Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

** SZKODLIWE SUBSTANCJE W PRZEMYŚLE Tom I - SPIS**

20-07-2015, 18:24
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 17.99 zł     
Użytkownik zarazzrobie
numer aukcji: 5531949097
Miejscowość Gliwice
Wyświetleń: 2   
Koniec: 20-07-2015 18:21:16

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 1954
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha








SZKODLIWE SUBSTANCJE
W PRZEMYŚLE

- TOM I -

ZWIĄZKI ORGANICZNE





Autor: N.W.łAZARIEW
Twarda okładka
Stron: 565
Format: B5
Stan: bdb
Wydawca: Państwowe Wydawnictwo Techniczne, Warszawa 1954r.



Część pierwsza pracy N.W. Łazariewa stanowi obszerne zestawienie związków organicznych oraz podaje ich właściwości fizyczne i chemiczne, występowanie w przemyśle, działanie na ustrój ludzki i zwierzęcy, a także sposób zapobiegania zatruciom. Książka przeznaczona jest dla personelu kierowniczego zakładów pracy, dla inżynierów chemików i techników, personelu sanitarno-lekarskiego oraz techników i inżynierów bhp.



Spis treści:


Ogólny wykaz piśmiennictwa..............11
Przedmowa do wydania polskiego............. 15
Przedmowa do wydania radzieckiego............16
Wskazówki dla korzystających z książki......... 19

I. WĘGLOWODORY
A. Węglowodory nasycone szeregu metanowego.......... 23
1. Metan. 2. Propan. 3. Izooktan
B. Węglowodory nienasycone szeregu etylenowego........30
1. Etylen. 2. Propylen. 3. Butylen. 4. Pseudobutylen. 5. Amylen. 6. Heksylen. 7. Heptylen. 8. Wusk
C. Dwuolefiny.................. 38
1. Allen. 2. Butadien-1,3. 3. Produkty polimeryzacji butadienu. 4. Izopren
D. Węglowodory nienasycone .szeregu acetylenowego........43
1. Acetylen. 2. Allilen. 3. Krotonilen. 4. Izopropyloacetylen
E. Węglowodory zawierające jednocześnie wiązania podwójne i potrójne ... 48
1. Winyloacetylen. 2. Dwuwinyloacetylen. 3. Acetylenodwuwinyl. 4. Czte-roacetylen
F. Cykloparafiny................. 51
1. Cykloheksan. 2. Metylocykloheksan
G. Węglowodory cykliczne nienasycone...........55
1. Cyklopentadien. 2. Cykloheksen. 3. Cykloheksadieu
H. Ropa naftowa i produkty jej przerobu...........5T
1. Ropa naftowa. 2. Ropa naftowa naftenowa. 3. Ozokeryt. 4. Benzyna. 5. Benzyny krakowe. 6. Nafta. 7. Mazut, oleje smarowe itp.
I. Gazy palne . ...............88
1. Gazy ziemne i gazy otrzymywane przy suchej destylacji lub przy zga-zowywaniu paliwa stałego. 2. Gazy krakowe J. Węglowodory aromatyczne..............91
1. Benzen. 2. "Toluen. 3. Etylobenzen. 4. Propylobenzen. 5. Kumen (izopro-pylobenzen). 6. Styren. 7. Ksylen
K. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne......... 116
1. Dwufenyl. 2. Syntetyczne związki estrowe (stilbestrol, sinestrol)
L. Węglowodory aromatyczne o pierścieniach skondensowanych .... 118
1. Naftalen. 2. Antracen. 3, Fenantren. 4. Skondensowane węglowodory aromatyczne wielopierścieniowe i ich pochodne M. Hydro naftaleny.................124 1. Teiralina. 2. Dekalina. 3. Tetralina ekstra
N. Produkty suchej destylacji węgla kamiennego......., . 127
1. Smoła pogazowa z węgla kamiennego. 2. Oleje lekkie. 3. Solwent-nafta. 4. Oleje średnie (karbolowe). 5. Oleje krezotowe i kreozot. 6. Olej antracenowy. 7. Pak. 8. Lakier kuzbasski
O. Łupki bitumiczne i produkty ich suchej destylacji ........ 136
1. Łupki bitumiczne. 2. Benzyna łupkowa. 3. Paliwo lupkowe do napędu silników Diesla. 4, Smoła łupkowa. 5. Oleje smarowe łupkowe

