Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SZKODLIWE SUBSTANCJE W PRZEMYŚLE Tom 1

30-01-2012, 20:33
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 80 zł      Aktualna cena: 80 zł     
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 2069039692
Miejscowość Kraków
Licytowało: 1    Wyświetleń: 18   
Koniec: 30-01-2012 19:30:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

    Płatność z góry
    • Przelew bankowy
    • List polecony ekonomiczny                    7,50 zł

    • List polecony priorytetowy                      9 zł




                    OPIS - PEŁEN SPIS TREŚCI, ZDJĘCIA. WYSYŁKA ZA POMOCĄ PP.


      KLIKNIJ ŻEBY PRZEJŚĆ OD RAZU DO SPISU TREŚCI



                    Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

                    Część pierwsza pracy N. W. Łazariewa stanowi obszer­ne zestawienie związków organicznych oraz podaje ich własności fizyczne i chemiczne, występowanie w prze­myśle, działanie na ustrój ludzki i zwierzęcy, a także
      sposoby zapobiegania zatruciom.
      Książka przeznaczona jest dla personelu kierowniczego zakładów pracy, dla inżynierów chemików i techni­ków, personelu sanitarno-lekarskiego oraz techników
      i inżyj

                    Oprawa:  twarda

                    Format: 17x24 cm

                    Ilość stron: 565 str.

                    Nakład:  egz.

                    Stan: +db naklejka z tylu okladki, nieaktualne pieczatki z Instytutu Metali

                    Tytuł - autor - wydawnictwo 
      N. W. ŁAZARIEW
      613.62:615.9:616
      SZKODLIWE SUBSTANCJE W PRZEMYŚLE
      Tom I ZWIĄZKI ORGANICZNE
      TŁUMACZYLI: mgr inż, WALENTY NGWACKI mgr inż. ZBIGNIEW KOWALSKI

