Znany na rynku od lat Proszek Zasadowy z inuliną firmy
Dolomico
w nowym ekonomicznym opakowaniu 400gr
56 dziennych dawek
Data ważności : kwiecień 2015
Jak dochodzi do nagromadzenia zbyt dużej ilości kwasów w organizmie?
Kwasy powstają w organizmie w sposób naturalny w procesie przemiany materii, jako produkt reakcji spalania. Dodatkową ilość kwasów dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem. Kwasowość lub zasadowość pokarmu zależy od zawartych w nim związków mineralnych. Smak nie ma znaczenia z punktu widzenia gospodarki kwasowej, np. kwasy organiczne nadające owocom i warzywom kwaśny smak są szybko rozkładane, a składniki zasadowe pozostają do dyspozycji organizmu.
Zakwaszają przede wszystkim białka zwierzęce. Wiele osób je za dużo, za szybko, za tłusto lub za słodko, bądź o niewłaściwej porze. Taki sposób odżywiania sprawia, że nie do końca strawiony pokarm zalega zbyt długo w żołądku lub jelitach. Panująca tam wilgoć i ciepło stymulują powstanie znacznej ilości kwasów fermentacyjnych oraz szkodliwej flory bakteryjnej. Atakują one błonę śluzową żołądka i jelit, czego skutkiem są często schorzenia tych narządów. Nadmiar kwasów fermentacyjnych po zakończeniu procesu trawienia wchłaniany jest przez organizm i magazynowany w tkankach. Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Najważniejsze jest wartość pH krwi, która u zdrowego człowieka jest dokładnie ustalona i podlega tylko niewielkim wahaniom pomiędzy 7,35 a 7,45. Ma więc odczyn lekko zasadowy. Ponieważ jednak nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia w procesach przemiany materii, organizm człowieka wyposażony jest w wewnętrzny system regulacji, który pozwala mu utrzymywać odczyn krwi na stałym poziomie. Umiarkowane odchylenia redukowane są poprzez system buforowy krwi, a produkty tego procesu wydalane przy pomocy płuc i nerek. Na sprawność tego systemu wpływ ma zarówno wydolność tych narządów, jak również dostępność w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym. Ich źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce.
Czynnikami powodującymi wzrost poziomu kwasów we krwi są również stres, pośpiech, stosowanie kuracji odchudzających, nadmiar przyjmowanych leków, braku ruchu lub zbyt intensywna aktywność fizyczna. Jeżeli nie dostarczamy w odpowiedniej ilości pierwiastków zasadotwórczych, z których najważniejszy jest wapń, sód, potas i magnez, organizm jest zmuszony sięgnąć do rezerw alkalicznych. Zużycie rezerw magnezu powoduje rozdrażnienie, spadek odporności na stres, irytację i nerwicę. Pobieranie wapnia z kości sprzyja rozwojowi osteoporozy. Zdolność alkalizowania warzyw i owoców jest znacznie mniejsza niż siła kwasotwórcza produktów mięsnych, dlatego w prawidłowo skomponowanej diecie powinny ilościowo przeważać produkty zasadotwórcze. W miarę upływu lat rezerwa alkaliczna ulega wyczerpaniu, a nadwyżka kwasów nie może zostać zneutralizowana i jest magazynowana w organach i tkankach, a szczególnie w stawach paluchów stóp, łokci, rąk i kolan, powodując stan zapalny i ból. Zmienia się odczyn tkanek, a szkodliwe związki zatruwają organizm. I zaczynamy chorować.
Komórki nowotworowe dobrze rozwijają się tylko w środowisku kwaśnym.
Produkty spożywcze zakwaszające: wieprzowina, wątroba wieprzowa,szynka, wołowina, cielęcina, dorsz, śledź, jaja, ser żółty i biały, kasza jęczmienna, płatki owsiane, jasny ryż, makaron, ciasta, cukier, cukierki, czekolada, margaryna, utwardzane i rafinowane tłuszcze i oleje, orzeszki ziemne, migdały, chrupkie pieczywo, produkty o wysokim stopniu przetworzenia, konserwy i produkty gotowe ze względu na wysoką zawartość konserwantów, produkty light i inne stosowane w dietach odchudzających, słodzone soki, kawa, czarna herbata i alkohol. Masło jest neutralne.