II. CHLOROWCOPOCHODNE.WĘGLOWODORÓW
A. Chloropochodne węglowodorów szeregu tłuszczowego.......- 141
1. Chloropochodne metanu..............145
a. Chlorek metylu, b. Chlorek metylenu, c. Chloroform, d. Czterochlorek węgla
2. Chloropochodne etanu............... 157
a. Chlorek etylu. b. 1,2-Dwuchloroetan. c. 1,1-Dwuchloroetan. d. 1,1,2-Trójchloroetan. e. 1,1,1-Trójchloroetan. f. Czterochloroetan. g. Pięcio-chloroetan. h. Sześciochloretan
3. Chloropochodne wyższych węglowodorów nasyconych......166
a. Chlorek propylu, b. 1,2-Dwuchloropropan. c, Trójchloropropan. d. Chlorek izobutylu
4. Chloropochodne etylenu..............168
a. Chlorek winylu, b. Żywice chlorowinylowe. c. 1,2-Dwuchloro etylen. d. 1,1-Dwuchloroetylen. e. Trójchloroetylen, f. Czterochloroetylen
5. Inne chloropochodne węglowodorów nienasyconych......177
a. Chlorek allilu. b. 2-Chlorobutadien-l,3. c. 2,4-Dwuchlorobuten-2. d. Dimery chloroprenu. e. Kauczuk wielochloroprenowy.
B. Bromopochodne węglowodorów szeregu tłuszczowego.......186
1. Bromek metylu. 2. Bromek metylenu. 3. Bromoform. 4. Bromek etylu. 5. Bromek etylenu. 6. 1,1-Dwubromoetan. 7. Czterotaromoetan. 8. 1,3-Dwu-bromopropan. 9. Bromek allilu
C. Jodopochodne węglowodorów szeregu tłuszczowego.......196
1. Jodek metylu. 2. Jodoform. 3. Jodek etylu
D. Inne chlorowcopochodne węglowodorów szeregu tłuszczowego .... 198
1. Dwuchlorofluoro metan.. 2. Chlorodwufłuorometan. 3. Fluorotrójchloro-metan. 4. Dwuchlorodwufluorometan. 5. Dwuchloroczterofluoroetan. 6. Chlo-robromometan
E. Chlorowcopochodne węglowodorów alicyklicznych........202
1. Sześciochlorocykloheksan
F. Chlorowcopochodne węglowodorów aromatycznych.......204
1. Chlorobenzen, 2. Dwuchlorobenzen. 3. Trójchlorobenzen. 4. Chlorek benzylu. 5. Chlorek benzalu. 6. Chlorek benzylidynu. 7. Chloroetylobenzen. 8. Bromek benzylu. 9. Cyjanek ,a-bromobenzylu. 10. Bromoksyleny. 11. Jodek benzylu
G. Chlorowcopochodne węglowodorów wielopierścieniowych ......213
1, Chloronaftaleny. 2. Chlorodwufenyle. 3. Chlorowany tlenek dwufenylu. 4. Tlenek sześciochlorodwufenylu. 5. Chlorowany dwufenylobenzen. 6. 4,4'-Dwuchlorodwufenylotrójchloroetan (DDT). 7. 9,:9'-Dwubromofluoren.

