Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Produkcja roślinna cz.2

20-01-2012, 0:29
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 36 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 2044300284
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 10   
Koniec: 18-01-2012 00:39:50
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Paczki wysyłane są w ekspresowym tempie.

Książki są dobrze zabezpieczane.

Wystawiamy faktury VAT oraz paragony fiskalne.

 

Zapraszamy do odwiedzenia naszych innych aukcji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tytuł Produkcja roślinna cz.2
Autor Praca zbiorowa
Wydawca Rea
Rok wydania 2010
Liczba stron 293 
Wymiary 165 x 235 mm 
Okładka miękka
ISBN [zasłonięte]978-8344-110-9

 

 

 

Podręcznik do kształcenia w zawodzie technik rolnik.

Część druga podręcznika zawiera informacje dotyczące technologii produkcji poszczególnych roślin: zbożowych, okopowych, przemysłowych oleistych, strączkowych, motylkowych drobnonasiennych oraz pozostałych roślin pastewnych niemotylkowych. 
 

Spis treści

1. Technologie produkcji roślin uprawnych ...................................... 9

1.1 Rośliny zbożowe ..................................................................... 10

1.1.1 Zboża właściwe ......................................................... 10

1.1.2 Zboża rzekome .......................................................... 83

1.2. Rośliny okopowe .................................................................... 88

1.2.1 Ziemniak .................................................................... 89

1.2.2 Burak cukrowy ......................................................... 125

1.3. Rośliny przemysłowe oleiste ................................................. 147

1.3.1 Rzepak ozimy........................................................... 149

1.3.2 Rzepak jary .............................................................. 165

1.3.3 Rzepik ozimy ........................................................... 169

1.3.4 Gorczyca biała ......................................................... 170

1.3.5 Mak siewny ............................................................. 172

1.3.6 Dynia oleista ............................................................ 176

1.4. Rośliny strączkowe ............................................................... 179

1.4.1 Bobik ....................................................................... 182

1.4.2 Groch siewny ........................................................... 188

1.4.3 Łubiny...................................................................... 193

