Pszenica twarda - ziarna całe
BIO 500 g
Pochodzi z ekologicznej, kontrolowanej uprawy. Kraj pochodzenia – Włochy.
Pszenica jest ważnym zbożem przy produkcji makaronu. Znajduje zastosowanie również zastosowanie przy gotowaniu zup, zapiekanek.
Przeż użyciem rozmaczać całą noc. Gotować 45 minut.
Zupa z pszenicy
Składniki: 100g pszenicy twardej, 2 łyzki wody, 1 cebila, 1 marchew, pietruszka, lubczyk, seler, 40g masła, 1l bulionu warzywnego, sól, 2 łyżki śmietany, 1 jajo, gałka muszkatałowa.
Przygotowanie: posiekaną cebulę, lunczyk, seler podsmażyć i zalać bulionem. Pszenicę wymieszać z 3 łyżkami wody, wrzucić do wywaru, posolić, gotować 15-20 minut. Jajo ubić ze śmietaną, doprawić gałką muszkatałową i pietruszką – wlać do zupy oraz dobrze wymieszać.
Ziarna, które zawierają duże ilości skrobi. Zawiera najwięcej białka i glutenu ze wszystkich gatunków zbóż. Dostarczają one także organizmowi: estrogeny, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, karoten, tokoferol. Bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, D, E, K, PP.