      WARSZAWA 1954
      PAŃSTWOWE WYDAWNICTWA TECHNICZNE


                    Spis treści: 
      SPIS TREŚCI
      Str.
      Ogólny wykaz piśmiennictwa 11
      Przedmowa do wydania polskiego ,15
      Przedmowa do wydania radzieckiego 16
      Wskazówki dla korzystających z książki 19
      I. WĘGLOWODORY
      A. Węglowodory nasycone szeregu metanowego 23
      1. Metan. 2. Propan. 3. Izooktan
      B. Węglowodory nienasycone szeregu etylenowego 30
      1. Etylen. 2. Propylen. 3. Butylen. 4. Pseudobutylen. 5. Amylen. 6. Heksy-len. 7. Heptylen. 8. Wusk
      C. Dwuolefiny 38
      1. Allen. 2. Butadien-1,3. 3. Produkty polimeryzacji butadienu. 4. Izopren
      D. Węglowodory nienasycone szeregu acetylenowego ........ 43
      1. Acetylen. 2. Allilen. 3. Krotonilen. 4. Izopropyloiacetylen
      E. Węglowodory zawierające jednocześnie wiązania podwójne i potrójne . . 48
      1. Winyloacetylen. 2. Dwuwinyloacetylen. 3. Acetyienodwuwinyl. 4. Czte-roacetylen
      F. Cykloparafiny 51
      1. Cykloheksan. 2. Metylocykloheksan
      G. Węglowodory cykliczne nienasycone 55
      1. Cyklopentadien. 2. Cykloheksen. 3. Cykloheksadien
      H. Ropa naftowa i produkty jej przerobu _ 57
      1. Ropa naftowa. 2, Ropa naftowa naftenowa. 3. Ozokeryt. 4. Benzyna? 5. Benzyny krakowe. 6. Nafta. 7. Mazut, oleje smarowe itp.
      I. Gazy palne 88
      1. Gazy ziemne i gazy -.otrzymywane przy suchej destylacji lub przy zga-zowywaniu paliwa stałego. 2. Gazy frakowe
      J. Węglowodory aromatyczne . 91
      1. Benzen. 2. Toluen. 3. Etylobenzen. 4. Propylobenzen. 5. Kumen (izopro-pylobenzen). 6. Styren. 7. Ksylen
      K. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne 116
      1. Dwufenyl. 2. Syntetyczne związki estrowe (stilbestrol, sinestrol)
      L. Węglowodory aromatyczne o pierścieniach skondensowanych .... 118 1. Naftalen. 2. Antracen. 3. Fenantren. 4. Skondensowane węglowodory aro­matyczne wielopierścieniowe i ich pochodne
      M. Hydronaftaleny 124
      1. Tetralina. 2. Dekalina. 3. Tetralina ekstra
      N. Produkty suchej destylacji węgla kamiennego 127
      1. Smolą. pogazowa z węgla kamiennego, 2. Oleje lekkie. 3. Solwent-nafta. 4. Oleje średnie (karbolowe). 5. Oleje krezotowe i kireo.zoŁ 6. Olej antra­cenowy. 7. Paik. 8. Lakier kuzbasEiki
      O. Łupki bitumiczne i produkty ich suchej destylacji 136
      1. Łupki bitumiczne. 2. Benzyna łupkowa. 3. Paliwo łupkowe do napędu silników Diesla. 4. Smoła łupkowa. 5. Oleje smarowe łupkowe
      II. CHLOROWCOPOCHODNE WĘGLOWODORÓW
      A. Chloropochodne węglowodorów szeregu tłuszczowego 141
      1. Chloropochodne metanu 145
      a. Chlorek metylu, b. Chlorek metylenu, c. Chloroform, d. Czterochlo­rek węgla
      2. Chloropochodne etanu 157
      a. Chlorek etylu. b. 1,2-Dwuchloroetan. c. 1,1-Dwuchloroetan. d. 1,1,2-Trójchloroetan. e. 1,1,1-Trójchloroetan. 1. Czterochloroetan. g. Pięcio-chloroetan. h. Sześciochloroetan
