Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Sery Korycińskie 1kg

25-01-2014, 19:56
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 30 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 30 zł     
Użytkownik Przemqzah
numer aukcji: 3876447158
Miejscowość Goniądz
Licytowało: 1    Wyświetleń: 136   
Koniec: 25-01-2014 19:42:47
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 Witam, mam do zaoferowania sery korycińskie. Są to sery żółte, podpuszczkowe, solone swojskiego wyrobu.

Ser koryciński – lokalna odmiana sera podpuszczkowego produkowana z niepasteryzowanego mleka krowiego w gminie Korycin na Podlasiu. W tradycyjnej technologii jego produkcji jako podpuszczkę wykorzystywano wysuszone i starte na proszek żołądki cielęce. Miejscowa legenda głosi, że mieszkańcy Korycina nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów, których zaciężne oddziały wojskowe, zaangażowane po polskiej stronie podczas potopu szwedzkiego (1655–1660), brały udział w walkach na Podlasiu. Potem niektórzy ranni żołnierze kurowali się w folwarku Kumiała w okolicach Korycina i być może część z nich została w Polsce na stałe, przekazując tajemnice serowarstwa miejscowej ludności.

Współcześnie ser koryciński nazywany jest po prostu Swojski, przy czym produkowane są jego odmiany z dodatkami przypraw i ziół, a także czosnku. Ser formowany jest w spłaszczoną kulę o średnicy trzydziestu paru centymetrów i masie około 3 kg; na wyprodukowanie takiej ilości sera potrzeba około 25 litrów mleka. Tradycyjnie przenoszono go w drewnianych formach i układano na wymłóconej cepem żytniej słomie w piwnicach, gdzie dojrzewał nawet wiele tygodni. Obecnie zamiast startych żołądków stosuje się podpuszczkę mleczarską, okres leżakowania także bywa znacznie krótszy. Smak sera korycińskiego zależy zarówno od ewentualnego zastosowania różnych ziół i naturalnych dodatków smakowych, jak i od czasu leżakowania, a nawet od pory roku, w której został wytworzony.

 

Oferuję następujące smaki sera:

- naturalny (solony)
- z czosnkiem
- z czarnuszką
- z ziołami prowansalskimi
- z borowikami
- z orzechami włoskimi
 - z suszonymi pomidorami, bazylią i papryką

- z oliwkami
- z czosnkiem niedźwiedzim,
- z kminkiem
- z żurawiną
- z pieprzem kolorowym, oraz cytrynowym

 

Cena wynosi 30zl za kilogram. Wysylka kurierem DPD lub  pocztą polską. Sery wysylam w kazdy poniedzialek.