ORYGINALNY PRODUKT BIO
SPIRULINA - TABLETKI
Spirulina platensis 1 kg
ROLA SPIRULINY W ORGANIZMIE!- przywraca równowagę kwasowo - zasadową organizmu- wspomaga utrzymanie naturalnej flory bakteryjnej jelit- dostarczając żelazo , likwuduje anemię- zapewnia wysoki wzrost witalności- wiąże metale ciężkie i wspomaga ich wydalanie- usprawnia pracę gruczołu tarczycy- wspomaga leczenie chorób układu krązenia- zmniejsza zawartość cholesterolu we krwi- reguluje stężenie cukru we krwi- reguluje cisnienie tętnicze krwi- redukuje skutki uboczne radio i chemioterapii- ogólnie posiada pozytywne działanie i wspomaga system immunologicznyWSPOMAGA DIETĘ ODCHUDZAJĄCĄ I UTRZYMUJĘ WAGĘ.DAJE ORGANIZMOWI POTRZEBNE SUBSTANCJE ODŻYWCZE A JEDNOCZEŚNIE WYPEŁNIA ŻOŁĄDEK DAJĄC UCZUCIE SYTOŚCIPRODUKT BIO Charge;lot Nr 6217CO OZNACZA ZNAK BIO W PRODUKTACH?Przy produkcji nie wolno korzystać z preparatów chemicznych przyśpieszajacych porost algi ani też koloryzatora chemicznego.Baseny, w których uprawia Sie algi nie sa czyszczone za pomocą chemii lecz trybem naturalnym.Absolutnym wymogiem jest suszenie alg w świetle słonecznym a nie traktowanie chemia wysuszajaca lub ich napromieniowanie. tabletkowanie odbywa sie takze "metodami zimnymi" W tym miejscu nalezy takze wspomnieć iż każda z Charge jest indywidualnie kontrolowana przez instytucję nadającą sygnaturę., Spirulina- pradawna alga bogata energetycznieZDROWIE I SPRAWNOŚĆ FIZYCZNA DZIĘKI SPIRULINIE !!!POSIADA BEZPOŚREDNI WPŁYW NA RÓWNOWAGĘ KWASOWO-ZASADOWĄ W ORGANIZMIEBOTANIKA I EKOLOGIA Spirulina- mikro alga spiralna, zaliczana jest do Cyjanobakterii, nazywanych również niebieskimi glonami. Najstarsze skały sedymentacyjne zawierające skamieniałości wskazują, że Cyjanobakterie pojawiły się już przed 3,5 miliardem lat, jako pierwsze zielone organizmy na niezamieszkanej, niezagospodarowanej Ziemi. Ich osiągnięciem ewolucyjnym było posiadanie chlorofilu, który posłużył do fotosyntezy, a więc do syntezy związków organicznych i produkcji tlenu. Ten sam chlorofil występujący u alg pierwotnych jest obecny we wszystkich roślinach zielonych po dziś dzień. Energia słoneczna jest wykorzystywana nie tylko przez chlorofil, lecz również przez inne barwniki, jak na przykład wartościowy dla zdrowia Beta- Karoten i interesująca z farmaceutycznego punktu widzenia Fikocyjanina. Spirulina posiada niezwykle duże zasoby tego barwnika. Dodatkowo zawiera całą gamę witamin i związków mineralnych, wspierające zdrowotnie enzymy, antyoksydanty oraz największą zawartość białka ze wszystkich naturalnych środków spożywczych.WARTOŚĆ ZDROWOTNASubstancje odżywcze i czynnie działające zawarte w spirulinie: Spirulina jest często określana jako doskonale wartościowe, super- pożywienie. W żadnym innym produkcie spożywczym, niezależnie czy roślinnym, czy zwierzęcym, nie ma tak dużej zawartości białka i kompletnego zestawu substancji odżywczych. Szczególnie dotyczy to substancji, których brakuje w dzisiejszym pokarmie lub na skutek codziennych obciążeń cierpimy na ich niedobory, są to: żelazo, selen, witamina A i B12, które są obecne w spirulinie w dużych ilościach. Alga ta jest również interesująca ze względu na relatywnie wysoką zawartość potasu przy jednocześnie niewielkiej zawartości sodu. Dzienne zapotrzebowanie na niektóre związki mineralne może być w znacznym stopniu pokryte już przy 10-cio gramowym spożyciu spiruliny i minimalnym dostarczeniu węglowodanów i tłuszczy. Spirulina znajduje się w kręgu zainteresowań wielu ludzi odchudzających się i poszczących, gdyż10 gramów ma tylko 36 kalorii. Spożywanie spiruliny praktycznie nie pociąga za sobą żadnego ryzyka, na co wskazują doświadczenia żywienia ludzkiego w kręgach wielu kultur, które sięgają setek a nawet tysiąca lat. Poza tym spirulina bogata jest w określone substancje wspierające zdrowotnie, które łącznie określa się mianem antyoksydantów, które odgrywają znaczną rolę w hamowaniu procesów starzenia i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Poza tym znajdują się też takie substancje jak sulfolipidy i polisacharydy, których aktywność przeciw chorobowa w różnych testach farmakologicznych wypadała bardzo obiecująco. Związki te wywierają działanie przeciw wirusowi