      3. Chloropochodne wyższych węglowodorów nasyconych 166
      a. Chlorek propylu, b. 1,2-Dwuchloropropan. c. Trójchloropropan. d. Chlo­rek izobutylu
      4. Chloropochodne etylenu 168
      a. Chlorek winylu, b. Żywice chlorowinylowe. c. 1,2-Dwuchloroetylen.
      d. 1,1-Dwuchiloroetylen. e. Trójchloroetylen, f. Czterochloroetylen
      5. Inne chloropochodne węglowodorów nienasyconych 177
      a. Chlorek allilu. b. 2-Chlorobutadien-l,3. c. 2,4-Dwuchlorobuten-2.
      d. Dimery chloroprenu. e. Kauczuk wielochloroprenowy.
      B. Bromopochodne węglowodorów szeregu tłuszczowego 186
      1. Bromek metylu. 2. Bromek metylenu. 3. Bromoform. 4. Bromek etylu.
      5. Bromek etylenu. 6. 1,1-Dwubromoetan. 7. Czterobromoetan. 8. 1,3-Dwu-
      bromopropan. 9. Bromek allilu
      C. Jodopochodne węglowodorów szeregu tłuszczowego 196
      1. Jodek metylu. 2. Jodoform. 3. Jodek etylu
      D. Inne chlorowcopochodne węglowodorów szeregu tłuszczowego .... 198
      1. Dwuchlorofluorometan. 2. Chlorodwufluorometan. 3. Fluorotrójchloro-
      metan. 4. Dwuchlorodwufluorometan, 5. Dwuchloroczterofluoroetan. 6. Chlo-
      robTomomeitan
      E. Chlorowcopochodne węglowodorów alicyklicznych 202
      1. Sześciochlorocykloheksan
      F. Chlorowcopochodne węglowodorów aromatycznych 204
      1. Chlorobenzen. 2. Dwuchlorobenzen. 3. Trójchlorobenzen. 4. Chlorek ben­zylu. 5. Chlorek benzalu. 6. Chlorek benzylidynu. 7. Chloroetylobenzen.
      8. Bromek benzylu. 9. Cyjanek a-bromobenzylu. 10. Bromoksyleny. 11. Jodek
      benzylu
      G. Chlorowcopochodne węglowodorów wielopierścieniowych 213
      1. Chloronaftaleny. 2. Chlorodwufenyle. 3. Chlorowany tlenek dwufenylu.
      4. Tlenek sześciochlorodwufenylu. 5. Chlorowany dwufenylobenzen.
      6. 4,4I-Dwuchlorodwuienylotrójchloroetan (DDT). 7. 9,9^Dwubromofluoren.
      III. ALKOHOLE I FENOLE
      A. Alkohole szeregu tłuszczowego 223
      1. Alkohol metylowy. 2. Alkohol etylowy. 3. Spirytus hydrolityczny i spi­rytus posiarczynowy. 4. Alkohole propylowe. 5. Alkohole butylowe. 6. Al­kohole amylowe. 7. Metyloizobutylokarbinol. 8. Dwufeobutylotoarbinol.
      9. Alkohol allilowy. 10. Metylowinylotoarbinol. 11. Glikol etylenowy. 12. Gli­
      kol propylenowy-1,2. 13. Glikol trójmetylenowy. 14. Gliceryna.
      B. Pochodne wodorotlenowe węglowodorów aromatycznych ~ 247
      1. Fenole 247
      a. Fenol. b. Pięciochlorofenol. c. Krezole, d. Rezorcyna. e. Hydrochi-
      non. f. Pirogalol. g. Naftole
      2. Hydroienole 257
      a. Cykloheksanol. b. Metylocykloheksanol
      3. Alkohole aromatyczne 258
      a. Alkohol benzylowy
      C. Chloroalkohole szeregu tłuszczowego 259
      1. Etylenochlorohydryna. 2. Chlorohydryna gliceryny. 3. Dwuchlorohydry-
      na gliceryny
      D. Alkoholan chlaralu 261
