Opis: Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. (…) Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo zaawansowane. Wynika to m.in. z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych, a także niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii, które prezentuje autor. Opisał on również nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce.Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących.z przedmowy Jerzego Wilkina
|
|
Przed zakupem sprawdź warunki na stronie "o mnie"!
UWAGA – Niezależnie ile zamówisz przedmiotów, za wysyłkę płacisz TYLKO RAZ
|
|
- Autorzy: Goszczyński Wojciech
- Podtytuł: Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej
- Liczba tomów: 1
- Języki: polski
- Kod wydawcy: 20012
- Wydanie: 1
- Rok wydania: 2014
- Objętość: 284
- Format: 15.0x21.5cm
- Oprawa: Twarda
- Ciężar: 0.46
- ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]38370
- Miejscowość: Warszawa
- Kod paskowy: 978[zasłonięte][zasłonięte]38370
- Wysokość: 20
- PKWiU: 58.11.1
|