Produkty spożywcze alkalizujące: buraki, ziemniaki, marchew, pomidory, sałata, ogórki, kapusta, cebula i czosnek, dynia, czarne porzeczki, cytryny, wiśnie, śliwki, agrest, gruszki, truskawki, jabłka, morele, figi, daktyle, szczypiorek, rzeżucha, majeranek, tymianek, rozmaryn.
Objawy nadmiaru kwasów w organizmie: stałe zmęczenie (nie ustępujące po odpoczynku) bóle głowy, stawów i mięśni utrata apetytu, gorycz lub kwaśny smak w ustach zła cera starczy wygląd obrzęki apatia skłonność do nerwic zaburzenia przemiany materii gorsze wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia.
Czynniki wzrost poziomu kwasów w organizmie: nadwaga i brak ćwiczeń fizycznych spożywanie nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru niewystarczający udział produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa) picie kawy i alkoholu palenie papierosów nadmierna fermentacja jelitowa spowodowana niewłaściwą dietą stosowanie kuracji odchudzających przyjmowanie zbyt małej ilości płynów stres i szybkie tempo życia skutki uboczne niektórych leków nadmierny wysiłek lub niewłaściwy trening fizyczny uszkodzenie komórek spowodowane niedoborem tlenu zaburzenia procesów wydzielania kwasów zatrucia (np. metalami ciężkimi) choroby zakaźne przebiegające z gorączką upośledzenie funkcji nerek choroby przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych.
Nadmiar kwasów w organizmie sprzyja powstawaniu: nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy, osteoporozy, nowotworów, zmian zwyrodnieniowych stawów i kamicy nerkowej.
Jak można temu zapobiec?
Należy stosować się do kilku istotnych reguł, aby naprawić powstałe uszkodzenia i zapobiec dalszym
1. Zmienić dietę – ograniczyć spożycie produktów zakwaszających, a szczególnie mięsa wieprzowego, a zwiększyć ilość produktów alkalizujących, takich jak: warzywa i owoce. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców.
2. Przestrzegać regularnych pór posiłków.
3. Starannie rozgryzać pożywienie w jamie ustnej, aby ograniczyć fermentację w jelicie.
4. Unikać sodu (soli kuchennej). Szczególnie dużo „ukrytej soli” zawiera gotowa, wysoko przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku.
5. Ograniczyć spożycie alkoholu, nikotyny i kofeiny.
6. Zmniejszyć stres.
7. Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu.
8. Przyjmować wystarczającą ilość płynów. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty.
9. Systematycznie przyjmować substancje zasadowe, takie jak: Proszek zasadowy z inuliną.
Zlikwidowanie nagromadzonych w organizmie złogów wymaga czasu. Przy już istniejących schorzeniach sama zmiana odżywiania jest niewystarczająca, żeby zneutralizować nadmiar zgromadzonych w organizmie kwasów.
Proszek zasadowy z inuliną przywraca i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie . reguluje pracę jelit . zapobiega zaparciom . wyrównuje niedobory magnezu, wapnia i potasu . pomaga odbudować i utrzymać prawidłową mikroflorę jelit . wspomaga odchudzanie. Wystarczy jeden czynnik z poniższej listy, aby spowodować przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w kierunku kwasów.
Proszek zasadowy z inuliną zawiera łatwo przyswajalne związki szybko neutralizujące duże ilości kwasów, a także regulujące procesy metaboliczne: cytryniany wapnia, magnezu i potasu oraz inulinę.
Inulina jest pożywką dla przyjaznych bakterii bytujących w jelicie umożliwiających prawidłowe trawienie, eliminuje bakterie gnilne wywołujące biegunki i zapalenia jelita grubego; w konsekwencji zapobiega polipom i owrzodzeniem zagrażającym rakiem. Zdrowa flora bakteryjna jelit stanowi też barierę dla chorobotwórczych bakterii. Odciąża w ten sposób układ odpornościowy od nieustannej walki z bakteriami, która osłabia cały organizm i czyni go podatnym na wiele chorób.