      4
      IV. ETERY
      A. Etery szeregu tłuszczowego i etery alicykliczine 263
      1. Eter metylowy. 2. Eter metylowocyklopropylowy. 3. Eter etylowy. 4. Eter izopropylowy. 5. Eter butylowy. 6. Eter winylowoetylowy. 7. Eter cyklo-propylowowinylowy. 8. Eter winylowy. 9. Eter izopropylenowowinylowy.
      10. Eter etylowoallilowy. 11. Eter etylowoizopropylenowy. 12. Eter allilowy.
      13. 1,4-Dwuoksan
      B. Chlorowcoetery 274
      1. Eter chlorometylowy. 2. Eter bromometylowy. 3. Eter p-chloroetylowy.
      4. Eter 3-dwuchloroelylowy
      C. Eteiy fenoli 278
      D. Etery glikoli 279
      1. Eter jednometylowy glikolu etylenowego. 2. Eter jednoetylowy glikolu etylenowego. 3. Eter jednopropylowy glikolu etylenowego. 4. Eter jedeo-izopropylowy glikolu etylenowego. 5. Eter jednobutylowy glikolu etyleno­wego. 6. Eter dwuetylowy glikolu etylenowego. 7. Eter dwuglikolowy.
      8. Eter etylodwuglikolowy. 9. Eter butylodwuglikolowy. 10. Eter trójgliko-lowy. 11. Etery wieloglikolowe. 12. Tlenek etylenu. 13. Tlenek propylenu.
      14. Tlenek dwuetylenu. 15. Etylennimina
      V. ZWIĄZKI SIARKOWE SZEREGU TŁUSZCZOWEGO
      A. Tioalkohole (Merkaptany) 294
      1. Merkaptan etylowy. 2. Merkaptan butylowy
      B. Tioetery (Siarczki alkilowe! 295
      1. Siarczek dwumetylowy. 2. Siarczek dwuallilowy
      C. Dwusiarczki 296
      1. Dwusiarczek dwumetylowy. 2. Dwusiarczek dwuetylowy
      D. Pozostałe związki siarkowe szeregu tłuszczowego 297
      1. a-Tiomocznik naftylowy. 2. Tiokauczuk
      VI. ALDEHYDY I KETONY
      A. Aldehydy 299
      1. Formaldehyd. 2. Aldehyd octowy. 3. Aldehyd masłowy. 4. Akroleina.
      5. Aldehyd krotonowy. 6. Aldehyd propiolowy. 7. Aldehyd benzoesowy
      B. Tiofon-maldehyd 308
      C. Acetale 308
      1. Metylal. 2. Dwuetyloformal. 3. Dwumetyloacetal
      D. Ketony 309
      1. Aceton. 2. Metyloetyloketon. 3. Metylopropyloketon. 4. Metylobutyloke-
      ton. 5. Metyloizobutyloketon. 6. Tlenek mezytylu. 7. Cykloheksanon. 8. Me-tylocykloheksanon. 9. Izoforon. 10. Oleje ketonowe
      E. Ketony chlorowcopochodne 321
      1. Chloroaceton. 2. Bromoacetoo. 3. Bromometyloetyloketon. 4. Dwubromio-metyloetyloketon. 5. Jodoaceton. 6. Chloroacetofenon. 7. Bromoacetofenon
      F. Keteny 325.
      1. Keteo. 2. Dwuketen
      VII. KWASY ORGANICZNE I ICH BEZWODNIKI
      A. Kwasy tłuszczowe i ich bezwodniki 329
      1. Kwas mrówkowy. 2. Kwas octowy. 3. Bezwodndik octowy. 4. Kwas chlo-rooctowy. 5. Kwas trójchlorooctowy. 6. Kwas masłowy. 7. Kwas szczawio­wy. 8. Kwas olejowy
      B. Kwasy alicykliczne 335
      1. Kwasy Jiaftenowe. 2. Mydło naftenowe
      C. Kwasy aromatyczne . 336
      1. Kwas benzoesowy. 2. Kwas ftalowy
      D. Hydrofesykwasy 337
      1. Kwas mlekowy. 2. Kwas cytrynowy. 3. Kwas salicylowy
      E. Halogenki kwasowe