III. ALKOHOLE I FENOLE
A. Alkohole szeregu tłuszczowego.............223
1. Alkohol metylowy. 2. Alkohol etylowy. 3. Spirytus hydrolityczny i spirytus posiarczynowy. 4. Alkohole propylowe. 5. Alkohole butylowe. 6. Alkohole amylowe. 7. Meityloizobu-tylokarbinol. 8. Dwuizobutylokarbinol. 9. Alkohol allilowy. 10. Metylowitnylokarbinol. 11. Glikol etylenowy. 12. Glikol [propylenowy-1,2. 13. Glikol trój metylenowy. 14. Gliceryna.
B. Pochodne wodorotlenowe węglowodorów aromatycznych . . . . . . 247
1. Fenole...................247
a. Fenol. b. Pięciochlorofenol. c. Krezole, d. Rezorcyna. e. Hydroehinon. f. Pirogalol. g. Naftole
2. Hydrofenole...................257
a. Cykloheksanol. b. Metylocykloheksanol
3. Alkohole aromatyczne..............258
a. Alkohol benzylowy
C. Chloroalkohole szeregu tłuszczowego...........259
1. Etylenochlorohydryna. 2. Chlorohydryna gliceryny. 3. Dwuchlorohydryna gliceryny
D. Alkoholan chloralu................261

IV. ETERY
A. Etery szeregu tłuszczowego i etery alicykliczne........263
1. Eter metylowy. 2. Eter metylowocyklopropylowy. 3. Eter etylowy. 4. Eter izopropylowy. 5. Eter butylowy. 6. Eter winylowo etylowy. 7. Eter cyklopiopylowowinylowy. 8. Eter winylowy. 9. Eter opropylenowowinylowy. 10. Eter etylowoallilowy. 11. Eter etylowoizopropylenowy. 12. Eter allilowy. 13. 1,4-Dwuobsan
B. Chlorowcoetery.................274
1. Eter chlorometylowy. 2. Eter bromometylowy. 3. Eter B-chloroetylowy. 4. Eter |3-dwuchloroetylowy
C. Etery fenoli..................278
D. Etery glikoli..................279
1. Eter jednometylowy glikolu etylenowego. 2. Eter jednoetylowy glikolu etylenowego. 3. Eter jednopropylowy glikolu etylenowego. 4. Eter jedsno-izopropylowy glikolu etylenowego. 5. Eter jednotautylowy glikolu etylenowego. 6. Eter dwuetylowy glikclu etylenowego. 7. Eter dwuglikolowy. 8. Eter etylodwuglikolowy. 9. Eter butylodwuglikolowy. 10. Eter trójgliko-lowy. 11. Etery wieloglikolowe. 12. Tlenek etylenu. 13. Tlenek propylenu. 14. Tlenek dwuetylenu. 15. Etylenoimina

V. ZWIĄZKI SIARKOWE SZEREGU TŁUSZCZOWEGO
A. Tioalkohole (Merkaptany)..............294
1. Merkaptan etylowy. 2. Merkaptan butylowy
B. Tioetery (Siarczki alkilowe)..............295
1. Siarczek dwumetylowy. 2. Siarczek dwuallilowy
C. Dwusiarczki.............. 296
1. Dwusiarczek dwumetylowy. 2. Dwusiarczek dwuetylowy
D. Pozostałe związki siarkowe szeregu tłuszczowego........297
1. a-Tiomocznik naftylowy. 2. Tiokauczuk

VI. ALDEHYDY I KETONY
A. Aldehydy......'.............299
1. Formaldehyd. 2. Aldehyd octowy. 3. Aldehyd masłowy. 4. Akroleina. 5. Aldehyd krotonowy. 6. Aldehyd propiolowy. 7. Aldehyd benzoesowy
B. Tioformaldehy-d..................308
C. Acetale...................308
1. Metylal. 2. Dwuetyloformal. 3. Dwumetyloacetal
D. Ketony ...................309
1. Aceton. 2. Metyloetyloketon. 3. Metylopropyloketon. 4. Metylobutyloke- ton. 5. Metyloizobutyloketon. 6. Tlenek mezytylu. 7. Cykloheksanon. 8. Metyloeykloheksanon. 9. Izoforon. 10. Oleje ketonowe
E. Ketony .chlorowcopochodne..............321
1. Chloroaceton. 2. Bromoaceton. 3. Bromometyloetyloketon. 4, Dwubromo-metyloetyloketon. 5. Jodoaceton. 6. Chloroacetofenon. 7. Bromoacetofenon
F. Keteny ...................325
1. Keten. 2. Dwuketen

