Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny słodzik. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy.
Dbasz o zdrowie, szczupłą sylwetkę, nie chcesz lub nie możesz jeść cukru? Stewia może być dla Ciebie idealną alternatywą.
-
Stewia to w pełni naturalny słodzik
-
Ma zero kalorii
-
Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
-
Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
-
Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
-
Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
-
Może być długo przechowywany
-
Stewia nie powoduje próchnicy zębów
-
Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
-
Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
-
Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
-
Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
-
Stevia może być uprawiana samodzielnie
Warunki uprawy: Stewia jest rośliną o niewielkich wymaganiach glebowych, najlepiej toleruje gleby lekkie, przepuszczalne. Niekorzystne jest zalewanie korzeni nadmiarem wody - nie należy jej sadzić w niżej położonych częściach działki, ponadto podłoże powinno zawierać sporo piasku co sprzyja naturalnemu odpływowi nadmiaru wody. Należy podkreślić, iż uprawa w gruncie nie wymaga specjalnego przygotowania podłoża o ile nie jest to ciężka, gliniasta gleba. System korzeniowy jest stosunkowo płytki zatem znane są przypadki uprawy w doniczce. W pierwszym roku uprawy wystarczająca jest doniczka o średnicy około 20 cm, w kolejnym proporcjonalnie większa.
W jednym opakowaniu znajduje się
0,01 g nasion.
Na pozostałych aukcjach dostępne inne nasiona warzyw i nie tylko.
Zapraszamy na nasze aukcje |
|