      1. Chlorek acetylu. 2. Chlorek oksalilu. 3. Chlorek benzoilu. 4. Chlorek p-toluenosulfonylu
      F. Amidy kwasów tłuszczowych
      1. Amid N-izobutylowy kwasu n-mas!owego. 2. Amid N-izobutylowy kwasu n-laurynowego
      VIII. ESTRY
      A. Estry kwasu azotawego
      1. Azotyn etylu. 2. Dwuazotyn glikolowy. 3. Azotyn butylu. 4. Azotyn amylu
      B.-Estry kwasu azotowego
      1. Azotan etylu. 2. Dwuazotan glikolowy. 3. Nitrogliceryna. 4. Czteronitro-
      pięcioerytryt
      C. Estry kwasu fosforowego
      1. Fosforan trójbutylowy. 2. Fosforan trójfenylowy. 3. Fosforan trój-krezy-lowy
      D. Estry kwasu siarkowego i jego pochodnych ,
      1. Siarczan dwumetylowy. 2. Ester metylowy kwasu chlorosulfonowego.
      3. Ester etylowy kwasu chlorosulfonowego
      E. Estry kwasu węglowego
      1. Węglan sześciochlórodwumatylowy
      F. Estry kwasu mrówkowego
      1. Mrówczan allilowy
      G. Estry kwasu chloromrówkowego lub chlorowęglowego . . - .
      1. Ester metylowy kwasu chloromrówkowego. 2. Ester chlo-rometylo-wy kwa­
      su chloromrówkowego. 3. Ester trójchlorometylowy kwasu chloromrówko­
      wego
      H. Estry kwasu octowego
      I. Octan metylowy. 2. Rozpuszczalniki z destylacji drewna. 3. Octan etylowy.
      4. Octan propylowy. 5. Octan izopropylowy. 6. Octan butylowy. 7. Drugo-
      rzędowT octan butylowy. 8. Rozpuszczalniki z odpadików produkcji -kauczu­
      ku syntetycznego. 9. Octan amylowy. 10. Drugorzędowy octan amylowy.
      II. Drugorzedowy octan heksylowy. 12. Octan winylowy. 13. Octan cyklo-
      heksanolowy. 14. Octan metyloglikolowy, 15. Octan etyloglikolowy. 16. Octan
      glikolowy. 17. Butoksyl. 18. Octan benzylowy. 19. Trójoctan gliceryny
      I. Estry kwasu acetylooctowego
      1. Ester acetylooctowy
      J. Estry kwasów chlorowcoocto-wych
      K. Estry kwasów propionowego i masłowego
      L. Estry kwasu hydroksyizom-asłowego
      1. Izomaślan etylohydroksylowy
      M. Estry kwasu izowalerianowego
      1. Izowalerianian izcamylowy
      N. Estry kwasu acetyloglikolowego
      1. Ester etylowy kwasu acetyloglikolowego
      O. Estry kwasu mlekowego
      P. Estry kwasu szczawiowego-
      1. Szczawian dwuetylowy
      R. Estry kwasu adypinowego
      S. Estry kwasu metakrylowego
      1. Ester metylowy kwasu metakrylowego
      T. Estry kwasów aromatycznych
      1. Ester etylowy kwasu benzoesowego. 2. Benzonaftol. 3. Salol. 4. Ftalan dwumetylowy. 5. Ftalan dwuetylowy. 6. Ftalan dwubutylowy. 7. Ester me­tylowy kwasu p-toluenosulfonowego
      IX. ZWIĄZKI NITROWE, DWUAZOWE I AMINOWE Alifatyczne związki nitrowe
      A. Nitroparafiny
      1. Nitrometan. 2. Nitroetan. 3. 1-Nitropropan. 4. 2-Nitropr.opan
      339 341
      343 345
      348 351
      354 [zasłonięte] 359
      362
      377
      377 [zasłonięte] 379
      379 379
      380 380
      380 381
      382
      387

