Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PODSTAWY BIOCHEMII Kączkowski WNT jak NOWA spis

27-06-2012, 0:45
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 7.99 zł     
Użytkownik Profi-Libris
numer aukcji: 2405590127
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 7   
Koniec: 17-06-2012 22:14:31

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

kontakt komentarze nasza oferta strona o mnie

 

przedmiot aukcji:

PODSTAWY BIOCHEMII

Jerzy Kączkowski

Wydawnictwo: WNT, 1982
Oprawa: miękka
Stron: 396
Stan: idealny, brak śladów używania

SPIS TREŚCI

Przedmowa do IV wydania
Przedmowa do III wydania
Częściej stosowane skróty


1. Wiadomości wstępne
Rys historyczny i pojęcia podstawowe .
Znaczenie biochemii w naukach rolniczych
Piśmiennictwo


2. Skład chemiczny i funkcje komórki
Budowa i skład chemiczny komórki
Frakcjonowanie komórki
Skład chemiczny
Woda i jej funkcje
Funkcje soli mineralnych
Składniki organiczne
Budowa i funkcje struktur pod komórkowych
Transport przez membrany
Piśmiennictwo


3. Aminokwasy i białka
Aminokwasy
Budowa i własności aminokwasów
Ogólne reakcje aminokwasów
Klasyfikacja aminokwasów
Przegląd ważniejszych aminokwasów
Peptydy
Wiązania peptydowe
Naturalne peptydy
Białka
Badanie kolejności aminokwasów w łańcuchu peptydowym
Struktura wtórna białek i jej badanie
Ogólne własności białek
Klasyfikacja białek
Przegląd ważniejszych białek występujących w produktach żywnościowych
Uzupełniające źródła białka w żywieniu
Produkcja biomasy
Piśmiennictwo


4. Energetyka reakcji biochemicznych
Formy energii
Energia swobodna reakcji odwracalnych
Związki makroergiczne
Związki fosforanowo-fosforanowe
Związki karboksylo-fosforanowe .
Związki guanidyno-fosforanowe .
Związki tioestrowe
Piśmiennictwo


5. Enzymy
Ogólne własności enzymów
Energia aktywacji i mechanizm katalizy
Białkowy charakter enzymów
Centrum aktywne
Kinetyka reakcji enzymatycznych
Wpływ stężenia enzymu
Wpływ stężenia substratu — teoria Michaelisa-Menten
Hamowanie reakcji enzymatycznych
Wpływ temperatury
Wpływ p H
Aktywacja enzymów
Specyficzność działania enzymów
Swoistość kierunku działania
Specyficzność substratowa
Mechanizm działania enzymów
Mechanizm katalizy
Kontrola aktywności enzymów .
Klasyfikacja enzymów
Zastosowanie enzymów w technologii rolno-spożywczej .
Piśmiennictwo


6. Witaminy rozpuszczalne w wodzie i koenzymy
Mechanizm działania koenzymów
Klasyfikacja koenzymów
Koenzymy oksydoreduktaz
Koenzymy współdziałające z transferazami
Koenzymy liaz, izomeraz i ligaz
Witaminy o bliżej niesprecyzowanej funkcji koenzymatycznej
Piśmiennictwo


7. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach — związki pochodne izopentenolu
Biosynteza aktywnego izopentenolu
Terpeny — olejki eteryczne
Substancje zapachowe o budowie nieterpenowej
Zachowanie aromatu w produktach owocowych i warzywnych
Grupa witamin D — związki sterydowe
Budowa i biosynteza
Witaminy grupy D
Inne sterydy
Grupa witamin A — karotenowce
Budowa karotenów
Witaminy grupy A
Izopentenolochinony — witaminy grup E i K
Tokoferole — witaminy grupy E
Filochinony — witaminy grupy K
Ubichinon — koenzym Q oraz plastochinon . . .
Przemysłowa produkcja witamin i witaminizowanie artykułów spożywczych
Procesy fermentacyjne produkcji witamin
Uzupełnianie witamin w produktach spożywczych
Piśmiennictwo


