Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SZLACHETNE DROŻDŻE WINIARSKIE do win czerwonych

17-01-2012, 4:50
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1.40 zł     
Użytkownik stokrotka9512
numer aukcji: 2042114405
Miejscowość KALETY
Wyświetleń: 12   
Koniec: 16-01-2012 21:41:38

Dodatkowe informacje:
Opis niedostępny...
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

najnowszy

 





 

 

 

Zapraszamy do zakupu

 


SZLACHETNE DROŻDŻE WINIARSKIE

BURGUND 38

do win czerwonych

wysokoalkoholizujące



Opakowanie: 5 g ( wystarczające na 5 - 30 kg moszczu)

 

 

 

 

Drożdże WINIARSKIE to specjalny gatunek drożdży wyodrębniony z całej wielkiej rodziny , do której należą także drożdże piekarskie . Jednakże , aby otrzymać wspaniałe wino o określonym smaku i aromacie , a przy tym nie obawiać się , że może ono zawierać ALKOHOL METYLOWY , należy użyć specjalnie hodowanych odmian drożdży winiarskich . Są to następujące odmiany :

    MALAGA 1 - do win białych i czerwonych
    TOKAY 22 - do win białych
    SHERRY - do win ciężkich
    BURGUND 38 - do win czerwonych
    UNIWERSALNE - do win wieloowocowych
    JOHANNISBERG M/35 - do miodów pitnych

Są one efektem kilkusetletniej pracy winiarzy w najstarszych ośrodkach winiarstwa w Europie .

 

 

Do prawidłowego przebiegu fermentacji potrzebna jest pożywka dostępna na innych naszych aukcjach.

 

 

 


 
 

Wino z malin:

Drożdże BURGUND 38 lub MALAGA 1 oraz pożywka dla drożdży winiarskich
Owoce : jeżyny , maliny lub truskawki - 10 kg
Woda - 3 litry
Cukier - 3 kg


Owoce zalać wrzątkiem , wycisnąć sok , dokwasić kwaskiem cytrynowym ( są to owoce zbyt mało kwaśne dla prawidłowej fermentacji ). Dodać rozpuszczony cukier i zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn - na opakowaniu drożdży winiarskich ).

 

Wino z jeżyn:

 

Drożdże BURGUND 38 lub MALAGA 1 oraz pożywka dla drożdży winiarskich
Owoce : jeżyny , maliny lub truskawki - 10 kg
Woda - 3 litry
Cukier - 3 kg


Owoce zalać wrzątkiem , wycisnąć sok , dokwasić kwaskiem cytrynowym ( są to owoce zbyt mało kwaśne dla prawidłowej fermentacji ). Dodać rozpuszczony cukier i zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn - na opakowaniu drożdży winiarskich ) .

 

Wino z wiśni:

 

Drożdże SHERRY oraz pożywka dla drożdży winiarskich
Owoce : śliwki lub wiśnie - 8 do 10 kg
Woda - 5 litrów
Cukier - 3 kg


9/10 owoców odpestkować , połączyć z nieodpestkowanymi , zalać wrzątkiem . Po kilku godz. odcedzić , dolać rozpuszczony cukier . Po ochłodzeniu dodać zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn - na opakowaniu drożdży winiarskich ) .

 

Wino z czereśni:

 

Drożdże SHERRY oraz pożywka dla drożdży winiarskich
Owoce : czereśnie - 8 do 10 kg
Woda -5 litrów
Cukier - 3 kg


9/10 owoców odpestkować , połączyć z nieodpestkowanymi , zalać wrzątkiem . Po kilku godz. odcedzić , dolać rozpuszczony cukier . Po ochłodzeniu dodać zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn - na opakowaniu drożdży winiarskich ) .


 

Zobacz inne moje aukcje (stokrotka9512):