      389
      394 397 39 8 398
      409
      B. Chloronitroparafiny
      1. Chloropikryna. 2. l-Chtoro-l-mitroetan. 3. 1,1-Dwuchloro-l-nitroetan. 4. 1-Chloro-l-nitroprapan. 5. 2-Chloiro-2-nitropropan
      C. Aminy alifatyczne .
      1. Trójmetyloamina. 2. Dwuizopropyloamina. 3. Butyloaminy. 4. Alliloamina
      D. Alkohole aminowe
      1. Etanoloamina. 2. Trójetanoloamina
      E. Aminy chlorowane
      1. Dwumetylo-p-chloroetyloamina. 2. Dwuetylo-P-chloroetyloamiina
      F. Niektóre inne aminy
      1. N.N-amylobenzylocykloheksyloamina. 2. Morfo-lina.
      Aromatyczne związki nitrowe, nitrozowe i aminowe
      A. Związki nitrowe
      o Nitrobromobenzen. 4. Dwunitro-
      432 432
      18. Trój lo-a-ntrachinon
      B. Związki nitrozowe
      C. Związki aminowe
      . 22. Fenetydyna. 23. Metylo-p
      462 466
      468 [zasłonięte] 471
      474 475
      1. Anilina. 2. Chlo-ro-anilina. 3. Dwuchloroanilima. 4. Rodanoanilina. 5. To-luidyna. 6. Chlorotoluddyna. 7. Ksylidyna. 8. Mezydyna. 9. Pseudokumidyna.
      34. Edżrajt. .„. .
      nylohydrazyna. 38. Pochodne femylohydrazyny
      D. Związki zawierające jednocześnie grupy aminowe i nitrowe albo nitrozowe
      1. Nitroanilina. 2. Czte-ronMrometyloanilina. 3. SześoiOinitrodwrufenyloamina.
      i. p-Nitrozodwumetyloanilina
      E. Związki zawierające azot, nie zamieszczone w innych rozdziałach .
      1. Sześciometylenoczteroiamina. 2. Weronal. 3. Nitrozometylouretain. 4. Ko­feina
      Antrachinon
      F. Chinony
      1. p-Benzochinon. 2. Czterochloro-p-benzochinon. 3.
      G. Aromatyczne związki azowe
      1. Aminoazobenzen. 2. Aminoazotoluen
      H. Azyny
      1.. Dehydrotio-p-toluidyna
      X. BARWNIKI ORGANICZNE
      A-. Barwniki nitrozowe i nitrowe
      1. Zieleń trwała O. 2. Kwas- piikirynowy. 3. Oranż-Victoria. 4. Żółcień Martiu-sa albo Żółcień Ma-nczes-terstka. 5. Żółcień n.aftolow-a. 6. Auraincja
      B. Barwniki azowe
      1. Wezuwioa. 2. Ch-ryzoidyna. 3. Żółcień tłuszczowa. 4. Żółcień tłuszczo­wa AB. 5. Żółcień tłuszczowa OB. 6. Sudan. 7. Bordeaux. 8. Czerwień Kongo. 9. Benzopurpuryna. 10. Żółcień anilinowa. 11. Żółcień trwała. 12. Oranż II. 13. Oranż metylowy
      C. Bai-wniki szeregu dwu- i trójfenylometanu 480
      1. Auramina. 2. Auryna. 3. Kwaśny cyjanek BF. 4. Zieleń malachitowa.
      5. Zieleń brylantowa. 6. Fuksyna. 7. Fiolet metylowy. 8. Błękit anilinowy. 9. Błękit morski
      D. Barwniki ksanionowe 482
      E. Barwniki szeregu chinoldnowego, akrydynowego i antrachinonowego . . 483
      1. Alizaryna. 2. Błękit alizarynowy
      F. Barwniki szeregu chinoniminowego 484
      1. Indofenol. 2. Błękit naturalny. 3. Safranina. 4. Błękit Meldola. 5. Błękit metylenowy. 6. Nigrozyna
      G. Barwniki szeregu indolowego 486
      1. Indygo.
      H. Ołówki chemiczne 486
      XI. ZWIĄZKI HETEROCYKLICZNE
      Związki heterocykliczne 488
      1. Furan. 2. Furfurol. 3. Tiofen. 4. 2-Aminotiazol. 5. Pirol. 6. Indol. 7. Skatol. 8. Karbazol. 9. Karbazol winylowy. 10. Pirydyna. 11. Pikoliny. 12. Kwas nikotynowy. 13- Chinolina. 14. Plazmoehina (plazmocyd). 15. Akrydyna. 16. Atebryna (chlorowodorek). 17. 2-Aminodwuazyna. 18. 2-Amino-4-me-tylopirymidyna. 19. Fenotiazyna (Fenotiazol)