VII. KWASY ORGANICZNE I ICH BEZWODNIKI
A. Kwasy tłuszczowe i ich bezwodniki...........329
1. Kwas mrówkowy. 2. Kwas ctowy. 3. Bezwodnik octowy. 4. Kwas chlo-rooctowy. 5. Kwas trójchlorooetowy. 6. Kwas masłowy. 7. Kwas szczawiowy. 8. Kwas olejowy
B. Kwasy alicykliczne................335
1. Kwasy naftenowe. 2. Mydło naftenowe
C. Kwasy aromatyczne................336
1. Kwas benzoesowy. 2. Kwas ftalowy
D. Hydroksykwasy.................337
1. Kwas mlekowy. 2. Kwas cytrynowy. 3. Kwas salicylowy
E. Halogenki kwasowe................339
1. Chlorek acetylu. 2. Chlorek oksalilu. 3. Chlorek benzoilu. 4. Chlorek p -toluenosulfonylu
F. Amidy kwasów tłuszczowych.............341
1. Amid N-izobutylowy kwasu n- masłowego. 2. Amid N-izobutylowy kwasu n~laurynowego

VIII. ESTRY
A. Estry kwasu azotawego...............343
1. Azotyn etylu. 2. Dwuazotyn glikolowy. 3. Azotyn butylu. 4. Azotyn amylu
B. Estry kwasu azotowego ............345
1. Azotan etylu. 2. Dwuazotan glikolowy. 3. Nitrogliceryna. 4. Czteronitro-pięcioerytryt
C. Estry kwasu fosforowego...............348
1. Fosforan trójbtitylowy. 2. Fosforan trójfenylowy. 3. Fosforan trójkrezy-lowy
D. Estry kwasu siarkowego ii jego pochodnych......., . 351
1. Siarczan dwumetylowy. 2. Ester metylowy kwasu chlorosulfonowego. 3. Ester etylowy kwasu chlorosulfonowego
E. Estry kwasu węglowego...............354
1. Węglan sześciochlorodwumetylowy
F. Estry kwasu mrówkowego..............356
1. Mrówczan allilowy
G. Estry kwasu chloromrówkowego lub chlorowęglowego......359
1. Ester metylowy kwasu chloromrówkowego. 2. Ester chlorometylowy kwasu chloro mrówkowe go. 3. Ester trój chlorometylowy kwasu chloromrówkowego .
H. Estry kwasu octowego ...............362
1. Octan metylowy. 2. Rozpuszczalniki z destylacji drewna. 3. Octan etylowy. 4. Octan propylowy. 5. Octan izopropylowy. 6. Octan butylowy. 7. Drugo-rzędowy octan butylowy. 8. Rozpuszczalniki z .odpadków produkcja kauczuku syntetycznego. 9. Octan amylowy. 10. Drugorzędowy octan amylowy. 11. Drugorzędowy octan heksylowy. 12. Octan winylowy. 13. Octan cyklo-heksanolowy. 14. Octan metyloglikolowy. 15. Octan etyloglikolowy. 16. Octan glikolowy. 17. Butoksyl. 18. Octan benzylowy. 19. Trójoctan gliceryny
I. Estry kwasu acetylooctowego.............377
1. Ester acetylooctowy J. Estry kwasów chlorówcooetowych............377
K. Estry kwasów propionowego i masłowego..........378
L. Estry kwasu hydroksyizomasłowego............379
1. Izomaślan etylohydroksylowy
M. Estry kwasu izowalerłanowego.............. 379
1. Izowalerianian izoamylowy
N. Estry kwasu acetyłoglikolowego.............379
1. Ester etylowy kwasu acetyloglikolowego
O. Estry kwasu mlekowego...............380
P. Estry kwasu szczawiowego..............380
1. Szczawian dwuetylowy R. Estry kwasu adypmowego..............380
S. Estry kwasu metakrylowego..............381
1. Ester metylowy kwasu metakrylowego
T. Estry kwasów aromatycznych.............382
1. Ester etylowy kwasu benzoesowego. 2. Benzonaftol. 3. Salol. 4. Ftalan dwumetylowy. 5. Ftalan dwuetylowy. 6. Ftalan dwubutylowy. 7. Ester metylowy kwasu p-toluenosulfonowego