1.4.4 Soja ......................................................................... 199

1.4.5 Wyki ........................................................................ 203

1.5. Rośliny motylkowate drobnonasienne .................................. 209

1.5.1. Znaczenie gospodarcze .......................................... 209

1.5.2. Charakterystyka biologiczna .................................... 211

1.5.3. Charakterystyka użytkowa gatunków i odmian ....... 220

1.5.4. Wymagania klimatyczne-glebowe ........................... 225

1.5.5. Agrotechnika ........................................................... 226

1.5.6. Zbiór i przechowywanie motylkowatych drobnonasiennych ................................................... 237

1.5.7. Uprawa motylkowatych drobnonasiennych w mieszance z trawami .......................................241

1.5.8. Uprawa motylkowatych drobnonasiennych na nasiona ...........................................................243

1.6 Pozostałe rośliny pastewne niemotylkowe............................ 246

1.6.1. Kukurydza .................................................................. 246

1.6.2. Kapusta pastewna ...................................................... 251

1.6.3. Słonecznik ............................................................... 255

1.6.4 Sorgo ....................................................................... 257

1.6.5 Facelia ..................................................................... 259

1.6.6. Trawy w uprawie polowej ........................................ 261

1.7 Rośliny przemysłowe włókniste ............................................ 271

1.7.1 Len włóknisty........................................................... 272

1.8 Rośliny przemysłowe specjalne ............................................. 277

1.8.1 Tytoń szlachetny ...................................................... 277

1.8.2 Chmiel ..................................................................... 283

1.9 Międzyplony ........................................................................... 289

1.9.1 Znaczenie gospodarcze ........................................... 289

1.9.2 Międzyplony ścierniskowe ....................................... 290

1.9.3 Międzyplony ozime .................................................. 291

1.9.4 Wsiewki śródplonowe .............................................. 293

1.9.5 Plony wtóre ............................................................. 294

2.1. Hodowla roślin ..................................................................... 297

2.1.1. Ogólna charakterystyka hodowli roślin .................... 297

2. Hodowla roślin i nasiennictwo .................................................. 297

2.1.2. Kierunki hodowli roślin ............................................ 299

2.1.3. Podstawy genetyczne hodowli roślin ....................... 302

2.1.4. Metody hodowli twórczej i ich podział .................... 306

2.1.5. Ocena i rejestracja odmian ...................................... 324

2.1.6. Hodowla zachowawcza ........................................... 328

2.2. Nasiennictwo ......................................................................... 330

2.2.1. Zadania produkcji nasiennej .................................... 332

2.2.2. Zasady produkcji materiału siewnego ...................... 336

2.2.3. Specyfika uprawy roślin na plantacjach nasiennych . 342

2.2.4. System kontroli materiału siewnego ........................ 347

2.2.5. Przygotowanie materiału siewnego roślin uprawnych ............358

3. Użytki zielone ............................................................................. 363

3.1. Użytki zielone na świecie i ich znaczenie gospodarcze ......... 363

3.2. Przyrodnicze znaczenie użytków zielonych i ich funkcje w środowisku............................... 365

3.3. Typologia użytków zielonych w kraju ................................... 366

3.4. Roślinność użytków zielonych ................................................ 370

3.4.1. Trawy .......................................................................... 371

3.4.2. Rośliny motylkowate .................................................. 384

3.4.3. Występowanie gatunków obcych z grupy ziół i chwastów na użytkach zielonych ........... 384

3.5. Technologia produkcji pasz na użytkach zielonych ............... 392

3.5.1 Regulowanie stosunków wodnych na użytkach zielonych...................................... 392

3.5.2 Nawożenie mineralne łąk i pastwisk ........................ 394

3.5.3 Nawożenie organiczne ............................................ 397

3.5.4 Konserwacja pasz pochodzących z użytków zielonych ........................................... 399

3.5.5 Organizacja gospodarki pastwiskowej ..................... 403

3.6. Degradacja i regeneracja użytków zielonych .............................406

4. Produkcja roślinna w rolnictwie ekologicznym ......................... 411

4.1. Systemy rolnictwa ................................................................ 411

4.1.1. Rolnictwo konwencjonalne intensywne ................... 412

4.1.2. Rolnictwo ekologiczne ............................................. 413

4.1.3. Rolnictwo integrowane (zrównoważone, zharmonizowane) .................................................... 416

4.2. Regulacje prawne w rolnictwie ekologicznym ...................... 416

4.3. Kontrola gospodarstw ekologicznych ................................... 422

4.4. Zasady gospodarowania w produkcji roślinnej w rolnictwie ekologicznym..................... 424

4.4.1. Przestawianie gospodarstwa na metody produkcji ekologicznej ............................................. 425

4.4.2. Materiał siewny ....................................................... 426

4.4.3. Uprawa roli .............................................................. 427

4.4.4. Płodozmian ............................................................. 430

4.4.5. Nawożenie ............................................................... 431

4.4.6. Ochrona roślin ......................................................... 434

4.5. Zasady rolnictwa biodynamicznego ...................................... 438

4.6. Oznakowanie produktów ekologicznych .............................. 440

5. Integrowane metody produkcji roślinnej ................................. 443

5.1. Wprowadzenie ..................................................................... 443

5.2. Charakterystyka systemu integrowanej produkcji rolniczej................................ 444

5.3. Technologia produkcji roślinnej w systemie rolnictwa integrowanego................................. 447

5.3.1. Zasady zmianowania oraz dobór gatunków i odmian .......................................................447

5.3.2. Zasady integrowanej uprawy roli ............................. 448

5.3.3. Nawożenie w rolnictwie integrowanym .................. 449

5.3.4 Integrowana ochrona roślin .................................... 451

5.3.5. Podsumowanie ........................................................ 453

6. Jakość zdrowotna i bezpieczeństwo produktów roślinnych...................... 457

6.1. Jakość plonu, jakość zdrowotna i bezpieczeństwo żywności.................. 457

6.2. Ocena jakości zdrowotnej ..................................................... 459

6.3. Czynniki wpływające na jakość zdrowotną produktów roślinnych........................ 461

6.4. Zasady bezpiecznego przechowywania produktów roślinnych............................ 463

6.4.1 Zasady przechowywania ziarna zbóż, nasion strączkowych i oleistych ............................... 463

6.4.2 Zasady przechowywania plonów mięsistych, soczystych i liściowych .................................. 464

7. Przepisy bhp, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska........................... 467

7.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy ............................................ 467

7.2. Ochrona przeciwpożarowa ................................................... 471

7.2.1. Definicja pożaru i przyczyny pożarów ...................... 471

7.2.2. Zasady profilaktyki przeciwpożarowej ..................... 472

7.2.3. Środki gaśnicze i urządzenia przeciwpożarowe ....... 473

7.2.4. Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa podczas pożaru ....................................................... 475

7.3. Polski Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej ................................ 475

7.3.1. Zagrożenia dla środowiska związane z prowadzeniem produkcji roślinnej ........................ 476

7.3.2. Zasady prowadzenia produkcji roślinnej niezagrażającej środowisku ..................................... 477

7.3.3. Ochrona i kształtowanie krajobrazu rolniczego ....... 478

8. Organizacja produkcji roślinnej w gospodarstwie ................... 481

8.1. Wiadomości ogólne o organizacji gospodarstw ................... 481

8.2. Zasady specjalizacji i uproszczeń w produkcji roślinnej ......... 484

8.3. Typy specjalistycznych gospodarstw w produkcji roślinnej ... 486

Produkcja roślinna cz.2