      XII. INNE SZKODLIWE SUBSTANCJE CHEMICZNE
      A. Alkaloidy 504
      1. Strychnina. 2. Morfina. 3. Kodeina. 4. Opium. 5. Weratryna. 6. Chinina.
      7. Atropina. 8. Apoatropina. 9. Pilokarpina. 10. Nikotyna. 11. Anabazyna. 12. Kokaina, 13. Nowokaina. 14. Pantokaina. 15. Emetyna
      B. Terpeny i ich pochodne 512
      1. Terpentyna. 2. Terpentyna chlorowana. 3. Kamień. 4. Borneol. 5. a-Pd-
      nen. 6. Kamfora
      C. Olejki eteryczne 518
      1. Olejek cytrynowy. 2. Olejek miętowy. 3. Olejek jodłowy
      D. Garbniki 520
      E. Żywice naturalne 520
      1. Kalafonia. 2. Laka japońska. 3. Laka chińska. 4. Laka Formoza. 5. Szelak.
      6. Dammara
      F. Sztuczne żywice i masy plastyczne 523
      1. Sztuczne żywice ze smoły węgla kamiennego. 2. Galalit. 3. Bakelit i ży­wice bakelitowe. 4. Żywice mocznikowo-formaldehydowe. 5. Etrol
      G. Glikozydy i substancje pokrewne 526
      1. Kolocyntyna. 2. Podofilina. 3. Chryzairobina
      H. Substancje pochodzenia roślinnego 528
      1. Drzewa 528
      a. Przygotowanie i obróbka drewna, b. Świerk i sosna. c. Buk, dąb, grab. d. Drewno mahoniowe, e. Akacja i kasztan, f. Olcha. g. Brzoza
      2. Zboża 529
      a. Jęczmień, b. Ryż. c. Pszenica
      3. Rośliny przemysłowe i pastewne 531
      a. Kenai. b. Konopie, c. Len. d. Agawa. e. Chmiel, f. Koniczyna, g. Ty­toń, h. Juta. i. Bawełna, j. Tymotka
      4. Rośliny strączkowe ; . 534
      a. Bób. b. Fasola ł
      5. Warzywa 534
      a. Szparagi, b. Marchew, c. Nasiona buraka, d. Karczochy, e. Rzepa.
      f. Pasternak, g. Arcydzięgiel, h. Pomidory, i. Ziemniaki, j. Szpinak, k. Seler
      6. Owoce 536
      a. Owoce cytrusowe, b. Ananasy, c. Winogrona, d. Brzoskwinie, e. Figi
      7. Rośliny ozdobne 537
      a. Chryzantemy, b. Rumianek, c. Geranium, d. Nasturcja, e. Konwalia.
      f. Nagietki, g. Jaśmin, h. Bez. i. Peonia. j. Jaskier, k. Bluszcz. 1. Tu­lipany, m. Narcyzy, n. Hiacynty, o. Bukszpan, p. Prymulka
      8. Grzyby 539
      a. Smardze
      9. Inne rośliny i produkty pochodzenia roślinnego 540
      a. Wanilia, b. Czerwony pieprz i kapsaicyna. c. Pochodne kapsaicyny. d. Piretrum. e. Papryka, i. Ruta pachnąca, g. Arnika. h. Szałwia, i. Pio­łun, j. Słonecznik, k. Migdały. 1. Nawłoć pospolita, m. Cynamon, n. Gry­ka, o. Trzcina cukrowa
      10. Pleśnie i drożdże 542
      a. Grzybki pleśniowe, b. Penicylina, c. Drożdże i grzybki z rodzaju drożdżowych, d. Streptomycyna I. Substancje szkodliwe pochodzenia zwierzęcego (nie omawiane w innych
      rozdziałach! 544
      1. Kantarydyna. 2. Macica perłowa. 3. Jad pszczeli. 4. Wełna owcza. 5. Ko­kony
      .1. Węglowodany 545
      K. Tłuszcze i oleje (roślinne i zwierzęcej 546
      1. Olej rzepakowy. 2. Olej lniany. 3. Olej tungowy. 4. Olej rycynowy. 5. Olej
      sojowy. 6. Olej bergamotowy. 7. Łój wołowy
      L. Enzymy 549
      Ureaza

                    Ryciny (ryc.) lub/i rysunki (rys.), ilustracje (il.), fotografie (fot.) : 
      ---

      KLIKNIJ ŻEBY WRÓCIĆ DO GÓRY STRONY


      "Moja strona" w Allegro

      Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów




      Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.