Chili
Chili jest jednym z kulinarnych skarbów, który zawdzięczamy odkryciu Ameryki. O istnieniu tej rośliny Europejczycy dowiedzieli się wraz z przybyciem Krzysztofa Kolumba w 1492 roku na brzeg karaibskiej wyspy Hispaniola (obecnie Haiti). Od tamtej pory na kontynent europejski papryka chili docierała razem z przywożonym przez konkwistadorów złotem. Istnieje ponad 1000 odmian tej ostrej papryki. Po zbiorach owoce z reguły się suszy, a w dalszej kolejności mieli lub maceruje. Chili jest źródłem cennych witamin (C, β-karotenu i witamin z grupy B), jak również pektyn. Najostrzejszą odmianą chili są habanero – kuliste papryczki rosnące na Półwyspie Jukatan i Wyspach Karaibskich. WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE Kapsaicyna – alkaloid występujący w dużych ilościach w nasionach i włókienkach – ma stwierdzony dobroczynny wpływ na układ krwionośny, a dodatkowo zapobiega mutacjom komórek, mogącym prowadzić do rozwoju raka. Substancja ta, pobudzając zakończenia nerwowe w jamie ustnej, pobudza mózg do wydzielania endorfin, a tym samym poprawia nam samopoczucie. Ponadto chili przyspiesza metabolizm, przez co może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii. ZASTOSOWANIE KULINARNE Suszone chili jest niezbędnym dodatkiem do wielu dań kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, chińskiej i węgierskiej. Świetnie nadaje się do potraw z warzywami strączkowymi, przede wszystkim z fasolą, a także do dań mięsnych, ostrych zup, sosów i gulaszów. Idealnie uzupełnia dania z cebulą, kukurydzą czy kalafiorem.
Nasiona- Capsicum frutescens
10 szt. Gorąco polecam!!!