Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Produkcja zwierzęca cz. 3 - SZYBKA WYSYŁKA

27-06-2012, 15:20
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 38 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 2409987580
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 6   
Koniec: 19-06-2012 21:07:23
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Paczki wysyłane są w ekspresowym tempie.

Książki są dobrze zabezpieczane.

Wystawiamy faktury VAT oraz paragony fiskalne.

Zapraszamy do odwiedzenia naszych innych aukcji:

Produkcja zwierzęca. Cz. III. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki
Tytuł Produkcja zwierzęca cz. III Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki
Autor Red. T. Nałęcz - Tarwacka
Wydawca Hortpress
Rok wydania 2007
Liczba stron 472
Wymiary 145x210mm
Okładka Miękka
ISBN 83[zasłonięte]89211-0


OBEJRZYJ SPIS TREŚCI W PLIKU PDF

Nowy podręcznik napisany zgodnie z programem nauczania, przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum i szkoły policealnej. Część III obejmuje zagadnienia związane z chowem owiec, kóz, koni, drobiu pszczół i królików.

W treści:

Część I. Owce

Rozdział 1. Znaczenie gospodarcze produkcji owczarskiej

Rozdział 2. Pochodzenie, typy użytkowe i rasy owiec

Rozdział 3. Rozpłód owiec

Rozdział 4. Żywienie owiec

Rozdział 5. Technologia produkcji wełny

Rozdział 6. Technologia produkcji żywca jagnięcego

Rozdział 7. Opłacalność produkcji żywca jagnięcego

Rozdział 8. Technologia produkcji mleka owczego

Rozdział 11. Inne kierunki użytkowania owiec

Rozdział 12. Ekologiczne metody chowu owiec

Rozdział 13. Pomieszczenia dla owiec

Rozdział 14. Podstawy pracy hodowlanej

Rozdział 15. Ważniejsze choroby owiec

Część II. Kozy

Rozdział 1. Znaczenie gospodarcze chowu i hodowli kóz

Rozdział 2. Typy użytkowe oraz krajowe i zagraniczne rasy kóz występujące w kraju

Rozdział 3. Rozpłód kóz

Rozdział 4. Żywienie kóz

Rozdział 5. Użytkowanie mleczne

Rozdział 6. Użytkowanie mięsne

Rozdział 7. Warunki utrzymania kóz

Rozdział 8. Pielęgnacja kóz

Część III. Konie

Rozdział 1. Rasy koni

Rozdział 2. Identyfikacja i pokrój koni

Rozdział 3. Rozród koni i wychów źrebiąt

Rozdział 4. Użytkowanie koni

Rozdział 5. Żywienie koni

Rozdział 6. Praca hodowlana nad końmi

Rozdział 7. Pomieszczenia dla koni

Rozdział 8. Obchodzenie się z końmi i ich pielęgnacja

Część IV. Drób

Rozdział 1. Znaczenie gospodarcze produkcji drobiarskiej

Rozdział 2. Pochodzenie i pokrój ptaków

Rozdział 3. Charakterystyka typów użytkowych i ras drobiu

Rozdział 4. Reprodukcja

Rozdział 5. Nieśne użytkowanie kur

Rozdział 6. Mięsne użytkowanie drobiu

Rozdział 7. Żywienie

Rozdział 8. Systemy utrzymania drobiu

Rozdział 9. Pomieszczenia dla drobiu

Rozdział 10. Zasady i technika chowu kurcząt i kur w systemie intensywnym

Rozdział 11. Warunki środowiskowe i profilaktyka

Część V. Pszczoły

Rozdział 1. Podstawowa informacje dotyczące biologii pszczół

Rozdział 2. Zapylanie roślin i pożytki pszczele

Rozdział 3. Produkty pszczele

Rozdział 4. Ule i przybory pasieczne

Rozdział 5. Projektowanie założenia pasieki

Rozdział 6.Zarys ekonomiki pszczelarstwa

Rozdział 7. Choroby pszczół

Część VI. Króliki

Rozdział 1. Pochodzenie, budowa, charakterystyka biologiczna i systematyka królików