8. Kwasy nukleinowe
Budowa, własności i biosynteza
Budowa i własności nukleotydów .
Biosynteza nukleotydów
Budowa kwasów nukleinowych
Biosynteza kwasów nukleinowych Funkcje kwasów nukleinowych
Funkcje RNA
Kod genetyczny
Mechanizm biosyntezy białka
Genetyczna regulacja metabolizmu w komórce
Piśmiennictwo


9. Przemiana aminokwasów i białek
Enzymy proteolityczne
Mechanizm działania
Klasyfikacja
Zastosowanie przemysłowe
Ogólne przemiany aminokwasów
Reakcje deaminacji
Transaminacje
Dekarboksylacja aminokwasów  Biosynteza aminokwasów egzogennych
Synteza aminokwasów aromatycznych
Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach
Lizyna, metionina i treonina
Cykl mocznikowy — cykl ornityny
Fermentacje aminokwasowe
Substancje porfirynowe
Przyswajanie azotu — cykl azotowy
Mechanizm wiązania azotu atmosferycznego .
Przemiany związków azotowych w glebie
Redukcja azotanów w roślinie
Piśmiennictwo


10. Utlenianie biologiczne
Istota utleniania
Łańcuch oddechowy
Potencjał oksydoredukcyjny
Swobodna energia procesów oksydoredukcyjnych
Enzymy łańcucha oddechowego
Inne enzymy oksydoredukcyjne
Oksygenazy
Enzymy rozkładające nadtlenek wodoru
Łańcuch oddechowy jako źródło energii — oksydacyjna fosforylacja
Piśmiennictwo


11. Cykl kwasów trój karboksylowych
Znaczenie cyklu kwasów trójkarboksylowych
Mechanizm i enzymy cyklu kwasów trójkarboksylowych
Energetyka cyklu
Modyfikacje cyklu kwasów trójkarboksylowych
Fermentacja cytrynianowa
Cykl glioksylanowy
Piśmiennictwo


12. Cukry proste i ich przemiany
Klasyfikacja cukrowców
Budowa i własności cukrów prostych
Budowa
Własności chemiczne
Ważniejsze cukry proste
Przemiany ogólne cukrów prostych
Izomeryzacje
Wzajemne przemiany cukrów
Procesy kataboliczne
Cykl pentozofosforanów
Utlenianie glukozo-6-fosforanu
Regeneracja heksozy
Bilans przemiany
Rozpad cukrów w drodze glikolizy— fermentacja alkoholowa i mleczanowa
Mechanizm procesu glikolizy
Podział enzymów glikolizy
Energetyka glikolizy i fermentacji
Efekt Pasteura
Fermentacje przemysłowe
Odwrócenie procesu glikolizy — resynteza glukozy
Piśmiennictwo


13. Cukry złożone
Kilkpcukry
Wielocukry właściwe
Wielocukrowce kwaśne
Enzymy biorące udział w przemianach cukrów złożonych
Enzymy katabolizmu cukrowców
Zastosowanie przemysłowe enzymów katabolizmu cukrowców
Enzymy anabolizmu cukrowców
Glikozydy
Barwniki antocyjaninowe
Barwniki flawonoidowe
Piśmiennictwo


14. Fotosynteza
Mechanizm wykorzystania energii świetlnej
Chemizm fotosyntezy
Fosforylacje fotosyntetyczne
Wiązanie dwutlenku węgla
Regeneracja akceptora CO2
Fotosynteza techniczna
Piśmiennictwo


15. Metabolizm tłuszczowców
Tłuszcze właściwe
Kwasy tłuszczowe
Woski
Tłuszcze złożone
Przemiana tłuszczów
Rozkład tłuszczów
Biosynteza kwasów tłuszczowych
Biosynteza trójglicerydów
Wytwarzanie fosfoglicerydów
Powiązania między metabolizmem tłuszczowców i cukrowców
Piśmiennictwo


Ogólna literatura podręcznikowa
Skorowidz rzeczowy

PODSTAWY BIOCHEMII Kączkowski WNT jak NOWA spis

strona o mnie | nasza oferta | komentarze | kontakt

Copyright © 2011 Profi-Libris Marcin Badocha
created by krzysztofschmidt