BALVITEN Royal Baker Mix 350g.
Koncentrat chleba królewskiego.
Produkt bezglutenowy
Koncentrat do wypieku chleba
Składniki:
skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, glukoza, mąka kukurydziana, izolat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, substancja zagęszczająca: metyloceluloza, skrobia natywna ryżowa, probiotyk: błonnik ziemniaczany, inulina.
Dodać: drożdże, olej, wodę, sól, cukier – do smaku.
Przepis na wypiek z koncentratu chleba królewskiego:
Składniki:
koncentrat chleba królewskiego: 0,35kg
drożdże: suche 0,003kg (np. dr Oetker), lub 0,010kg drożdży świeżych
ciepła woda: 0,35l
olej: 0,015kg
cukier: 0,007kg
sól: 0,005kg
Metoda tradycyjna:
-
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem prze ok. 5min)
-
Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 25°C) na około 45min.
-
Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika delikatnie posmarować jego powierzchnię wodą.
Piec przez 40-45 minut w temp. 220°C. Gorący chleb wyciągnąć z foremki i pozostawić do wystygnięcia
Metoda w piecyku automatycznych:
-
Do pojemnika piecyka wsypać wszystkie składniki. Uruchomić program „gluten-free”.
-
Po ok. 2 godzinach wyciągnąć gotowy chleb i pozostawić do wystygnięcia.
W przypadku innych piecyków, należy uruchomić standardowy 3-godzinny program do wypieku chleba.