IX. ZWIĄZKI NITROWE, DWUAZOWE I AMINOWE
Alifatyczne związki nitrowe
A. Nitroparafiny..................387
1. Nitrometan. 2. Nitroetan, 3. 1-Nitropropan. 4. 2-Nitropr.opan 3. Chloronitroparafiny................389
1. Chloropikryna. 2. 1-Chloro-l-rnitroetan. 3. l,l-Dwuchloro-l~nitroetan. 4. l-Chloro~l-n.iitropr.opan. 5. 2-Chtoro-2- nitropropan
C. Aminy alifatyczne.................394
1. Trójmetyloamina. 2. Dwuizopropyloamina. 3. Butyloaminy. 4. Alliloamina
D. Alkohole aminowe................ 397
1. Etanoloamina. 2. Tirójetanoloamina
E. Aminy chlorowane................. 398
1. Dwumetylo-B-chloroetyloamina. 2. Dwuetylo-B-chloroetyloamina
F. Niektóre inne aminy................398
1. N,N-amylobenzylocykloneksyloamina. 2. Morfolina.

Aromatyczne związki nitrowe, nitrozowe i aminow
A- Związki nitrowe.................409
1. Nitrobenzen. 2. Nitrochlorobenzen. 3. Nitrobromobenzen. 4. Dwunitro-benzen. 5. Dwunitrochlorobenzen. 6. Dwunitrodwuchlorobenzen. 7. Nitrotoluen. 8. 1,2,4-Dwunitrotoluen. 9. Nitroksylen. 10. Nitronaftalen. 11. Dwu -nitronaftalen. 12. Trójnitronaftalen. 13. Nitrofenol. 14. 1,2,4-Dwunitrofenol. 15. Pochodne dwunitrofenolu. 16. 1.2,4,6- Trój nitrofenol. 17, Dwunitrokrezol. 18. Trójnitrokrezol. 19. Nitrofenetol. 20. Trójnitroanizol. 21. l-Nitro-2 -mety-loantrachinon
B. Związki nitrozowe................432
C. Związki aminowe................. 432
1. Anilina. 2, Chlor oanilina.. 3. Dwu chloroanilina. 4. Rodanoarulina. 5. To-luidyna. 6. Chlorotoluddyna. 7. Ksylidyna. 8. Mezydyna. 9. Pseudokumidyna-10. Metyloianilinia. 11. Dwumetyloanilina. 12. Dwufenyloamina. 13. Dwufeny-loguanidyna. 14. Trójfenyloguanidyna. 15. Dwu-o-toliloguanidyna. 16. Dwu-fenylotiomocznik. 17. Dwu- o- tolilotiomocznik. 18. Acetantlid. 19. Fenylo-glikokol. 20. Aminofenol. 21. Anizydyny. 22. Fenetydyna. 23. Metylo-p-ami-nofenol. 24. Dwuaminofenol. 25. Przyspieszacz Ki, 26. Butanaks. 27. p-Feny-lenodwuamina. 28. Dwumetylo-p-fenylenodwuamina. 29. m-Tolilenodwu-amina. 30. Benzydyna. 31. .a-Naftyloamina. 32. B -Naftyloamina. 33. Butanajt. 34. Edżrajt. 35. Fenylo-P-naityloamina. 36. B-Fenylohydroksylamina. 37. Fenylohydrazyna. 38. Pochodne fenylohydrazyny
D. Związki zawierające jednocześnie grupy aminowe i nitrowe albo nitrozowe 462 1. Nitroanilina. 2. Czteronitrometyloanilina. 3. Sześciionitrodwufenyloamiiia. 4. p-Nitrozodwumetyloanilina
E. Związki zawierające azot, nie zamieszczone w innych rozdziałach . . . 466 1.
Sześciometylenoczteroamina. 2. Weronal. 3. Nitrozometylouretan. 4. Kofeina
F. Chinony...................468
1. p-Benzochinon. 2. Czterochloro-p-.benzochinon. 3. Antrachinon
G. Aromatyczne związki azowe . .............470
1. Aminoazobenzen. 2. Aminoazotoluen
H. Azyny........'............471
1. Dehydrotio-p-toluidyna

