Suszone i pocięte liście stevii.
W Europie nie są dopuszczone do obrotu jako środek spożywczy.
Można ją natomiast stosować w kosmetyce.
W Azji i Ameryce Południowej są stosowane jako zamiennik cukru.
W ostatnich latach wzrasta świadomość, że cukier to przyczyna wielu chorób
Zioło to bywa stosowane przez odchudzających się;
wspomaga bowiem utratę wagi poprzez zmniejszenie apetytu.
Stewia jest polecana przy próchnicy zębów, nadciśnieniu i wysokim poziomie cukru we krwi.
Liście stewii zawierają: witaminy A i C, rutynę, cynk, magnez i żelazo.
Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Stewia używana jest do wszelkiego rodzaju przetworów, nawet do marynat, gdyż nie ma ona tendencji do fermentacji.
W Unii Europejskiej jest sprzedawana jako komponent do kosmetyków.
Masa netto: 50 g
Nasze przepisy:
Stewię można zalać gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia, następnie przelać przez sitko i w ten sposób oczyszczony płyn używać uniwersalnie do słodzenia.
Można także parzyć ją w sitku razem z herbatą (np. płaską łyżeczkę- wedle uznania).
Stewię można dodawać do dań i wypieków w liściach lub dodatkowo jeszcze ją zmielić (w młynku, blenderze, robocie kuchennym, mikserze).
Ilość stewii dozuje się indywidualnie - na początek proponujemy niewielkie ilości (np. łyżeczkę).
Gdy lubimy bardzo słodkość możemy dać jej odrobinę więcej - w końcu nie ma kalorii i dodatków:).
Smakuje znacznie lepiej niż stewie w postaci słodzików.
W ofercie posiadamy także słodycze słodzone wyłącznie stewią, w których trudno zauważyć jej odmienny smak- są słodzone stewią, a smakują jak słodzone cukrem.
Polecamy!