzę 2., Obliczenie ilości tkaniny i dodatków potrzebnych na wykonanie bluzy 3. Układ form na tkaninie i krojenie IV. Ssycie bluzy 1. Pętelkowanie konturów formy 2. Przygotowanie bluzy do miary 3. Wykonanie nietylkodlamoli miary 4 Wykonanie ewentualnych poprawek 5. Zszywanie zaszewek i szwów 6. Przyszycie plis do wciągania gumy i wykończanie kaptura 7. Przyszycie zamków błyskawicznych do kieszeni i do przodu 8. Przyfastrygowanie kołnierza, rękawów i kieszeni do bluzy 9. Miara kontrolna i wykańczanie bluzy 10. Przód bluzy z zapięciem na dziurki i guziki 11. Rozplanowanie i dzierganie dziurek 12. Rozplanowanie i przyszycie guzików 13. Kieszenie nakładane zapinane na patkę SPODNIE ROBOCZE DAMSKIE I. Przygotowanie formy 1. Ustalenie modelu spodni 2. Korzystanie z arkuszy wykrojów wielokrotnych 3. Korzystanie z arkuszy wykrojów pojedynczych 4. Spodnie-kombinezon 5. Opis konstrukcji spodni podstawowych 6. Górna część spodni kombinezonu 7. Przygotowanie formy do kroju U. Przygotowanie tkaniny 1. Rodzaje tkanin na spodnie 2. Obliczenie ilości tkaniny i dodatków potrzebnych do wykonania spodni 3. Ułożenie form na tkaninie i krojenie III. Wykonanie spodni 1. Pętelkowanie konturów formy i zszycie zaszewek 2. Wykonanie kieszeni przecinanych z wypustkami 3. Zszywanie nogawek spodni 4. Miara kontrolna i wykończanie spodni NAPRAWA ODZIEŻY I. Rodzaje uszkodzeń odzieży II. Sposoby naprawy odzieży 1. Nicowanie 2. Cerowanie zwykle 3. Cerowanie artystyczne 4. Łatanie i reperacja odzieży 5. Renterowanie szwów 6. Naprawa przetartych obrębów 7. Łaty wykonane z innego materiału 8. Łatanie bielizny pościelowej KONSERWACJA ODZIEŻY I. Sposoby prania, czyszczenia i prasowania odzieży 1. Środki piorące 2. Pranie tkanin bawełnianych i lnianych 3. Prasowanie bielizny 4. Pranie i czyszczenie odzieży wełnianej 5. Prasowanie odzieży wełnianej 6. Odświeżanie odzieży wełnianej 7. Pranie i prasowanie wyrobów z jedwabiu naturalnego i sztucznego 8. Pranie i prasowanie odzieży z włókien syntetycznych II, Konserwacja i posezonowe przechowywanie odzieży 1. Suszenie przemoczonej odzieży wełnianej, futer i kożuchów 2. Czyszczenie plam 3. Sposoby czyszczenia niektórych plam 4. Przechowywanie odzieży zimowej i zabezpieczenie przed molami 5. Przechowywanie odzieży letniej i bielizny III. Zakup odzieży 1. Źródła zakupu odzieży 2. Klasyfikacja wyrobów odzieżowych 3. Kontrola jakości i znakowanie wyrobów 4. Etykietki handlowe 5. Dobór odzieży na podstawie informacji zawartej w etykietce 6. Sezonowa sprzedaż odzieży
stan dostateczny+ (przytarcia, przyżółknięcia, lużne kartki)
A1