HIV i opryszczki. Ponieważ spirulina nie posiada twardej ściany celulozowej, należy do substancji łatwostrawnych. Wszystkie witaminy i związki mineralne w niej zawarte są łatwo przyswajalne przez organizm, ponieważ występują jako połączenia organiczne.BIAŁKASpirulina zawiera ponad 60% wysokowartościowego białka, szczególnie zalecanego do spożycia, gdyż zawiera pożądane aminokwasy egzogenne, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka. Wartość białka spiruliny jest porównywalna z wartością białka pochodzenia zwierzęcego, jednakże białko z tej algi jest o wiele bardziej zdrowsze, gdyż nie obciąża organizmu cholesterolem. Poza tym pokrywamy zapotrzebowanie na białko z najsmaczniejszego ze wszystkich źródła.WITAMINYSpirulina zawiera bogaty zestaw witamin (Tabela nr1). Alga ta przy dziennym spożyciu 2 do 3 gram pokrywa zapotrzebowanie na Wit .A i B12. Witaminy i związki mineralne jak również inne wartościowe substancje występują w tym naturalnym pożywieniu jako związki związane biologicznie. Takie kompleksy lepiej nadają się do wykorzystania przez organizm niż syntetyczne substancje niezwiązane. Jednocześnie są one łatwiej tolerowane przez żołądek i jelita. Organizm wybiera tylko te komponenty z szerokiej oferty dostarczanych zdrowych, różnorodnych substancji, których naprawdę potrzebuje. Niebezpieczeństwo toksycznego przedawkowania, które istnieje przy substytucji syntetyczną witaminą A, tutaj praktycznie nie występuje.
Witamina AWitamina A, której prekursorem jest Beta-Karoten , umożliwia widzenie i adaptację do widzenia w ciemnościach. Niedobór tej witaminy, występujący często w krajach rozwijających się, może prowadzić do ślepoty oraz do śmierci, gdyż Beta-Karoten jest także ważną witaminą, chroniącą skórę. Dzięki swym właściwościom protekcyjnym nadaje skórze elastyczność i zdrowy wygląd. Spirulina zawiera 20 razy więcej Beta-Karotenu niż sam Karoten. Różnica ta wynika z ogromnej ilości chlorofilu obecnego w cyjanobakteriach w porównaniu do większości roślin z dużymi, przepuszczającymi światło strukturami, takimi jak liście, korzenie i owoce. Beta- Karoten ze względu na swoje antyoksydacyjne działanie znalazł zastosowanie także w zapobieganiu raka oraz profilaktyce schorzeń degeneracyjnych. Witamina B12Jedynie mikroorganizmy potrafią syntezować witaminę B12. Dlatego w większości roślinnych produktów spożywczych znajdziemy zaledwie ślady jej obecności, z wyjątkiem produktów fermentowanych, takich jak piwo, kiszona kapusta, sosy sojowe. Rygorystyczni wegetarianie mogą z czasem nabawić się groźnego niedoboru tej witaminy, która jest istotna dla prawidłowego rozwoju obrazu krwi. Niedobór witaminy B12 prowadzi do anemii złośliwej oraz do napadów neurologicznych i niedoborów kwasu foliowego, które w okresie ciąży stanowią zagrożenie dla płodu, powodując defekty cewy nerwowej. Połączenie witaminy B12, B6 i kwasu foliowego jest obecnie stosowane do zapobiegania arteriosklerozy. Składniki mineralne i pierwiastki śladowe Zawartość odżywcza małych zielonych tabletek ze spiruliny jest bardzo wysoka. Doskonale nadają się one dla osób, które mają zwiększone zapotrzebowanie na substancje odżywcze, czy żyją w ciągłym stresie. Sportowcy wyczynowi i długodystansowcy , osoby pracujące umysłowo i fizycznie, kobiety w ciąży, matki karmiące, dzieci w wieku rozwojowym, rekonwalescenci i osoby starsze mogą zwiększyć swoją sprawność i zdrowie przyjmując spirulinę. Rozważa się wprowadzenie specjalnego pożywienia dla astronautów na bazie spiruliny oraz jako wyposażenie różnorakich ekspedycji. Algi bezpośrednio z wody pobierają związki mineralne i pierwiastki śladowe. Dlatego ich zawartość w glonach jest uzależniona od zawartości soli mineralnych w wodzie, w której rosną algi. Mieszanina wody słodkiej i słonej zawierająca sole mineralne stanowi idealne medium odżywcze, pozwalające na uzyskanie najwyższej jakości wyważonej hodowli. Wszystkie pierwiastki śladowe obecne w wodzie będą występowały również w algach. Poza związkami mineralnymi wymienionymi w tabeli, spirulina zawiera również Bar, Bor, Chrom, Kobalt, Mangan, Molibden, Tytan i Wanad. Zawartość Jodu jest dużo niższa w przypadku alg słodkowodnych niż w przypadku alg morskich.