X. BARWNIKI ORGANICZNE
A. Barwniki nitrozowe i nitrowe............. 474
1. Zdeleń trwała O. 2. Kwas piferynowy. 3. Oranż-yictoria. 4. Żółcień Martiusa albo Żółcień Manczesterska. 5. Żółcień naftolowa. 6. Auiraincja
B. Barwniki azowe.................475
1. Wezuwiina. 2. Chryzoidyna. 3. Żółcień tłuszczowa. 4. Żółcień tłuszczowa AB. 5. Żółcień tłuszczowa OB. 6. Sudan. 7. Bordeaux. 8. Czerwień Kongo. 9. Benzopurpuryna. 10. Żółcień anilinowa. 11. Żółcień trwała. 12. Oranż II. 13. Oranż metylowy
C. Barwniki szeregu dwu- ii trójfenyl-ometanu.........480
1. Auramioa. 2. Auryna. 3. Kwaśny cyjanek BF. 4. Zieleń malachitowa. 5. Zieleń brylantowa. 6. Fuksyna. 7. Fiolet metylowy. 8. Błękit anilinowy. 9. Błękit morski
D. Barwniki ksantonowe ..............482
E. Barwniki szeregu chiriolinowego, akrydynowego i antrachinonowego . , 483
1. Alizaryna. 2. Błękit alizarynwwy
F. Barwniki, szeregu chinoniminowego............484
1. Indofenol. 2. Błękit naturalny. 3. Safranina. 4. Błękit Meldola. 5. Błąkit metylenowy. 6. Nigrazyna
G. Barwniki szeregu indolowego.............486
1. Indygo.
H. Ołówki chemiczne ...............486

XI. ZWIĄZKI HETEROCYKLICZNE
Związki heterocykliczne................488
1. Furan. 2. Furfurol. 3. Tiofen. 4. 2-Aminotiazol. 5. Pirol. 6. Indol. 7. Skatol. 8. Karbazol. 9. Karbazol wolnylowy. 10. Pirydyna. 11. Pikoliny. 12. Kwas nikotynowy. 13. CMnołina. 14. Plazmochina (plazmocyd). 15. Akrydyna. 16. Atebryna (chlOTowodoirek). 17. 2-Aminodwuazyn.a. 18. 2-Amino~4-me-tylopirymidyna. 19. Fenotiazyna (Fenotiazol)

