Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SITIA 0.3 5L - NAJLEPSZA GRECKA OLIWA - ZBIÓR 2013

06-02-2014, 21:53
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 162 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 162 zł     
Użytkownik malgosia75
numer aukcji: 3913421544
Miejscowość Nieporęt
Kupiono sztuk: 3    Licytowało: 3    Wyświetleń: 100   
Koniec: 06-02-2014 21:04:40
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze stanowisko na targach w Zakopanem w sierpniu 2011OLIWA SITIA 0.3 - BOGINI OLIW

(opakowanie: puszka 5 litrów w kształcie walca)

 

Najnowsza dostawa, data przydatności 06/06/2015

 

Grecka oliwa Extra Virgin prosto z Krety oraz inne przysmaki z Grecji

 

 

 

 

Oliwa o najniższej kwasowości < 0,3% !

Im niższa kwasowość, tym wyższa jakość oliwy!

 

 

ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE!

BEZPŁATNA DOSTAWA KURIERSKA NA TERENIE POLSKI PRZY ZAMÓWIENIU ŁĄCZNYM POWYŻEJ 350zł!

BEZPŁATNA DOSTAWA NA TERENIE WARSZAWY PRZY ZAMÓWIENIU ŁĄCZNYM POWYŻEJ 200zł!

SZCZEGÓŁY NA DOLE OPISU AUKCJI
Data przydatności do spożycia: czerwiec 2015r. - zbiór 2013r. - najświeższa dostawa!

Tak od lat rozpoczynamy Niedzielę Wielkanocną w ChaniiW poszukiwaniu najlepszych smaków przemierzamy najciekawsze zakątki GrecjiZapraszamy Państwa do świata greckich smaków, do kuchni powszechnie cenionej za swoją prostotę i "domowość", ale przede wszystkim uważanej za najzdrowszą we współczesnym świecie. O tym ostatnim przekonujemy się każdego dnia obserwując naszych sędziwych sąsiadów w jednej z sennych kreteńskich wiosek. Ich kluczem do długowieczności jest na pewno ruch oraz dieta bogata w świeże warzywa i owoce, domowe sery, zieleninę i zioła porastające okoliczne wzgórza, czerstwe pieczywo, ryby oraz najlepszą na świecie oliwę.

Zgłębiamy tajniki powstawania najlepszej oliwyZgłębiamy tajniki powstawania najlepszej oliwyOliwa nie jest dla nas zwykłym produktem, lecz naszą pasją. Naszą wielką, grecką kulinarną przygodę rozpoczęliśmy od przeprowadzki na Kretę w 2006 roku, gdzie przez lata zgłębialiśmy tajniki greckiej kuchni, a niekończące się podróże w poszukiwaniu najlepszych smaków zaowocowały stworzeniem oferty, dzięki której smaczne i zdrowe przysmaki zagoszczą na Państwa stole. Podróżując po Grecji od kilku lat staramy się wybierać produkty najbardziej wartościowe, a jednocześnie niedostępne lub trudno osiągalne na polskim rynku. Poszukujemy również produktów regionalnych charakterystycznych dla konkretnej części Grecji jak np. dzikie kapary z Santorini czy jęczmienne czerstwe pieczywo do dakos tak popularne na Krecie.

Grecja utrzymała całkowity zakaz uprawy żywności GMO (genetycznie modyfikowanej) na swoim terenie.

Najlepsza do każdej sałatki!

Chcemy zaoferować Państwu jedną z najlepszych oliw, jakie znajdują się obecnie na greckim rynku. Kilka kropel tej wspaniałej kreteńskiej oliwy pozwoli Państwu poczuć smak lata i przenieść się myślami na tę słoneczną wyspę. Oliwa to samo zdrowie!

 

 

Tę oliwę kupią Państwo tylko u nas!

 

Najwyższej jakości oliwa Extra Virgin ze wschodniej Krety należy do ścisłej czołówki najlepszych oliw świata. Od lat nagradzana za wyjątkową jakość, idealny smak i aromat, staranną selekcję oliwek Koroneiki oraz bardzo rygorystyczny wymagania przy procesie wytłaczania. Ta luksusowa oliwa, bogata w antyutleniacze oraz witaminy, z kwasowością poniżej 0,3% o lekko owocowym aromacie stanowi idealne dopełnienie śródziemnomorskiej diety.
Rodzina Lantzanakis, która jest producentem oferowanej przez nas oliwy Sitia 0.3 ma bogate doświadczenie i wieloletnią tradycję w tłoczeniu naturalnej oliwy najwyższej jakości jaką bez wątpienia jest oliwa Sitia 0.3.