Karoten- nie tylko dla zającówDzięki Beta-Karotenowi, ważnemu pigmentowi roślinnemu, widzimy lepiej. Jednakże rośliny syntezujące istotną dla procesów widzenia witaminę A mogą znacznie więcej. Cała gama barwnych pigmentów stoi do dyspozycji fotosyntezy, prowadzonej przez te rośliny. Tak zwane karotenoidy pełnią ważne funkcje również dla organizmu człowieka: na poziomie komórkowym działają jako zmiatacze wolnych rodników lub substancje antyoksydacyjne. Absorbują groźne substancje, z którymi wiąże się niebezpieczeństwo uszkodzenia błon komórkowych a nawet samego DNA. Istnieje wiele różnych chorób wywoływanych przez wolne rodniki. Schorzenia te związane są z procesami starzenia, jak również ze schorzeniami degeneracyjnymi jak reumatyzm i choroby zwyrodnieniowe stawów (artroza). Naukowo udowodniono związek pomiędzy niskim współczynnikiem raka a wysoką podażą karotenu zawartego w spożywanych warzywach. Już kilka gramów Spiruliny, w której zawartych jest od 15 mg karotenu wystarczy, aby zapobiegać różnym postaciom raka. FikocyjaninaNiebieski barwnik- fikocyjanina rozpuszcza się w wodzie w przeciwieństwie do rozpuszczalnego w tłuszczach karotenu. Fikocyjanina jest odtrutką i wymiataczem wolnych rodników w wątrobie i nerkach, usprawniając ich funkcje i chroniąc komórki. Te organy są uwikłane w zatrucia pokarmowe oraz docierające z krwią i z tego powodu narażone na wysokie stężenie szkodliwych substancji. Prawdopodobnie sukces zastosowania Spiruliny u ofiar choroby popromiennej w Rosji tkwi w wysokiej zawartości fikocyjaniny, dzięki której obraz krwi oraz układ odpornościowy dzieci w Czarnobylu leczonych Spiruliną uległ znacznej poprawie. Te same wyniki potwierdzające stymulację układu odpornościowego i prawidłową produkcję krwinek czerwonych i białych dzięki Spirulinie pokazują badania z Japonii, Meksyku i Stanów Zjednoczonych. Spektrum działania różnych substancji antyoksydacyjnych a w szczególności substancji pigmentowych zawartych w Cyjanobakteriach jest tematem wielu badań naukowych. INNE SUBSTANCJE WITALNE:Enzymy:Enzymy posiadają wiele aktywności, w tym specyficzną zdolność do katalizowania reakcji biologicznych. Są charakterystyczne dla organizmów żywych i podobnie jak pigmenty zaliczamy je do białek. Enzymy organizują i przyspieszają przemiany chemiczne organizmów, takie jak procesy przemiany materii i mechanizmy regulacyjne organizmu. Znamy obecnie tysiące różnych enzymów i niezliczone ilości procesów przez nie sterowanych. Nie podgrzane produkty spożywcze zwykle zawierają enzymy i z tego powodu są często uznawane jako niezdrowe. Jednakże działanie enzymów dostarczanych z pożywieniem zostało zbadana tylko w niewielu przypadkach. Kwas gamma-LinolenowyKwas gamma- Linolenowy zawarty w spirulinie to rzadko występujący kwas tłuszczowy typu omega-6, który poza tym występuje jeszcze w oleju konopnym i oleju z ogórecznika lekarskiego. Spirulina zawiera ok.5-6% tłuszczu, z czego więcej niż połowa to nienasycone kwasy tłuszczowe i prawie 1% to właśnie kwas gamma-Linolenowy. Kwasy tłuszczowe, do których należy kwas gamma- Linolenowy są niezbędne dla człowieka. Stanowią istotny budulec wszystkich błon biologicznych, wpływający na funkcje komórkowe jak również na przepływ informacji pomiędzy komórkami, dlatego też są istotne również dla komórek nerwowych. Także hormony, które regulują wiele funkcji organizmu, są zbudowane z kwasów tłuszczowych. Szczególnie duże znaczenie dla naszego zdrowia mają kwasy tłuszczowe pozyskiwane z ryb. Wykorzystuje się ich właściwości obniżające ciśnienie krwi oraz właściwości przeciwzapalne w zapobieganiu chorobom serca i chorobom reumatycznym.
Stosowanie: 4g dziennie, ilość zależy od wielkości tabletki podanej na opakowaniu, popić wodą, najlepiej pół godziny przed posiłkiem.