Rozdział 2. Kierunki użytkowania i rasy królików

Rozdział 3. Rozród królików

Rozdział 4. Żywienie królików

Rozdział 5. Pomieszczenia dla królików

Rozdział 6. Założenia organizacyjno-techniczne i rachunek ekonomiczny fermy królików rzeźnych

Rozdział 7. Ochrona zdrowia królików

Na naszych innych aukcjach znajdą Państwo:

Tytuł Produkcja zwierzęca. Cz. I. Wiadomości podstawowe
Autor red. A. Rykiel
Wydawca Hortpress
Rok wydania 2006
Liczba stron 316
Wymiary 50x210mm
Okładka miękka
ISBN 83[zasłonięte]89211-3

Produkcja zwierzęca cz. II Bydło i trzoda chlewna
Tytuł Produkcja zwierzęca cz. II Bydło i trzoda chlewna
Autor Red. T. Nałęcz-Tarwacka
Wydawca Hortpress
Rok wydania 2006
Liczba stron 332
Wymiary 145x210mm
Okładka Miękka
ISBN 83[zasłonięte]89211-4


Produkcja zwierzęca. Cz. III. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki
Tytuł Produkcja zwierzęca cz. III Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki
Autor Red. T. Nałęcz - Tarwacka
Wydawca Hortpress
Rok wydania 2007
Liczba stron 472
Wymiary 145x210mm
Okładka Miękka
ISBN 83[zasłonięte]89211-0

