Stewia - to słodzik wyprodukowany z liści rośliny stevia. Jest naturalnym produktem. Niezastąpiony produkt w przemyśle spożywczym, w szczególności jako substytut cukru dla osób chorych na cukrzycę, a także dla osób dbających o swoją wagę, odchudzających się, chorych na nadciśnienie, w profilaktyce próchnicy, oraz w profilaktyce leczenia osób na fenyloketurię.
- Diabetycy - Pomimo słodkiego smaku stevia nie podnosi stężenia glukozy we krwi. Może być stosowana jako środek słodzący zarówno w cukrzycy typu I jak i II.
- Odchudzający się powinni stosować stewię ponieważ nie ma ona wartości kalorycznych. Można ją stosować jako zamiennik cukru do wszelkiego rodzaju napojów, sałatek, dżemów, deserów.
- Nadciśnieniowcy stevia ma działanie obniżające poziom ciśnienia krwi.
- Leczenie próchnicy Stevia nie stanowi pożywki dla bakterii wywołujących próchnicę, przez co nie powoduje ich namnażania się. Dzięki tej właściwości stevii używa się do produkcji past do zębów a także płynów do płukania jamy ustnej.
- Substytut diety dla osób z fenyloketurią Stevia nie zawiera fenyloalaniny przez co może być stosowana w dietoterapii osób chorych na fenyloketurię.
Sposób użycia słodziku steviowego: stosować do słodzenia ulubionych potraw według upodobań. dopuszczalna dzienna dawka do spożycia to 4mg na 1 kg masy ciała.
Składniki: glikozydy steviolowe 95%, woda 5%.
Waga netto: 50g Skład: glikozydy stewiolowe 95%, woda 5%, Kraj Pochodzenia: Czechy Wartości odżywcze na: 100g Kalorie: 0,00 kcal Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów: Tak Swojskie (domowe) Przetwory: Tak Zdrowa żywność: Tak
|
|