Oliwa Sitia 0.3 to najczęściej nagradzana oliwa na świecie. Poniżej zamieszczamy niektóre z nagród.

Międzynarodowy Instytut Jakości i Smaku w Brukseli

2008 - Nagroda za najlepszy smak

Konkurs "Oliwy świata"

2005 - Srebrny medal

Międzynarodowe Kolegium Oliwy

2005 - trzecie miejsce

Trzeci międzynarodowy konkurs na najlepszą oliwę (Zurich)

2004 - drugie miejsce

Ogólnogrecki konkurs na najlepszą oliwę

2004 - drugie miejsce

Międzynarodowe Kolegium Oliwy

2002 - pierwsze miejsce

Międzynarodowe Kolegium Oliwy

2001 - pierwsze miejsce

Piąta doroczna wystawa producentów oliw

1999 - pierwsze miejsce

Międzynarodowy konkurs kuchni śródziemnomorskiej

2003 - pierwsze miejsce podczas degustacji oliwy

Pierwsze miejsce podczas międzynarodowej degustacji oliwy

Pierwsze miejsce podczas międzynarodowej degustacji oliwy

Znawcom najlepszej oliwy nazwy Sitia nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że to właśnie stąd pochodzi najlepsza oliwa na świecie i jedynie oliwa z wybranych gajów z zachodniej Krety (na południe od Chanii i w okolicach Kolimbari/Voukoulies) ma szansę stanąć z nią w szranki. Pozostali producenci, zarówno z centralnej Krety (Heraklion, Rethymnon), pozostałych rejonów Grecji i innych krajów basenu Morza Śródziemnego często nie potrafią uzyskać produktu tak wysokiej jakości. Zdarza się, iż kwasowość ich oliw oscyluje wokół 0.8%, czyli na granicy umożliwiającej im nazewnictwo Extra Virgin (jest to możliwe w przypadku oliw z pierwszego tłoczenia, których kwasowość nie przekracza 0.8%). Pamiętaj! Jeśli zależy Ci na oliwie najwyższej jakości, zwracaj uwagę na kwasowość oliwy - im niższa, tym lepsza.

Właściwości oliwy Sitia 0.3 :

  • Extra Virgin, czyli najwyższej jakości oliwa o kwasowości < 0,3 % (by oliwa mogła być uznana za Extra Virgin jej kwasowość musi wynosić < 0,8% - im niższa kwasowość oliwy, tym wyższa jest jej jakość)

  • z pierwszego tłoczenia na zimno (w temperaturze poniżej 22C) przy użyciu wyłącznie środków mechanicznych,

  • ręczny zbiór oliwek, z których jest wytłaczana,

  • rejon pochodzenia: Sitia/Kreta - produkt oznaczony PDO (Protected Designation of Orgin) - chroniona nazwa pochodzenia produktu,

  • zbiór oliwek - 2013r.
  • eleganckie i estetyczne opakowanie - puszka o kształcie walca

Oliwa Sitia 0.3 to:

  • doskonały aromat i smak,

  • oliwa jest pikantna w smaku, dzięki swojej świeżości
  • najwyższej jakości tłuszcz, który nadaje się zarówno do smażenia jak i spożywania na zimno,

  • niepowtarzalny zielonkawy kolor, który zawdzięcza oliwkom Koroneiki,

  • drogocenne właściwości zdrowotne,

  • oliwa ta nie jest mieszanką oliw, a oliwki (wyłącznie zdrowe), z których jest wyciśnięta pochodzą z jednego gaju oliwnego,

  • w pełni naturalny produkt, bez żadnych dodatków, idealna do spożywania na czczo przy chorobach wrzodowych oraz wieńcowych.

WYPRÓBUJ NASZ PRZEPIS!

 

SAŁATKA SANTORYŃSKA, Σαντορίνη σαλάτα

W sałatce z bajkowej Santorini nie może zabraknąć tych produktów, z których słynie ta powulkaniczna wyspa, czyli: pomidory czereśniowe, dzikie kapary oraz liście dzikich kaparów. Danie szybkie i proste do przyrządzenia, idealne na upalne letnie dni.

 

 

 

Składniki:

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Pomidorki pokroić na połówki. Ogórek pokroić w półksiężyce. Ułożyć na talerzu.

  2. Dodać marynowane liście dzikich kaparów oraz dzikie kapary z Santorini.

  3. Ułożyć anchois i pokroić bardzo cienko ser.

  4. Posypać oregano i skropić oliwą. Ewentualnie przybrać kremem balsamicznym.

Zapraszamy po produkty na nasze aukcje!