Spis treści - Produkcja zwierzęca cz. 1

Rozdział 1. Wprowadzenie

1.1. Znaczenie zwierząt w przyrodzie i w życiu człowieka

1.2. Zwierzęta gospodarskie i ich rola we współczesnym świecie

Rozdział 2. Zarys anatomii i fizjologii zwierząt

2.1. Budowa i czynności życiowe komórek i tkanek w organizmie zwierzęcym

2.1.1. Komórka - budowa i funkcje

2.1.2. Tkanki - budowa i funkcje

2.2. Budowa i funkcjonowanie układów w organizmie

2.2.1. Wprowadzenie

2.2.2. Narządy ruchu - układ kostny i mięśniowy

2.2.3. Powłoka wspólna

2.2.4. Układ trawienny

2.2.4.1. Budowa i funkcje

2.2.4.2. Trawienie. Enzymy trawienne

2.2.5. Zespół narządów oddechowych. Oddychanie

2.2.6. Układ moczowo-płciowy

2.2.6.1. Narządy moczowe

2.2.6.2. Narządy rozrodcze.

2.2.6.2.1. Narządy płciowe samca

2.2.6.2.2. Narządy płciowe samicy

2.2.6.3. Podstawowe dane z zakresu fizjologii rozrodu

2.2.7. Układ krążenia i gruczoły dokrewne

2.2.7.1. Uk�ad krążenia

2.2.7.1.1. Układ sercowo-naczyniowy

2.2.7.1.2. Układ chłonny

2.2.7.2. Gruczoły dokrewne

2.2.8. Układ nerwowy i narządy zmysłów

2.2.9. Układ odpornościowy

Rozdział 3. Anatomia i fizjologia ptaków

3.1. Wiadomości ogólne

3.2. Szkielet ptaków

3.3. Układ mięśniowy

3.4. Budowa układu pokarmowego

3.5. Układ oddechowy.

3.6. Układ krwionośny.

3.7. Układ rozrodczy ptaków i tworzenie się jaja

3.7.1. Układ rozrodczy samców

3.7.2. Układ rozrodczy samic

3.7.2.1. Budowa jajnika

3.7.2.2. Funkcje jajnika

3.7.2.3. Budowa jajowodu i tworzenie się jaja

3.8. Gruczoły wewnętrznego wydzielania

3.9. Zmysły ptaków

Rozdział 4. Podstawy żywienia zwierząt

4.1. Rola żywienia w produkcji zwierzęcej

4.2. Składniki chemiczne paszy i ich znaczenie dla zwierząt

4.2.1. Woda

4.2.2. Białko.

4.2.3. Tłuszcze.

4.2.4. Węglowodany

4.2.5. Składniki mineralne

4.2.6. Witaminy

4.3. Ocena wartości pokarmowej pasz.

4.3.1. Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych

4.3.2. Wartość odżywcza białka

4.3.3. Przemiany energii.

4.3.4. Mierniki wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania zwierząt

4.3.4.1. Mierniki wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania przeżuwaczy

4.3.4.2. Mierniki wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania dla zwierząt monogastrycznych.

4.4. Pasze i ocena ich jakości

4.4.1. Pasze objętościowe soczyste

4.4.1.1. Zielonki i pastwisko.

4.4.1.2. Kiszonki

4.4.1.3. Okopowe.

4.4.2. Pasze objętościowe suche

4.4.2.1. Siana i susze

4.4.2.2. Słomy

4.4.3. Pasze treściwe

4.4.3.1. Ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych i ich pochodne

4.4.3.2. Nasiona roślin oleistych. Produkty uboczne przemysłu olejarskiego

4.4.4. Produkty uboczne z przemysłu rolno-spożywczego

4.4.5. Pasze pochodzenia zwierzęcego

4.4.6. Mieszanki treściwe

4.4.7. Dodatki witaminowo-mineralne

4.4.8. Dodatki paszowe

4.4.9. Pasze ekologiczne w żywieniu zwierząt

Rozdział 5. Zarys problematyki zoohigienicznej

5.1. Wpływ wybranych czynników klimatycznych na organizm zwierzęcy

5.2. Lokalizacja i usytuowanie budynków

5.3. Mikroklimat pomieszczeń dla zwierząt gospodarskich

5.3.1. Temperatura

5.3.2. Wilgotność

5.3.3. Ruch powietrza i ciśnienie atmosferyczne

5.3.4. Hałas. Zjawiska akustyczne w pomieszczeniach dla zwierząt

5.3.5. Skład powietrza i jego zanieczyszczenia. Wentylacja pomieszczeń.

5.3.5.1. Gazy szkodliwe

5.3.5.2. Pyły.

5.3.5.3. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne

5.3.5.4. Wentylacja pomieszczeń

5.4. Zabiegi higieniczne w pomieszczeniach inwentarskich. Zwalczanie insektów i gryzoni

5.4.1. Dezynfekcja

5.4.2. Dezynsekcja

5.4.3. Deratyzacja.

5.5. Higiena żywienia i pojenia zwierząt

5.6. Ochrona środowiska naturalnego

5.6.1. Wpływ utrzymania zwierząt na środowisko naturalne

5.6.2. Podstawy prawne ochrony środowiska naturalnego.

5.6.3. Metody przeciwdziałania powstawaniu zanieczyszczeń.

5.6.3.1. Żywienie

5.6.3.2. Technologie i wyposażenie

5.6.3.3. Energia

5 7. Produkcja zwierzęca a ochrona środowiska rolniczego

5.7.1. Produkcja zwierzęca a ochrona gleby i wody

5.7.2. Produkcja zwierzęca a ochrona powietrza

5.8. Ochrona zwierząt i ludzi

5.8.1. Czynniki wpływające na zdrowie i produkcyjność zwierząt.

5.8.1.1. Wiadomości ogólne o chorobach

5.8.1.2. Przyczyny chorób

5.8.1.3. Profilaktyka

5.8.1.4. Kryteria oceny dobrostanu zwierząt gospodarskich

5.8.1.5. Transport zwierząt

5.8.2. Ochrona zdrowia i zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt.

5.8.2.1. System identyfikacji i rejestracji zwierząt

5.8.2.2. Ochrona zdrowia zwierząt

5.8.2.3. Zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt

5.8.3. Działalność Inspekcji Weterynaryjnej

5.9. Badanie zwierząt rzeźnych i mięsa. Znakowanie produktów pochodzenia zwierzęcego

Słowniczek

Piśmiennictwo

Produkcja zwierzęca cz. 3 - SZYBKA WYSYŁKA