Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SOCZEWICA CZERWONA BIO, BIO PLANET 400g

30-04-2014, 16:09
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 6.20 zł     
Użytkownik sklepnazdrowiepl
numer aukcji: 4111776941
Miejscowość Wroc?aw
Wyświetleń: 14   
Koniec: 30-04-2014 15:58:33
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

505 [zasłonięte] 914
(10-14)

Kurierem
Koszt wysyłki kurierskiej do 30kg
Przelew - 13 zł
Pobranie - 16 zł

Paczkomaty InPost

Przelew - 7,99zł



Kurier48
do 30kg - 9,99zł
pobranie  12,99 zł

 

Kupując na kilku naszych aukcjach, za wysyłkę płacisz tylko raz!

Przy zakupie powyżej 250 zł przesyłka kurierska gratis



20 1020 [zasłonięte] 5[zasłonięte]2260002 [zasłonięte] 030789
1. Towary sprzedawane przez Nas są nowe, w 100% oryginalne.
2. Do każdego zakupionego produktu dołączamy paragon lub na życzenie klienta fakturę vat.
3. Po licytacji poinformuj nas o preferowanym sposobie płatności (wpłata na konto lub wysyłka za pobraniem).
4. Dokonując przelewu za zakupiony towar prosimy w tytule wpisać nick z allegro.
5. Pełny regulamin dostępny jest w zakładce " O mnie".

SOCZEWICA CZERWONA BIO, BIO PLANET 400g


Soczewica jest kuzynką fasoli, obydwie należą do rodziny strączkowych to znaczy, że nasiona roślin rosną w strączkach . Soczewica ma kształt przypominający malutką soczewkę.

Sama nazwa „soczewica” wywodzi się z łacińskiego słowa lens oznaczającego soczewkę. Rozmiar i wygląd soczewicy zależy od odmiany. Skórka pokrywająca może być lekko pstrokata lub pokryta drobnymi plamkami , a gama kolorów waha się od czerwonawo-brązowego przez brązowy po zielony. Okrywy innych gatunków mogą być także czerwone lub żółte.

Przygotowanie soczewicy jest bardzo proste. Należy ją przebrać, usunąć ewentualne zanieczyszczenia, następnie opłukać i gotować od piętnastu do dwudziestu minut. Nie ma potrzeby moczyć soczewicy. Nie należy również dodawać soli w czasie gotowania gdyż skórka pokrywająca nasiona może nie zmięknąć.

Przechowywanie jest również proste. Soczewicę należy przechowywać w suchym chłodnym miejscu. Po długim przechowywaniu nasiona mogą zblaknąć ale nie ma to wpływu na wartości smakowe.

Soczewica jest bogata w składniki takie jak błonnik, komplet węglowodanów, kwas foliowy. Jest niskokaloryczna o małej zawartości tłuszczu i wolna od cholesterolu. Kwas foliowy jest jednym z bardzo ważnych składników znalezionych w soczewicy.Soczewica jest również ważnym źródłem żelaza zwłaszcza dla kobiet, u których zapotrzebowanie na żelazo jest większe. Jedzenie soczewicy łącznie z pokarmami zawierajacymi duże ilości witaminy C jak pomidory, zielona papryka, brokuły, owoce cytrusowe lub soki wydatnie ułatwia przyswojenie przez organizm żelaza. Soczewica jest także bogata w proteiny . Do pełnego kompletu brakuje jej tylko jednej z nich - methioniny. Dodając zboża, jajka, orzechy, nasiona, mięso lub nabiał możemy uzupełnić ten niedobór zapewniając naszemu organizmowi komplet protein. W soczewicy znajduje się także rozpuszczalny błonnik. Działa on jak "szczotka ryżowa" czyszcząc układ trawienny. Ten typ błonnika redukuje także poziom glukozy i cholesterolu w organizmie człowieka a co za tym idzie zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę u diabetyków.

Soczewica czerwona jest w rzeczywistości pozbawioną łupinek soczewicą brązową. Dzięki obłuszczeniu, soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Szczególnie ceni się ją w krajach Bliskiego Wschodu, ale zyskuje ona również popularność na polskich stołach. Jest niezwykle pożywna i smaczna, najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Nie wymaga wcześniejszego namaczania.

Produkt rolnictwa ekologicznego


.
Aukcja wystawiona przy użyciu integracji PrestaShop 1.4 z Allegro - Bitelektro.pl
{photo1_b}
{photo2_b}
{photo3_b}