XII. INNE SZKODLIWE SUBSTANCJE CHEMICZNE
A. Alkaloidy...................504
1. Strychnina. 2. Morfina. 3. Kodeina. 4. Opium. 5. Weratryna. 6. Chinina. 7. Atropina. 8. Apoatropina. 9. Pilokarpina. 10. Nikotyna. 11. Anabazyna. 12. Kokaina, 13. Nowokaina. 14, Pantokaina. 15. Emetyna
B. Terpeny i ich pochodne ..............512
1. Terpentyna. 2. Terpentyna chlorowana. 3. Kamfen. 4. Borneol. 5. a-Pinen. 6. Kamfora
C. Olejki, eteryczne.................518
1. Olejek cytrynowy. 2. Olejek miętowy. 3. Olejek jodłowy
D. Garbniki................ 520
E. Żywice naturalne.................520
1. Kalafonia. 2. Laka japońska. 3. Laka chińska. 4. Laka Formoza. 5. Szelak.6. Dammara
F. Sztuczne żywice i masy plastyczne............523
1. Sztuczne żywice ze smoły węgla kamiennego, 2. Galalit. 3. Bakelit i żywice bakelitowe. 4. Żywice mocznikowo- formaldehydowe. 5. Etrol
G. Glikozydy i substancje pokrewne........... 526
1. Kolocyntyna. 2. Podofilina. 3. Ćhryzarobina
H. Substancje pochodzenia roślinnego............528
1. Drzewa..................528
a. Przygotowanie i obróbka drewna b. Świerk i sosna. c. Buk, dąb, grab. d. Drewno mahoniowe, e. Akacja i kasztan, f. Olcha. g. Brzoza
2. Zboża........"...........529
a. Jęczmień, b. Ryż. c. Pszenica
3. Rośliny przemysłowe i pastewne...........531
a. Kenai b. Konopie, c. Len. d. Agawa. e. Chmiel, i. Koniczyna, g. Tytoń, h. Juta. i. Bawełna, j. Tymotka
4. Rośliny strączkowe...............534
a. Bób. b. Fasola
5. Warzywa..................534
a. Szparagi, b. Marchew, c. Nasiona buraka, d. Karczochy, e. Rzepa. f. Pasternak, g. Arcydzięgiel. h. Pomidory, i. Ziemniaki, j. Szpinak, k. Seler
6. Owoce . .................536
a. Owoce cytrusowe, b. Ananasy, c. Winogrona, d. Brzoskwinie, e. Figi
7. Rośliny ozdobne................537
a. Chryzantemy, b. Rumianek, c. Geranium, d. Nasturcja, e. Konwalia.f. Nagietki, g. Jaśmin, h. Bez. i. Peonia. j. Jaskier, k. Bluszcz. 1. Tulipany, m. Narcyzy, n. Hiacynty, o. Bukszpan, p. Prymulka
8. Grzyby........539
a. Smardze
9. Inne rośliny
9. lnne rośliny i produkty pochodzenia roślinnego.......540
a. Wanilia, b. Czerwony pieprz i kapsaicyna. c. Pochodne kapsaicyny. d. Piretrum. e. Papryka, f. Ruta pachnąca, g. Arnika. h. Szałwia, i. Piołun, j. Słonecznik, k. Migdały. I. Nawłoć pospolita, m. Cynamon, n. Gryka, o. Trzcina cukrowa
10. Pleśnie i drożdże................542
a. Grzybki pleśniowe, b. Penicylina, c. Drożdże i grzybki z rodzaju drożdżowych, d. Streptomycyna
I Substancje szkodliwe pochodzenia zwierzęcego (nie omawiane w innych rozdziałach)..................544
1. Kantarydyna. 2. Macica perłowa. 3. Jad pszczeli. 4. Wełna owcza. 5. Ko-fcany
II Węglowodany................. 545
III Tłuszcze i oleje (roślinne i zwierzęce).......... 546
1. Olej rzepakowy. 2. Olej lniany. 3. Olej tungowy. 4. Olej rycynowy. 5. Olej sojowy. 6. Olej bergamotowy. 7. Łój Wołowy enzymy...................549
Ureaza




*************************************************************

Gorąco polecam !!!

*********************************************