Pokrzywa z pigwą 20TBx1,8gSmak: Pigwa Odkryj siłę natury ukrytą w torebce herbaty. Poczuj moc pokrzywy, źródła wielu cennych substancji, które doskonale pomagają przetrwać wiosenne czy jesienne przesilenie. Jej napar wpływa na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci, działa korzystnie na układ moczowy oraz wspomaga przemianę materii. Orzeźwiający smak pigwy kunsztownie dopełnia całość tworząc niepowtarzalną kompozycję smakową. Kiedyś na przednówku gotowano z pokrzywy zupę. Był to doskonały sposób na przetrwanie trudnego okresu i uzupełnienie po zimie witamin. Gospodynie dodają pokrzywę do karmy dla zwierząt dla uzupełnienia wartościowego pożywienia. Medycyna ludowa zaleca, aby w okresie zmęczenia wiosennego pić co dzień na wzmocnienie sok ze świeżych liści pokrzywy. Kurację można stosować cały rok pijąc napary z suszonej pokrzywy. Pokrzywa jest prawdziwą skarbnicą aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pokrzywa zawiera: wapń, fosfor, żelazo, siarkę, potas, potas, jod, sód witaminy: A, K, B2, C związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwas organiczny (mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, flawonoidy, fitosterole, karotenoidy. Pokrzywa ze względu na właściwości moczopędne jest niezastąpiona w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeniach układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu złogów kwasu moczowego. Pomocna jest również w leczeniu dny moczanowej. Przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie. Zawarte w pokrzywie związki oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, wpływają korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę można stosować w chorobach wątroby, przewodu pokarmowego, nieżytach żołądkowych i jelit, a także przy biegunkach. Pokrzywa wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek. Pomocna jest w leczeniu anemii i osłabienia. Obniża poziom cukru we krwi, a w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.
Pokrzywa z pigwą 20TBx1,8gSmak: Pigwa
Odkryj siłę natury ukrytą w torebce herbaty. Poczuj moc pokrzywy, źródła wielu cennych substancji, które doskonale pomagają przetrwać wiosenne czy jesienne przesilenie. Jej napar wpływa na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci, działa korzystnie na układ moczowy oraz wspomaga przemianę materii. Orzeźwiający smak pigwy kunsztownie dopełnia całość tworząc niepowtarzalną kompozycję smakową.
Kiedyś na przednówku gotowano z pokrzywy zupę. Był to doskonały sposób na przetrwanie trudnego okresu i uzupełnienie po zimie witamin. Gospodynie dodają pokrzywę do karmy dla zwierząt dla uzupełnienia wartościowego pożywienia. Medycyna ludowa zaleca, aby w okresie zmęczenia wiosennego pić co dzień na wzmocnienie sok ze świeżych liści pokrzywy. Kurację można stosować cały rok pijąc napary z suszonej pokrzywy. Pokrzywa jest prawdziwą skarbnicą aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Pokrzywa zawiera:
wapń, fosfor, żelazo, siarkę, potas, potas, jod, sód
witaminy: A, K, B2, C
związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwas organiczny (mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, flawonoidy, fitosterole, karotenoidy.
Pokrzywa ze względu na właściwości moczopędne jest niezastąpiona w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeniach układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu złogów kwasu moczowego. Pomocna jest również w leczeniu dny moczanowej. Przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie. Zawarte w pokrzywie związki oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, wpływają korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę można stosować w chorobach wątroby, przewodu pokarmowego, nieżytach żołądkowych i jelit, a także przy biegunkach.
Pokrzywa wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek. Pomocna jest w leczeniu anemii i osłabienia. Obniża poziom cukru we krwi, a w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.