Oliwa

 

Marynowane liście dzikich kaparów z Santorini

Dzikie kapary z Santorini

Krem balsamiczny

Oliwa na zdrowie!

 

Oliwa należy do zdrowych tłuszczów. Odpowiednio zbilansowana dzienna dieta powinna uwzględniać spożycie tłuszczów. Tłuszcze zawierają kwasy tłuszczowe, które dzielimy na 3 rodzaje: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcze zwierzęce zawierają głównie tłuszcze nasycone, a oleje wytłaczane z nasion oraz oliwa to głównie tłuszcze jednonienasycone, które w ich składzie sięgają nawet do 83%.

 

Oliwa jako kluczowe źródło kwasów jednonienasyconych pomaga w:

 

- obniżeniu poziomu "złego cholesterolou" (LDL) we krwi,

- utrzymaniu we krwi właściwego poziomu "dobrego cholesterolu" (HDL),

- prawidłowej pracy jelit,

- zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz ochronie organizmu przed chorobą wieńcową dzięki zawartości przeciwutleniaczy,

- leczeniu chorób gastrycznych i wrzodowych, wspomaga prawidłowe trawienie,

- lepszym wchłanianiu wapnia przez organizm,

- zapobieganiu chorobom nowotworowym,

- odmłodzeniu skóry.

Ręczny zbiór oliwek pod ChaniąZ racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z krajów produkujących oliwę nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l rocznie na osobę. Na Krecie najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki - bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia.

 

To właśnie dzięki znakomitej oliwie mieszkańcy Krety cieszą się długowiecznością i witalnością. Oliwa chroni układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipoprotein wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Chroni również nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się organizmu czy pojawienia się nowotworów.

Oliwa Sitia 0.3 jest tłoczona i puszkowana na Krecie.

 

 

 

Termin przydatności do spożycia to czerwiec 2015

 

 

Pojemność: 5 litrów (puszka w kształcie walca z dozownikiem)

 

 

Możliwość wystawienia faktury VAT.

Najstarsze drzewo oliwne na

Krecie znajduje w pobliżu naszego

domu w okolicach miejscowości Kolimbari

Zapraszamy do zapoznania się z opiniami naszych klientów oraz na nasze inne aukcje z greckimi specjałami.

Osobom nie znającym tak dobrze kuchni greckiej, umożliwiamy jej poznanie dzięki naszym przepisom, które wraz ze zdjęciami "krok po kroku" publikujemy w dziale Przepisy Greckie.

WIĘCEJ O NAS DOWIEDZĄ SIĘ PAŃSTWO Z NASZEGO FOTOBLOGU - życie na Krecie, podróże po Grecji : http://www.creteteam.com/pl/dziennik.php
Odbiór osobisty możliwy w Nieporęcie (100m od trasy W-wa - Zalew Zegrzyński)
KOSZT WYSYŁKI KURIERSKIEJ WYNOSI 20zł NIEZALEŻNIE OD ILOŚCI ZAKUPIONYCH PRODUKTÓW
PRZY ZAKUPIE POWYŻEJ 350zł PRZESYŁKA KURIERSKA GRATIS - możliwa tylko i wyłącznie po przedpłacie na konto lub poprzez PayU (nie oferujemy darmowej przesyłki przy przesyłkach za pobraniem niezależnie od wielkości zamówienia)
W WARSZAWIE (kody pocztowe rozpoczynające się od 00-04) MOŻLIWOŚĆ BEZPŁATNEJ DOSTAWY PRZY ZAMÓWIENIU ŁĄCZNYM ZA CO NAJMNIEJ 200 zł. BEZPŁATNE DOSTAWY ODBYWAJĄ SIĘ W ŚRODY W GODZINACH 11-15 ORAZ W CZWARTKI W GODZINACH 19-21.30.

Pozdrawiamy ze słonecznej Krety i życzymy smacznego,

Greckie Delikatesy i Przepisygreckie.pl

 

 

 

Opis i zdjęcia naszych aukcji są naszego autorstwa, stanowią przedmiot praw autorskich i podlegają ochronie zgodnie z ustawą z dn. 04.02.1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. nr 24 poz.93) oraz ochronie z ustawy z dn. 08.06.1993r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. nr. 47 poz. 211). Kopiowanie zabronione!

Szanowna konkurencjo z Allegro i nie tylko - nie kradnij naszych opisów - stwórz własne!