Proszek zasadowy z inuliną nie zawiera sodu, który nadmiernie obciąża nerki. Dzięki temu nie zostaje zaburzona funkcja wydalnicza nerek. Może być więc stosowany przez osoby ze schorzeniami nerek oraz osoby w podeszłym wieku.
Proszek zasadowy z inuliną nie zawiera cukru i może być stosowany przez diabetyków
Sposób użycia: 1 czubatą łyżeczkę proszku rozpuścić w szklance wody. Proszek można przyjmować także z jogurtem lub sokiem. Stosować 1 raz dziennie.
Opakowanie wystarcza na 56 dni.
Proszek zasadowy z inuliną a aktywność fizyczna Proszek zasadowy z inuliną dzięki optymalnie dobranym składnikom: . redukuje poziom kwasu mlekowego . zwiększa wydolność organizmu i przyspiesza jego regenerację . zapobiega przetrenowaniu. Żeby zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego należy rozpuścić jedną pełną łyżeczkę preparatu w 250 ml wody i wypić przed i po treningu.
Proszek zasadowy z inuliną a nadwaga i diety Proszek zasadowy z inuliną nie jest środkiem odchudzającym w ścisłym tego słowa znaczeniu. Poprzez przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej pobudza przemianę materii i w naturalny sposób prowadzi do redukcji wagi. Regularne zażywanie Proszku zasadowego z inuliną sprawia, że pokarm przechodzi przez jelita w krótszym czasie, a jelito grube zostaje oczyszczone z zalegających w nim resztek. Dzięki temu znika uczucie pełności, które bardzo często towarzyszy nadwadze. Żeby zmniejszyć wagę ciała należy: Przez pierwszy tydzień zażywać Proszek zasadowy z inuliną 30 minut przed i 30 minut po głównym posiłku. Zmniejszy to automatycznie napady wilczego głodu, które często prowadzą do niekontrolowanego objadania się i nadwagi.
Proszek zasadowy z inuliną a nadciśnienie Przeprowadzone w latach 90. w Stanach Zjednoczonych badanie DASH udowodniło, że wprowadzenie diety bogatej w warzywa i owoce, zapewniającej wysokie spożycie magnezu, potasu, wapnia, błonnika i produktów nabiałowych o ograniczonej zawartości tłuszczu, wraz z ograniczeniem spożycia tłuszczów i sodu znacząco obniża ciśnienie krwi. Dzienna dawka Proszku zasadowego z inuliną pokrywa w 70% rekomendowane dzienne zapotrzebowanie organizmu na magnez i wapń, a także dostarcza odpowiednią dawkę potasu. Nie zawiera sodu, który niesie ryzyko nadciśnienia, a także nadmiernie obciąża nerki.
Proszek zasadowy z inuliną a podwyższony cholesterol W kwaśnym środowisku dochodzi do utlenienia cholesterolu, który staje się niebezpieczny, powoduje wydzielanie się substancji ułatwiających powstawanie stanów zapalnych, co potęguje ryzyko miażdżycy. Obciąża również nadmiernie wątrobę. Proszek zasadowy z inuliną przywraca i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, która jest podstawą prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych i funkcjonowania organizmu, wspomaga zrzucenie zbędnych kilogramów.
SKŁAD: cytrynian magnezu, cytrynian wapnia, cytrynian potasu, inulina. wartość odżywcza w 100 g produktu w dawce dobowej, 1 łyżeczka do herbaty (7 g) % zalecanego dziennego spożycia potas 9949 mg 696 mg 35% wapń 8000 mg 560 mg 70% magnez 3167 mg 222 mg 59% inulina 14625 mg 1024 mg — wartość energetyczna 86 kJ 22 kcal 6 kJ 1,5 kcal — węglowodany 14,6 g 1 g —