Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

@@ SÓL CZARNA KALA NAMAK 1kg od Vitality @@

15-07-2015, 23:13
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 12 zł      Aktualna cena: 12 zł     
Użytkownik __gordon__
numer aukcji: 5186839597
Miejscowość Morąg
Kupiono sztuk: 4    Wyświetleń: 24   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

__gordon__






e-mail: [zasłonięte]@sklep-vitality.pl

 

tel. 607 [zasłonięte] 145


Regulamin jest dostępny na stronie "o mnie"



SÓL KALA NAMAK 1kg NAJTANIEJ NA ALLEGRO!!

 


Sól Czarna Kala Namak 1kg

 

Kala Namak (czarna sól lub czarna sól indyjska), to tradycyjna indyjska przyprawa, o słonym smaku i charakterystycznym „jajecznym” zapachu. W kuchni indyjskiej, wykorzystywana, jako dodatek do mieszanek przyprawowych (np. Chaat Masala), ostrych sosów i dipów (np. Raitas), pikantnych przekąsek, a nawet owoców.

 

Kala Namak, powstaje z różowej soli himalajskiej. Sól himalajska, prażona jest w temperaturze przekraczającej 800st. C, z dodatkiem węgla drzewnego, kory drzewa amla i jego owoców, a także popiołów z khar. Na skutek wysokiej temperatury oraz zachodzących reakcji chemicznych, powstaje siarczek sodu, odpowiedzialny za charakterystyczny „jajeczny” zapach. Uzyskana w ten sposób sól, jest mielona lub rozbijana na drobny granulat.

 

W skład soli Kala Namak, wchodzi głównie chlorek sodu (98%) oraz śladowe ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. To właśnie wspomniany chlorek sodu, nadaje czarnej soli słonego smaku. Siarczek żelaza odpowiada za kolor (od brązowo – różowego aż do ciemno fioletowego), a pozostałe związki siarki, odpowiadają za lekko gorzkawy smak. Specyficzny zapach natomiast, to wpływ niewielkiej ilości siarkowodoru.

 

Kala Namak, to przede wszystkim wspaniała i niezastąpiona przyprawa dla wegan. Po dodaniu jej do przygotowywanych posiłków, imituje smak gotowanego jajka. Z tego właśnie względu, stanowi ona idealny dodatek do wegańskiego majonezu, jajecznicy z tofu, pasty do pieczywa czy twarożku. Kala Namak, można również stosować do przyprawiania tradycyjnego Raitas, azjatyckich dań na bazie jogurtu, licznych sałatek, w tym również sałatek owocowych. Wspaniale sprawdza się jako przyprawa do makaronu, ryżu, dań smażonych oraz ryb czy dań jajecznych.

 

Kraj pochodzenia: Pakistan

 

Skład: chlorek sodu (98%), siarczan sodu, siarczek żelaza i siarkowodór.


Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.


Kupuj u sprawdzonego sprzedawcy! Jakość potwierdza "standard allegro" oraz pozytywne komentarze naszych zadowolonych klientów!
pestki moreli gorzkie

Zobacz nasze inne aukcje