Stewia - to słodzik wyprodukowany z liści rośliny stevia. Jest naturalnym produktem. Niezastąpiony produkt w przemyśle spożywczym, w szczególności jako substytut cukru dla osób chorych na cukrzycę, a także dla osób dbających o swoją wagę, odchudzających się, chorych na nadciśnienie, w profilaktyce próchnicy, oraz w profilaktyce leczenia osób na fenyloketurię.
- Diabetycy - Pomimo słodkiego smaku stevia nie podnosi stężenia glukozy we krwi. Może być stosowana jako środek słodzący zarówno w cukrzycy typu I jak i II.
- Odchudzający się powinni stosować stewię ponieważ nie ma ona wartości kalorycznych. Można ją stosować jako zamiennik cukru do wszelkiego rodzaju napojów, sałatek, dżemów, deserów.
- Nadciśnieniowcy stevia ma działanie obniżające poziom ciśnienia krwi.
- Leczenie próchnicy Stevia nie stanowi pożywki dla bakterii wywołujących próchnicę, przez co nie powoduje ich namnażania się. Dzięki tej właściwości stevii używa się do produkcji past do zębów a także płynów do płukania jamy ustnej.
- Substytut diety dla osób z fenyloketurią Stevia nie zawiera fenyloalaniny przez co może być stosowana w dietoterapii osób chorych na fenyloketurię.
Sposób użycia słodziku steviowego: stosować do słodzenia ulubionych potraw według upodobań. Jedna tabletka to około 3g cukru.
Składniki: glikozydy steviolowe 40%, wodorowęglan sodu (soda oczyszczona) 35%, kwas adypinowy 22%, Leucyna 20,8%, Steryninian magnezu 0,2%
Pojemność: 200 tabletek Zdrowa żywność: Tak
|
|